logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo FH12 pneumatyka. Dość szybko ucieka powietrze w całym zestawie.

BUDOLAND 13 Wrz 2011 02:25 9384 9
REKLAMA
  • #1 9921803
    BUDOLAND
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam !!! mam problem mam Volvo FH 12 380 KM z 07/2002 chinczyk , dość szybko ucieka powietrze w całym zestawie (cs+n) na wyswietlaczu brak błędów CO ROBIC !!! od czego zacząć z góry dzekuję
  • REKLAMA
  • #2 9921987
    ekka
    Poziom 17  
    Ocena: 243
    Zacznij od sprawdzenia nieszczelności układu pneumatycznego w całym zestawie(kalany,sprężarka,miechy,osuszacz,rozdzielacze),nieszczelności lubiły powstawać pomiędzy osuszaczem z prawej strony oraz na rozdzielaczach z lewej strony za kołem .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9922014
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 462
    Najpierw odłącz naczepę i zobacz co się zmieni. Będziesz wiedział gdzie szukać na ciągniku czy naczepie.
  • #4 9967150
    miszagrom
    Poziom 21  
    Ocena: 140
    Proponuje wjechać zestawem do jeziora, tak żeby woda sięgała mniej więcej do połowy drzwi. Wysiądź i patrz gdzie lecą bąbelki powietrza. A tak bez żartów to zdejmuj z zaworów tłumiki, czasem przez nie nie słychać że ucieka powietrze.
  • #5 10024570
    arek06pp
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam. Mam problem w FM12 380KM z 99r.Mianowicie taki, od pewnego czasu na zegarach pow.zauważyłem wzrost ciśnienia z 8,5 do 10 bar.Z tego też powodu uszkodziło mi zawór od górna/dolna i powietrze z układu bardzo szybko ucieka ,nie wspomne że olej wyciska się wszelkimi możliwymi zaworkami!!! Pytanie: Gdzie tkwi przyczyna w czym???Zawór? Osuszacz? czy coś innego?Co??Proszę znających się o pomoc...Dziękuje
  • #6 10036210
    daktyl72
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    arek06pp napisał:
    zauważyłem wzrost ciśnienia z 8,5 do 10 bar

Podobny problem miałem w DAF-ie i okazało się, że winowajcą był kompresor plujący olejem. Zasmarkany był cały osuszacz. Zestaw naprawczy za ok. 100 zł załatwił problem. Na początek więc tam zerknij... ;)
  • REKLAMA
  • #7 10037075
    arek06pp
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo nie omieszkam sprawdzić odezwę się jak zjadę Pozdro:D
  • REKLAMA
  • #9 10368689
    arek06pp
    Poziom 11  
    Hejka.Sorki że tak dawno mnie nie było Moja przyczyna jest prosta ZASMARKANY OLEJEM OSUSZACZ!!!Wymiana filtra pomogła,lecz przez takie głupstwo rozwaliło zawór G/D na skrzyni.Więc jeśli producent zaleca wymianę filtra co pół roku więc należy tego przestrzegać.Dzięki za pomoc.Pozdro i szerokości.....
  • #10 10368977
    koala5
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    arek06pp napisał:
    Hejka.Sorki że tak dawno mnie nie było Moja przyczyna jest prosta ZASMARKANY OLEJEM OSUSZACZ!!!Wymiana filtra pomogła,lecz przez takie głupstwo rozwaliło zawór G/D na skrzyni.Więc jeśli producent zaleca wymianę filtra co pół roku więc należy tego przestrzegać.Dzięki za pomoc.Pozdro i szerokości.....
    prosta to może i ona jest ale sprężarka do wymiany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z szybkim ucieczką powietrza w układzie pneumatycznym w Volvo FH 12 z 2002 roku. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, takie jak sprawdzenie nieszczelności w układzie (sprężarka, osuszacz, rozdzielacze), odłączenie naczepy w celu lokalizacji problemu oraz obserwacja bąbelków powietrza w wodzie. Wspomniano również o problemach z osuszaczem, który może być zanieczyszczony olejem, co prowadzi do uszkodzenia zaworów. Wymiana filtra osuszacza oraz zestawu naprawczego może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA