logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GSW a GSU? Rozdział PEN, w którym miejscu?

27 Wrz 2011 01:45 24062 29
  • #1 9967748
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 9968380
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9969750
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Gdzie pisze, że punkt rozdziału musi być uziemiony? Ja nie wiem...
    Uważam, że instalację należy wykonać poprawnie wraz z połączeniami wyrównawczymi. Czy akrylową wannę należy objąć połączeniami wyrównawczymi? Nie, ale przewód wyrównawczy należy doprowadzić. Skoro ktoś modernizuje instalację to dlaczego nie wymienia tego przewodu do rozdzielnicy 2x ?
  • #4 9983846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9987889
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    Wielowątkowość tematu zmusza mnie do napisania OT.

Jak "odkryć koło" (O) w zawodzie elektryka - w koło powtarzając wiedzę podstawową, uzupełniając jej braki.
    Może wystarczy powtórzyć definicje.
    Studenci uczą się wg.lemniskaty (∞) - rozpatrują szczegół, mający związek z wiedzą podstawową (posługują się rowerem).
    RCD niema związku z TN|TN-C. Zastosować należy środki pośrednie - część obwodu przekształcić na TNS|TN-C-S.

Życzę Ci doktoratu - znak rozety - umiejętności rozpatrywania wielu szczegółów jednocześnie, mających związek z wiedzą ogólną.
  • #6 9988307
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 9989009
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    Jeżeli w bloku obowiązuje układ sieci TN-C, wtedy przy wymianie instalacji mieszkaniowej przewód PEN (nawet mimo tego, że taki mały przekrój - nie Twoja wina) podłączasz do szyny PE, z szyny PE mostkujesz na szynę N (lub ewentualnie od razu wyprowadzasz na RCD i resztę instalacji wykonujesz jako TN-S, zgodnie z obowiązującymi normami i wiedzą inżynierską. Połączenia wyrównawcze wykonujesz przewodem puszczonym prosto z szyny PE w rozdzielnicy, oczywiście tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy budynek wyposażony jest w GSW. W innym wypadku połączeń wyrównawczych miejscowych nie wykonujesz. Oczywiście w miarę możliwości zmienić także cały przewód zasilający idący do rozdzielnicy.

To taki opis w skrócie i ogółem ;)

lordpakernik napisał:
    Nigdzie nie jest napisane że musi być uziemiony. Ale nie zaprzeczy Pan, że rozdział PEN należy połączyć z GSW?

Do GSW należy podłączyć żyłę PE, a nie punkt rozdziału. Punkt rozdziału jest to tylko jedna z opcji, która nie zawsze jest optymalna i na pewno nie jest obligatoryjna.

lordpakernik napisał:

Dlaczego dużo osób mówi że rozdział PEN w WLZ ZE i ciągnięcie od WLZ do rozdzielni domu kabla 5 żyłowego(moim zdaniem powinien być zawsze 10mm^2) jest nie wskazane?

Bo nie ma to żadnego uzasadnienia i jest ekonomicznie nieopłacalne.
  • #9 9991090
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9992136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9993143
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    Oj kolego najpierw piszesz o budynku wielorodzinnym a później przeskakujesz do jednorodzinnego.

Oczywiście, że żyła PE prowadzona od złącza do budynku w którym należy wykonać uziemioną GSW nic mam nie daje poza zbędnym wydatkiem.

Wielokrotnie kwestia ta omawiana była na wszystkich forach tematycznych.
  • #13 9994074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9994087
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    Dwa błędy.
    Jeden to zaniechanie wykonania GSW zaś drugi to niedopuszczalnie mały przekrój żyły PEN.
    Więc lepiej dla Ciebie będzie gdy zmienisz "doradcę".
  • #15 9994126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 9994127
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    lordpakernik napisał:
    Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym elektrykiem... co o tym sądzicie?

Sądzimy Abyś nie rozmawiał z Nim więcej!!! To, jaki ma być WLZ jest określone w WT a nie, że zależy od "kasy" inwestora.
  • #17 9994156
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Zawsze, przyłącza budynków zasilamy przewodem 5*.... - jednym z powodów, jeżeli nastąpi zmiana zasilania po stronie energetyki, inwestor nie będzie miał żalu do Nas, że o takiej możliwości go nie poinformowaliśmy.
    Robimy w różnych miastach i wszędzie to samo zamieszanie z ilością żył, żeby nie psuć sobie nerwów w rozmowach z inspektorem, inwestorem, energetyką, oznajmiamy na samym początku, że przewód kładziemy 5-cio żyłowy.
    Jak to mówią od przybytku głowa nie boli - w tej kwestii to się sprawdza ;)
    Pzdr
  • #18 9994163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 9994191
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    lordpakernik napisał:

Co mnie zabolało to powiedział że jak moc przyznana przez ZE jest nie duża to daje kabel o średnicy 4x6 lub 5x6. Moim zdaniem zawsze powinno być 5x10mm^2 a co o tym sądzicie?

W przypadku 5*6 - jest ok, 4*6 już nie w/g normy.
    Uważam, że przepis mówiący o przekroju min. 10mm dla PEN-a to chory zapis, wszyscy teraz się go czepiają, a rzeczywistość jest taka, że 80% instalacji nie spełnia tego wymogu. Dla mnie jako użytkownika istotne jest czy SWZ zadziała na końcu poprawnie wykonanego obwodu poprowadzonego choćby 1,5-rówką, przy źle wykonanej instalacji nie ochroni mnie nawet 16mm²

pzdr
  • #20 9994221
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 9994898
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    lordpakernik napisał:
    Tak rozumiem ale moim zdaniem od WLZ do rozdzielnicy zawsze powinno być 10mm^2.

W.l.z - wewnętrzna linia zasilania, której żyły mogą mieć przekrój ... .
    L.z - linia zasilania, łącząca sieć z RB|RG|ZK|ZE, musi posiadać żyłę PEN o przekroju ≧10mm² Cu|≧16mm²Al.
    Jeżeli następuje kontynuacja ciągłości PEN w WLZ i w obiekcie występuje GSU - PEN powinien mieć ustawowy przekrój.
  • Pomocny post
    #22 9996224
    Miniax
    Specjalista elektryk
    kasprzyk napisał:

Uważam, że przepis mówiący o przekroju min. 10mm dla PEN-a to chory zapis, wszyscy teraz się go czepiają, a rzeczywistość jest taka, że 80% instalacji nie spełnia tego wymogu. Dla mnie jako użytkownika istotne jest czy SWZ zadziała na końcu poprawnie wykonanego obwodu poprowadzonego choćby 1,5-rówką, przy źle wykonanej instalacji nie ochroni mnie nawet 16mm²

pzdr

Bo 80 % instalacji było wykonanych przed wprowadzeniem tego przepisu, a jak wiadomo prawo nie działa wstecz. Natomiast instalacje wykonane po wprowadzeniu tych przepisów muszą mieć PEN o odpowiednim przekroju i jest to prawidłowy wymóg. To, że wiele starych instalacji stwarza bardzo duże zagrożenie przerwy przewodu PEN (zwłaszcza przy nieporównywalnie większych obciążeniach, które obecnie występują) - co za tym idzie stanowi bardzo duże zagrożenie dla użytkowników, nie oznacza, że nowe instalacje należy partaczyć.
    Instalacja ma spełniać WSZYSTKIE wymogi bezpieczeństwa i nie ma tu mowy o półśrodkach typu "wolę mieć zapewnione SWZ, niż odpowiedni przekrój przewodu".
  • #23 9996973
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Miniax napisał:
    ... Natomiast instalacje wykonane po wprowadzeniu tych przepisów muszą mieć PEN o odpowiednim przekroju i jest to prawidłowy wymóg. ...

ok, tylko małe, krótkie, uzasadnienie poproszę - dlaczego PEN ma być min. 10mm a nie 16, 25 albo 6mm dlaczego w/g Ciebie to jest prawidłowy wymóg, czym podyktowany ?

pzdr
  • #24 9996986
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    kasprzyk napisał:

ok, tylko małe, krótkie, uzasadnienie poproszę - dlaczego PEN ma być min. 10mm a nie 16, 25 albo 6mm dlaczego w/g Ciebie to jest prawidłowy wymóg, czym podyktowany ?

Ależ może być 16, czy też 25 mm². I często miewa.
    A minimum 10 mm² to minimum wynikające z kilku spraw. Po pierwsze - wytrzymałość mechaniczna. Po drugie - zauważ, że często pomiędzy wlz a siecią nie ma żadnych zabezpieczeń. A ZE nie mają już ekip do usuwania usterek. Z tego też powodu ZE przy modernizacjach wymieniają linki na przewody izolowane. Po coś to się robi, prawda?
  • #25 9996994
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    retrofood napisał:
    kasprzyk napisał:

Ależ może być 16, czy też 25 mm². I często miewa.

napisałem min. - skrót od minimum
    pzdr
  • #26 10035515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #27 10037901
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 294
    Cytat:
    A czy jest jakaś różnica przy rozdziale PEN w domu i w złączu ZE jeśli chodzi o prądy wyrównawcze?

Ano jest, pisaliśmy o tym całkiem niedawno tutaj:
  • Pomocny post
    #28 10038659
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    jarecki 86 napisał:
    Cytat:
    A czy jest jakaś różnica przy rozdziale PEN w domu i w złączu ZE jeśli chodzi o prądy wyrównawcze?

Ano jest, pisaliśmy o tym całkiem niedawno tutaj:

Nie tylko tutaj.
    Proponuję zapoznanie się ze znaczeniem słowa: ekwipotencjalizacja.
    Długie, trudne słowo, ale warto dowiedzieć się, co ono oznacza.
  • #29 10040537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 10040914
    Miniax
    Specjalista elektryk
    retrofood napisał:

A minimum 10 mm² to minimum wynikające z kilku spraw. Po pierwsze - wytrzymałość mechaniczna. Po drugie - zauważ, że często pomiędzy wlz a siecią nie ma żadnych zabezpieczeń.

Bronek22 napisał:

Niestety kolega Kasprzyk ma rację. Ja napiszę na dodatek,ze ten przepis jest bezmyślny i i głupi, pisany prze laika. Dziwię się, że kolega Miniax jako elektryk to popiera.
    Dlaczego uważam ten przepis za bezmyśny i głupi ?
    Bo przekrój nie jest parametrem elektrycznym. Tylko mechanicznym.
    Na podstawie samego przekroju nie sprecyzujemy żadnych parametrów.
    Sensowna byłaby rezystancja, ale o takiej sie nie pisze.
    Kolego Miniax, wykaż przy WLZ l= 10m jak będą się różniły parametry instalacji przy WLZ 6 mm2 i 10 mm2 !!!!!
    Jedyny uzasadnienie, to, że bezsensowna norma nas obowiązuje.
    Podobnie,jak uziemianie baterii na PCV - w przeszłości.
    Na szczęście stosowanie norm jest dowolne. I nie ma ogbowiązku stosowania normy.
    W tym wypadku norma nie stanowi "dupochronu".
    Bronek

Oczywiście kolega ma rację. Jednak parametr mechaniczny jakim w tym wypadku jest przekrój przewodu ma duży wpływ na bezawaryjność pracy instalacji. Normy powinny zawierać wszystkie parametry (bez względu czy są to parametry elektryczne, mechaniczne, czy inne), które mogą mieć istotny wpływ na bezawaryjność pracy całej instalacji, oraz na bezpieczeństwo użytkowania. Wprowadzenie takiego wymogu co do przekroju przewodu PEN minimalizuje możliwość jego uszkodzenia (głównie właśnie mechanicznego i termicznego), a co za tym idzie zapobiega negatywnym konsekwencjom, które mogłyby mieć miejsce w wypadku jego przerwania. Dlatego zamieściłem wcześniej cytat kolegi retrofood, który jak mi się zdawało, wyjaśniał sprawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono różnice między systemami GSW (Główna Szyna Wyrównawcza) a GSU (Główna Szyna Uziemiająca) oraz kwestie związane z rozdziałem przewodu PEN w instalacjach elektrycznych. Uczestnicy debatowali na temat konieczności uziemienia punktu rozdziału PEN oraz odpowiednich przekrojów przewodów, wskazując, że w przypadku starych budynków, gdzie nie ma możliwości uziemienia, należy stosować przewody o większym przekroju, np. 10 mm². Wskazano na obowiązek wykonywania połączeń wyrównawczych oraz na różnice w podejściu do instalacji w zależności od dostępnych środków finansowych. Podkreślono, że zgodnie z normami, instalacje powinny być wykonane z zachowaniem odpowiednich standardów bezpieczeństwa, a także że przekrój przewodu PEN powinien wynosić co najmniej 10 mm², aby zapewnić bezpieczeństwo użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA