logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożysko w szlifierce kątowej 900W no name – demontaż krok po kroku

yaroos 25 Paź 2011 12:41 17748 11
REKLAMA
  • #1 10063874
    yaroos
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam, mam problem z kątówką 900W firmy takiej lepszej "no name" (już sie nazwa dawno wytarła). Szlifierka ma "miękki" rozruch i fajnie sie ją użytowało do czasu dość wielkiego luzu na tarczy. Myślałem że to zęby sie zużyły w przekładni, ale problem tkwi w luzie łożyska przykrywki...
    Kompletnie nie wiem jak to rozebrać :/ Widać w środku kulki łożyska - tylko jak to rozebrać żeby nie uszkodzić ?
    To za co trzymam na zdjęciach - jest z plastiku...
    -czy mam uderzyć w trzpień z góry ?Jak jest łożysko to wyjdzie
    -czy ściągnąć przy pomocy ściągacza zębatkę z trzpienia ? Chociaż wydaje mi sie że to jest monolit ...
  • REKLAMA
  • #2 10063934
    margos2
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Najpierw zdejmij zębatkę z osi, potem będziesz miał dostęp do łożyska.
  • REKLAMA
  • #3 10064837
    iku18
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. Będziesz potrzebował dużej prasy z siłą nacisku około 15 ton. Elementy te są bardzo dobrze dopasowane. Jeżeli to jest Perles to są do tego dostępne kompletne kołnierze.
  • #4 10066275
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Na ośce powinien być pierścień segera i jego najpierw trzeba zdjąć a z tą prasa 15 T kol.iku 18 mocno przesadził wystarczy o nacisku 1T-mocniejsza do 5T to przy elektronarzędziach markowych.
  • #5 10066794
    yaroos
    Poziom 11  
    dziękuje Wam za pomoc, moja ciekawość wzięła góre udało mi się wykręcić 3 śrubki zabezpieczające łożysko i pozbyłem sie przez to tego elementu plastykowego. Został sam metal :) Prasy nie mam Jest teraz dojście aby użyć ściągacza ale nie wiem czy dam rade.
    Ściągacza na razie nie mam na stanie, jak myślicie dam rade ściągaczem?
  • REKLAMA
  • #6 10067096
    iku18
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Topolski Mirosław napisał:
    mocniejsza do 5T to przy elektronarzędziach markowych.

Dokładnie takie miałem na myśli.
  • REKLAMA
  • #7 10069190
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Zamiast prasy może pomóc większe imadło ślusarskie, a ściągaczem to bym nie ryzykował.
  • #8 10069244
    ziordol
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Z imadłem to może być dobry pomysł ale musisz uważać, żeby za bardzo nie ścisnąć,i przy wybijaniu nie bić metalem o metal tylko przez jakieś drewno.
  • #9 10069856
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Imadło nie jest po to by stosować metodę zza ucha wręcz niedopuszczalną przy tego rodzaju pracach.Odpowiednia tulejka i imadło można wykorzystać jako prasę.
  • #10 10070322
    yaroos
    Poziom 11  
    tak to wygląda bez plastiku i bez części łożyska - łoże dalej siedzi na ośce. Teraz to już mogę pokombinować z imadłem i rurką :)

Aha, z resztek łożyska odczytałem symbol :TNM 6201RS Czy to jest kompletny opis łożysa do zakupienia ?
  • #11 10071252
    mbryzus
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    tak to jest kompletny opis łożyska w zasadzie wystarczy tylko 6201 .
    RS – uszczelnienie z jednej strony elementów tocznych.
  • #12 10126000
    yaroos
    Poziom 11  
    W zasadzie to wszystko co chciałem się dowiedzieć, dziekuje wszystkim za porady. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z luzem na tarczy w szlifierce kątowej o mocy 900W, której marka jest nieznana. Po zdiagnozowaniu, okazało się, że przyczyną jest luz łożyska. Użytkownik zadał pytanie dotyczące demontażu urządzenia, aby wymienić łożysko. Odpowiedzi sugerowały, aby najpierw zdjąć zębatkę z osi, a następnie użyć prasy lub imadła do usunięcia łożyska. Użytkownik zdołał usunąć plastikowy element, ale nadal miał problem z wyjęciem łożyska. Ostatecznie ustalono, że łożysko TNM 6201RS jest odpowiednie do zakupu, a jego pełny opis to 6201 z uszczelnieniem RS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA