logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć ilość drutu i zwojów do cewki Romet Chart?

FreddieManson 27 Wrz 2011 21:41 2039 1
REKLAMA
  • #1 9970423
    FreddieManson
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Siemka!
    Mam zapłon do Charta. w nim jest cewka która niby iskrę daje, dobrą i często ( nie przerywa) Otóż problem jest taki że rezystencja wynosi 530 Ohmów zamiast 750. Czeka mnie ponowne jej nawinięcie, wiem że z góry nawinięta jest grubym drutem, natomiast pod nim jest cieniutki jak włos drut. Pytania moje : Jak obliczyć ile tego drutu? ile zwoi? Drut kupić łatwo, ale kilograma nie potrzebuje, sprzedaje ktoś tak że powiem "po trochu" ?

a może poprostu obliczyć wagę tegoż drutu? odejmując od niego poprostu wagę karkasu? Jestem w kropce, bo za zapłon 100 najmniej wołają a cewki i tak będę na 12v przewijał więc chciałbym się dowiedzieć nieco więcej.

Pozdrawiam,

Nowe wieści, zabrałem się już za przezwojenie cewki, co spostrzegłem przeszło moje oczekiwania, Otóż po zdjęciu z podstawki cewka wykazuje opór 780Ohmów, czyli prawidłowy. Po założeniu spowrotem, opór wraca do takiej samej wartości 538Ohmów. Mógłby ktoś to racjonalnie wytłumaczyć ?
  • REKLAMA
  • #2 9978041
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    Wszystko zależy co, jak i czym mierzyłeś. Osobnym problemem jest poprawność prowadzenia masy. W porządnych konstrukcjach masa prowadzona jest kablem od samej podstawy iskrownika do punktu masowania na ramie motorka. Sprawdź też połączenia lutowane końca cewki do jej rdzenia.
REKLAMA