logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Grand Voyager 2.5 TD vm, mocno kopci i dużo spala paliwa

kubica84lm 11 Wrz 2011 22:59 7092 8
REKLAMA
  • #1 9917984
    kubica84lm
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam kolejny problem.
    Po dość długiej przerwie pompę wtryskową mam po regeneracji od ponad 1,5 roku jest ok. ale pojawił się nowy problem vojtek stopniowo coraz więcej kopci aż do tej pory, gdzie daje jak z parowozu na czarno z olejem jest ok.
    Stan obserwuję odpala bez problemu, ale podczas dodania gazu puszcza chmurę. Czasami wydaje się, że jest słaby przy dodaniu gazu i paliwo żre jak smok dzisiaj przejechałem nieco 20km i spalił ponad ok.7l ON.
    Nigdy takiego spalania nie było.
    W trasie to on spalał tyle na co najmniej 90-100km.
    Czy może mi ktoś doradzić co się dzieje, możliwe że wtryski leją?
    Tak myślę bo dużo pali, a kopci bo nie spala nadmiaru paliwa?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9918017
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    Filtr powietrza jak wygląda? Turbina, wydech... Posprawdzaj podstawy.
  • REKLAMA
  • #3 9928904
    kubica84lm
    Poziom 10  
    filtr powietrza wymieniony i dalej bez z mian, dzisiaj voytka dałem do sprawdzenia dla znajomego co regenerował mi pompę wtryskową jakie będą tego efekty to dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 9930314
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 394
    EGR???
  • #5 9931108
    kubica84lm
    Poziom 10  
    niezbyt rozumiem o co chodzi z tym EGR-em i gdzie się znajduje w voyagerze ?
  • #6 9931251
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    Nieszczelności w dolocie mogą być...
  • REKLAMA
  • #7 9931482
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 394
    Skrótowo jest to zawór dozujący spaliny do kolektora ssącego. Nie pamiętam jak to wygląda w VM, ale szukaj właśnie na kolektorze ssącym. Tam jest chyba siłowniczek podciśnieniowy, a pod nim stalowa rurka łącząca się z kol. wydechowym. Ten zaworek często zapycha się nagarem/olejem. Mógł paść też elektrozaworek sterujący nim. Jutro będę w pracy to spojrzę jak to wygląda. Ale może też być wiele innych przyczyn, jednak trzeba zawsze zaczynać od sprawdzenia tych najprostszych, czyli nieszczelności dolotu i sprawność EGR. Bardziej obeznani koledzy też na pewno dorzucą swoje trzy grosze ;)
  • #8 9958065
    kubica84lm
    Poziom 10  
    Voytek naprawiony jest ok
    przyczyną był uszkodzony czujnik podgrzewania paliwa przy pompie wtryskowej, przez to była przesterowana pompa i podawała dużą ilość paliwa ,,coś jak na ssaniu,, i nie spalał tego paliwa i tak mocno kopcił , ale został wymieniony czujnik i przesterowana dawka na pompie teraz pomykam i jest ok nawet chmurki nie puści :)
    Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Chryslerem Grand Voyager 2.5 TD vm, który intensywnie kopci i ma wysokie zużycie paliwa. Po regeneracji pompy wtryskowej, pojawiły się objawy nadmiernego dymienia oraz zwiększonego spalania, co sugerowało problemy z wtryskami. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie filtra powietrza, nieszczelności w dolocie oraz zaworu EGR. Po dalszej diagnostyce okazało się, że przyczyną problemu był uszkodzony czujnik podgrzewania paliwa, co prowadziło do przesterowania pompy wtryskowej. Po wymianie czujnika i regulacji dawki paliwa, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA