logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór: Nikon D3100 czy Canon EOS 1100D - cena, teleobiektyw, akcesoria?

Duduś74 12 Paź 2011 16:41 10903 16
REKLAMA
  • #1 10019673
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    Witam. Jak w temacie, która lustrzanka lepsza biorąc pod uwagę cenę aparatu(Canon tańszy o około 200zł), w przyszłości teleobiektywu (300mm), a także cen akumulatorów itp.
    Pisząc teleobiektyw, mam na myśli coś taniego ale nie badziewia, np widziałem obiektyw sigmy 300mm za nie całe 700zł.

Najlepiej gdyby to były opinie użytkowników.
  • REKLAMA
  • #2 10021845
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Hmm, a dlaczego wybierasz tylko pomiędzy tymi dwoma markami? Jeśli chodzi o tanie, amatorskie lustrzanki, to najlepiej wychodzi Sony: masz dostęp do tanich (dobrych!) obiektywów Minolty.
  • #3 10021955
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Dlatego, że Canon i Nikon to najbardziej przyszłościowe systemy, duża ilość szkieł zarówno tanich jak i profesjonalnych oraz akcesoriów. Osobiście miałem okazję pracować na D3000 (poprzednik) i jak na amatorską lustrzankę nie mogę jej nic zarzucić. Zresztą nie będę obiektywny bo sam pracuję na systemie Nikona, jednakże jak najbardziej mogę go polecić.
  • REKLAMA
  • #4 10022688
    Duduś74
    W podobnej cenie jest też Sony SLT-A35. Jeżeli chodzi o piksele, to wystarczy mi w zupełności 10Mpix. Wszystkie 3 mają podobną matrycę(APS), Canon 12Mpix, Nikon 14Mpix, Sony 16Mpix, a z tego co mi wiadomo im mniejsze upakowanie, tym lepszy obraz (mniej szumów). Do tego dochodzi w przyszłości obiektyw 70/75-300, do Canona i Sony można już kupić od około 600zł, nie wiem jak z Nikonem. No i ma to być typowo amatorski, przesiadka z Olympus sp565uz i żeby robił "dobre" zdjęcia w cięższych warunkach np wieczorem.

No i są to w miarę nowe aparaty, więc jeszcze trudno znaleźć opinie w necie.
  • #5 10022800
    bmserwis
    Poziom 36  
    Jeśli chcesz robić w miarę dobre zdjęcia wieczorem to masz zewnętrzne lampy (np: SB600).
  • #6 10022875
    magic9
    Redaktor
    Ocena: 511
    Mam Nikona D5000 (bardzo podobna specyfikacja do D3100) i jestem bardzo zadowolona, ale żeby w pełni wykorzystać możliwości tej lustrzanki - niestety trzeba dokupić sporo akcesoriów, które do Nikonów nie są tanie.

Same obiektywy są do Nikonów o wiele droższe niż do Canonów, tak jak wspomniał Duduś74. Ma to ogromne znaczenie. Dlaczego? Bo ani Nikon D3100, ani Canon EOS 1100D nie mają w korpusie stabilizacji obrazu. Zatem trzeba dokupić bardzo dobry obiektyw, który ją posiada.
    Jeżeli lustrzanka jest Ci potrzebna do użytku amatorskiego - poszukałabym raczej lustrzanki, która ma w korpusie stabilizację obrazu.

Nikon świetnie odwzorowuje kolory, nie wiem jak z Canonem.

Pozdrawiam.
  • #7 10023032
    tisher
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Za 1100D stoi spory plus, mianowicie ekipa Magic Lantern rozpracowuje do niego soft.
    Jak wyjdzie z tego to samo, co zrobili z 550D (oraz 60D, 600D i 50D) to prawdopodobnie nie zmienisz go na zaden inny... nigdy ;)
  • #8 10023049
    fanatykstaroci
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Myślę, że Nikon jest ciut lepszy.. ale to tylko moja własna, luźna opinia. Aczkolwiek ze względu na ceny i zasobność mojego portfela, osobiście pewnie bym się pokusił na Canona. Co do jakości zdjęć i kolorów, musze przyznać, że bardzo ładne kolory ma też Sony. Są ładnie nasycone, ale kto co lubi.

Inna sprawa, czy taka lustrzanka jest naprawdę potrzebna. Są już bardzo zaawansowane kompakty, z dużą ogniskową (duży zoom) i w przystępniejszych cenach. Na poczatek, dla amatora, do cykania zdjęć rodzinnych itp, taki kompakcik wystarcza w zupełności :)

Jeśli chodzi o stabilizację, no cóż.. kiedyś ludzie robili zdjęcia i bez tego, i też były oszałamiające. Sam znam kilka prac, zapierających dech w piersiach, wykonanych starym poczciwym Zenitem. Tam nie ma nic, a zdjęcia ładne można zrobić. Trzeba po prostu to umieć, a nie liczyć tylko na możliwości aparatu. Od tego jest czułość do ustawienia i tryby ręczne (tudzież priorytet czasu), by dobrać go odpowiednio. Wtedy zdjęcia nie będzie rozmazane. No i pewna ręka też się przyda.
    A przy gorszym oświetleniu statyw. Najprostszy można mieć nawet za 50 zł, co przy takich cenach, jak te aparatów, jest to rzut groszem. Wiem, pewnie się niektórzy oburzą, że za te pieniądze to chłam.. owszem, najwyższej jakości nie jest. Ale da radę. Można go rozstawić, umieścić aparat i cykać. Taki statyw za 70 zł mam ja i bez problemu utrzymuje dużo cięższego Zenita już ładnych kilka lat.. Z kompatkami czy lustrzankami nie ma najmniejszego problemu. Trzeba tylko o sprzet dbać, a nie walić innych nim po głowie :)

Pozdro i powodzenia w wyborze, a także w cykaniu fajnych zdjęć
  • #9 10024025
    androot
    Nie wiem co znaczy, że Nikon lepiej odwzorowuje kolory niż Canon.
    Przecież to zależy od obróbki RAW'u. Program typu Lightroom to podstawowe narzędzie jeśli chce się robić zdjęcia lustrzanką.

Jeśli chodzi o szumy: każda przesiadka z kompaktu na lustrzankę, to będzie wielkie: ŁAŁ. Po prostu matryca jest kilkukrotnie większa.

Dla mnie jaka lustrzanka w segmencie amatorskim nie ma większego znaczenia. Liczy się szkło i obróbka. Szkło bo jest możliwość przykręcenia czegoś innego niż kitowy, obróbka bo jest to aparat cyfrowy i mamy wpływ cze efekt finalny jest taki jak chcieliśmy.
  • REKLAMA
  • #10 10024098
    Duduś74
    fanatykstaroci napisał:

Są już bardzo zaawansowane kompakty, z dużą ogniskową (duży zoom) i w przystępniejszych cenach. Na poczatek, dla amatora, do cykania zdjęć rodzinnych itp, taki kompakcik wystarcza w zupełności :)

W tej chwili mam Olympusa sp 565uz, który ma zoom 20x i tryb manualny, i to by może wystarczyło ale ma małą matryce, i w cięższych warunkach zaczyna znacznie szumieć, trochę pomaga tryb manualny ale to nie to. Poza tym ustawianie ostrości "guziczkami" to jakieś nieporozumienie.
  • #11 10024181
    androot
    Duży zoom w kompakcie to masakryczna aberracja chromatyczna. No, ale chwyt marketingowy jest.
    W lustrzance zmieniasz obiektyw, często mniejsza przysłona (większa wartość) pomaga.
    Jak robisz zdjęcia w kiepskim oświetleniu to jasny obiektyw, ale wtedy maleje głębia ostrości.
  • #12 10024269
    Duduś74
    Powiem Ci, że ten olek w dzień daję radę, a najlepsze zdjęcie nocne, to zdjęcie Jowisza i jego czterech księżyców.
  • #13 10032339
    fanatykstaroci
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Ale większość ludzi nie widzi tej abberacji, a nawet nie zna tego pojęcia. Im to nie przeszkadzało by. Ale jest, to fakt.
    A ostrość guziczkami.. oj tak, to fakt, miałem raz takie coś w rękach. Ale powiem Ci, że lepsze to niż nic. Jak ma się tylko AF (klasyczne kompakty), który nie może trafić tam gdzie się chce.. oj strzela człowieka :)
  • #14 10075923
    Duduś74
    Dziś oglądałem Canona i z dodatkowym obiektywem sigmy 70-300, cena wyniesie niecałe 2300zł. Nikona akurat nie było, więc jeszcze nie znam ceny.
  • #15 10076397
    bmserwis
    Poziom 36  
    Body D3100 1700zł plus Tamronm70-300mm 1:4-5.6 Di LD 600zł lub Sigma 800zł lub Nikkor 1400zł.
  • REKLAMA
  • #16 10094167
    Duduś74
    No i w końcu kupiłem Canona. Teraz przyszła pora na naukę obsługi, ale już widzę, że za dużego problemu nie będzie
    :wink:
    Jak go trochę rozpracuję, to podzielę się wnioskami.
  • #17 10094711
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Życzę zadowolenia z udanego zakupu! :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano aparaty Nikon D3100 i Canon EOS 1100D, zwracając uwagę na cenę, dostępność teleobiektywów oraz akcesoriów. Canon jest tańszy o około 200 zł, a użytkownicy podkreślają, że systemy Canon i Nikon oferują szeroki wybór obiektywów i akcesoriów. Nikon D3100, podobnie jak Canon, nie ma wbudowanej stabilizacji obrazu, co wymusza zakup obiektywu z tą funkcją. Użytkownicy zauważają, że Nikon lepiej odwzorowuje kolory, ale Canon ma wsparcie dla oprogramowania Magic Lantern, co może zwiększyć jego funkcjonalność. Wspomniano również o Sony SLT-A35 jako alternatywie. Ostatecznie, jeden z uczestników zakupił Canona, co sugeruje, że cena i dostępność akcesoriów mogą być kluczowymi czynnikami w wyborze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA