logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego serwisy RTV nie chcą naprawiać telewizorów CRT?

robokop 31 Paź 2011 11:10 7314 62
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego serwisy RTV odmawiają naprawy telewizorów CRT?

Serwisy często odmawiają naprawy CRT, bo taka usługa zwykle jest dla nich nieopłacalna: stary sprzęt wymaga czasu, wiedzy i diagnostyki, a klient zazwyczaj oczekuje bardzo niskiej ceny za naprawę telewizora o małej wartości [#10087293] [#10094414] [#10094494] Wiele punktów w praktyce działa dziś jak „wymieniacze” — wymieniają całe moduły zamiast szukać usterki, więc przy starszych kineskopach po prostu nie chcą się w to angażować [#10084970] [#10095665] Dochodzą też koszty prowadzenia firmy: lokal, prąd, amortyzacja sprzętu, opłaty i ZUS, więc naprawa za „kilkadziesiąt złotych” nie pokrywa roboczogodziny [#10087690] [#10094494] Niektórzy wolą zająć się nowszym sprzętem, gdzie części są łatwiej dostępne i zysk jest większy [#10087293] W dyskusji padło też, że wielu klientów nie akceptuje ceny adekwatnej do pracy przy starym TV, a serwisy obawiają się potem zarzutów o „złodziejstwo” [#10093567] [#10094072]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 10084530
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    No właśnie, ostatnio kolega zamieszkały w podwarszawskich Łomiankach zgłosił się do mnie z telewizorem CRT, bo ponoć ani w Łomiankach, ani w Warszawie żaden z zakładów nie był zainteresowany przyjęciem tv do naprawy - naprawdę już się nie opłaca ryć w "kineskopach"? A usterka była prosta i szybka...
  • REKLAMA
  • #2 10084915
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Albo klient znany i nie lubiany zdarza się :) Albo zobaczyli że "klient nie za bogaty" i nie da się zarobić na nim dużo.
  • #3 10084938
    robokop
    Ani jedno, ani drugie. Ponoć wszędzie twierdzili że już tylko plazma i lcd.
  • #4 10084960
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Po poszedł do ekspertów moduły tylko wymieniają a lutownic w ręku dawano nie mieli :P hehe...
  • #5 10084970
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    Bo prawdziwych elektroników już "ni ma". Dzisiaj naprawa elektroniki wygląda jak naprawa komputera. Wymieniasz całe podzespoły do skutku - aż zadziała. A nikt nie wnika co się uszkodziło a co gorzej dlaczego się uszkodziło.
    Sam ostatnio zakupiłem oscyloskop który jak się okazało był naprawiany w jednym z wrocławskich serwisów. Załączam zdjęcia z naprawy. Oczywiście po naprawie oscyloskop dalej kulał, dlatego zaglądałem do środka i stąd mam zdjęcia.
    Dlaczego serwisy RTV nie chcą naprawiać telewizorów CRT?
    I taki jest poziom dzisiejszego serwisu.
    A swoją drogą sam pracuję w firmie gdzie jest kilku inżynierów elektroników z tytułami magisterskimi którzy nie wiedzą jak wygląda rezystor. A kondensator i tranzystor to dla nich nazwy zwierzaków z bajek braci Grimm. Nie myślcie sobie że żartuję.
  • #6 10085387
    miku210
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    ZURT w naszych latach
    Klient: Dobry, przyniosłem telewizor do naprawy
    Serwisant: To pokaż pan go.
    (po chwili)
    S: Paniee, idź pan z tym starociem! takich kineskopowych TV nie da się naprawić!
    K: Do widzenia.

Pan Józek złota rączka
    K: Witaj Józku, co słychać?
    PJ: A, troszkę mnie noga boli. Co tam przyniosłeś?
    K: A, Taki telewizor. Podobno nie da się go naprawić.
    PJ: A co się tam stało?
    K: Nie włącza się. Zrobisz coś z nim?
    PJ: Jasne. Przyjdź jutro.
    Na drugi dzień.
    K: I jak panie Józku? Działa?
    PJ: No jasne. To i to się popsuło. Flaszka się należy.
    K: Dziękuję bardzo. Zaraz przyniosę.

:D
  • REKLAMA
  • #7 10085623
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Ale żenada... Po jaki gwint generalizujecie panowie?
    Tak, akurat ten gość z CRT był w każdym serwisie w Warszawie... Błagam...

Kolega excray też zapewne miał "naprawiany" ten oscyloskop przez profesjonalny serwis.., taa... :roll:

Ewentualnie jak się trafia na szczeniaków wymieniających moduły i mających tylko nawalonych reklamków w internecie, to tak mogą się kończyć tego typu historie.

Osobiście w Zielonej Górze, nie muszę się niemalże reklamować w żaden sposób (odpowiem bez krztyny skromności).

excray napisał:
    swoją drogą sam pracuję w firmie gdzie jest kilku inżynierów elektroników z tytułami magisterskimi którzy nie wiedzą jak wygląda rezystor. Nie myślcie sobie że żartuję.

Jasne, wszyscy oni, co do joty nie wiedzą jak wygląda to czy tamto, nie znają praw istotnych, itp...

Albo sobie żartujesz, albo oni z Ciebie kpią i nawet tego nie zauważasz.
  • REKLAMA
  • #8 10087187
    telecaster1951
    Ocena: 818
    Krzysztof L. napisał:

Ale żenada... Po jaki gwint generalizujecie panowie?
    Może i generalizujemy, ale niestety pojawiło się ostatnio mnóstwo "serwisów", w których "nie znają się na potencjometrach", jedyną lutownicą, jaką mają to transformatorówka made in china, uważają że era kineskopów minęła 10 lat temu, czarno-białego telewizora nawet nie chcą naprawiać, a jak słyszą o niedziałającym gramofonie, to zaczynają się śmiać.
    Ostatnio nie miałem czasu i chciałem aby mi w serwisie przestroili Eltrę T9015. Wiecie jaką cenę mi sypnęli ? 120zł. A czemu aż tyle, za zmianę kilku kondensatorów i zabawę cewkami ? Gdyż, jak się to wyraził, "nie produkują już takich części i trzeba sprowadzać z Rosji".
    Jedyna opcja ? Olewać takie serwisy i walnąć im opinię w Internecie. Sprzęt oddawać do profesjonalistów.
  • #9 10087293
    robokop
    telecaster1951 napisał:

Ostatnio nie miałem czasu i chciałem aby mi w serwisie przestroili Eltrę T9015. Wiecie jaką cenę mi sypnęli ? 120zł.

Ano własnie;
    Prowadząc serwis zgodziłbyś się poświęcić pół dnia i zaangażować sporo dość drogiego sprzętu dla zabawy, czy po to żeby zarobić 10 zł? Na pewno nie. Tu pojawia się konflikt interesów na linii serwis-klient. Klient ma sprzęt stary, wiekowy to i chciałby żeby naprawa była tania - bo droga nie będzie się opłacać. Serwisant woli naprawiać nowszy - bo i elementy dostępne, i mniej zniszczony i droższy = większy zysk z naprawy, będący iloczynem spędzonego nad sprzętem czasu ( który kosztuje) i włożonych części. Ktoś kiedyś zarzucił mi że nie chciałem wyciąć alarmu z blokadą ze starego auta za 50zł. Argument klienta - przecież i tak teraz nic nie robisz. Błąd - robię. Odpoczywam, dokształcam się czytając. Da się przeliczyć godzinę snu czy innej formy odpoczynku na pieniądze?
  • #10 10087299
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ok, ok... Wiem sam, że dużo szmiry jest w branży serwisowej, jak też nie chodzi mi aby wam tylko wytykać generalizowanie, ale nie wiem czy dobrym jest pisanie o tym. Walka w tenże sposób z kaszaną, może dotykać dobrych diagnostyków, a gość z telewizorem z postu kol. Robokop, na 101% nie odwiedził wszystkich warsztatów, lub wybierał te, które wydawały się jemu subiektywnie w porządku, a opinia zaraz dorobiona może polecieć o wszystkich. Tniemy gałąź? Dobrze, że dałem radę zamontować sobie stalową belkę, ale to zależy od człowieka. Fakt.
  • #11 10087305
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    telecaster1951 napisał:
    Olewać takie serwisy i walnąć im opinię w Internecie. Sprzęt oddawać do profesjonalistów.

Oj biedny Ty, za półdarmo Ci nie chcieli radyjka przestroić więc nabazgrol na nich w internecie i szukaj profesjonalistów a profesjonaliści* na pewno będą zainteresowani grzebaniem w Twoim T9015 za pół darmo :D
    No weź, że się obudź...

* - profesjonalista pewnie i sprzęt odpowiedni ma, nie tylko swój czas ale i lokal, prąd opłacić musi itd. itp.
  • #12 10087345
    telecaster1951
    Masz rację, lecz części, niezbędne do przestrojenia tego tunera, to kilka złotych. Standardowo za przestrojenie tunera, na nowe pasmo, serwisy biorą po 40-50zł. Wiadomo, że czas kosztuje. Poza tym, tu nie ma żadnego braku części. To są elementy, które można kupić w elektroniku za rogiem. W tym konkretnym przypadku, to jest zwyczajne oszustwo.
    Problem polega na tym, że istnieją serwisy, których pracownicy, nie mają pojęcia o tym co robią, a informacje jak dokonać naprawy, biorą z elektrody, albo z gazet (znany program "usterka" i odcinek o przestawionym przełączniku w magnetowidzie).

Dodano po 1 [minuty]:

WojtasJD napisał:
    na pewno będą zainteresowani grzebaniem w Twoim T9015 za pół darmo :D
    Czy 5 dych, za coś, co zrobiłem dzisiaj za 5 zł, jest pół darmo. Polemizowałbym. Nie miałem czasu i chciałem poświęcić te 50zł.
  • #13 10087373
    robokop
    telecaster1951 napisał:
    Standardowo za przestrojenie tunera, na nowe pasmo, serwisy biorą po 40-50zł.
    Wiesz, tyle to się kiedyś za konwerter brało. A rzeźbienie w głowicach oryginalnych to już zabawa wymagająca i czasu i skupienia. To się tylko wydaje że wyciąć poz zwoju z cewki i podmienić kondensatory - nie całkiem, żeby uzyskać pełne pasmo i znośną czułość dla odbioru stereo.
  • #14 10087419
    telecaster1951
    robokop napisał:
    Wiesz, tyle to się kiedyś za konwerter brało. A rzeźbienie w głowicach oryginalnych to już zabawa wymagająca i czasu i skupienia.
    Owszem. Lecz na pewno, nie jest to praca, warta taką sumę. Jak już powiedziałem, inne, znane mi serwisy, w cenniku, za przestrojenie tunera, mają wpisane 50zł. Co jest ceną adekwatną, do pracy włożonej w naprawę.
    W tym przypadku, to było po prostu naciąganie, jeszcze próba wmówienia o niedostępności kondensatorów, co jest bzdurą. Ten serwis już mi kiedyś "naprawił", magnetowid, sam nie wiem, po co się tam znów pchałem.
    robokop napisał:
    . To się tylko wydaje że wyciąć poz zwoju z cewki i podmienić kondensatory - nie całkiem, żeby uzyskać pełne pasmo i znośną czułość dla odbioru stereo.
    Wiem. Nie raz przestrajałem odbiorniki radiowe i wiem jak się to robi i ile pracy to wymaga. Lecz nie jest to praca na 120zł.
    Myślę, że dyskusja, trochę zboczyła z kursu. ;)
  • #15 10087511
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    telecaster1951 napisał:
    Ten serwis już mi kiedyś "naprawił", magnetowid, sam nie wiem, po co się tam znów pchałem.

a widzisz... :)

p.s. Dyskusja nie zboczyła z kursu. Prawidłowo się rozwija.
  • #16 10087611
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 10087690
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    telecaster1951 jak do tych kilku złotych dodasz czas pracownika, prąd, zus, lokal itp to wyjdzie Ci właśnie 120 "Abo i lepi".

To ze sobie to jesteś w stanie w piwnicy za powiedzmy 20 zrobić to inna bajka. Ale to działa tak jak masz czas to sobie to zrób za 20 a jak nie masz to znaczy ze w czasie jaki byś na to poświecił zarobisz więcej niż 120 (jak by nie liczyć, to nie musi być praca za 120 ale np godzina z wnukami czy na rybach warta tych 120) i nie tylko ze stać Cie oddać to do serwisu ale jeszcze na tym na plus wyjdziesz.
  • #18 10087724
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Tylko fakt też jest taki, że ludzie nie zawsze trafią w odpowiedni punkt, albo coś ich zmyli.

:|
  • #19 10087737
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Motronic napisał:
    Myslę, że nie chcieli robić tego tego telewizora z tych samych powodów, z których ja nie chcę już naprawiać maluchów czy dużych fiatów.

Oj, chyba nie :D
    Przy współczesnych samochodach jest się bardziej elektronikiem niż mechanikiem. Za naprawę starego telewizora pan Czesio weźmie flaszkę bo dla niego to proste i tanie. To co kosztuje to wiedza. Głupio jest odmówić naprawy: "nie znam się na tym". Naprawić się da, ale trzeba trochę się dokształcić (nawet na elektrodzie :D ) a to wymaga czasu i inwestycja w taką wiedzę niepewna bo taki sprzęt może już się nie trafić do naprawy. Dostępność części to po trosze "mydlenie oczu" - w starszym sprzęcie jest więcej możliwości stosowania zamienników i drobnych przeróbek. Oczywiście jeśli tylko serwisant ma pojęcie o temacie.
  • REKLAMA
  • #20 10087747
    telecaster1951
    Tommy82 napisał:
    telecaster1951 jak do tych kilku złotych dodasz czas pracownika, prąd, zus, lokal itp to wyjdzie Ci właśnie 120 "Abo i lepi".
    W takim razie wytłumacz mi. W serwisie, gdzie pracuje tylko właściciel. Gdzie niegdyś, naprawił mi tak magnetowid, że odtwarzał w tył, rzuca mi 120zł, natomiast w serwisie, gdzie zatrudnionych jest kilku pracowników, gdzie kolega robi praktyki, mają w cenniku 50zł. Ten sam sprzęt, ta sama praca, tyle samo czasu. Skąd taka różnica ?
    Jeśli serwis, który zatrudnia kilku pracowników, ma porządną siedzibę, nie ogranicza się tylko do jednego typu urządzeń, bierze o ponad połowę mniej, od serwisu, gdzie pracuje tylko właściciel w obskurnej klitce obok monopolowego, to chyba coś tu nie gra. Może zamiast szyldu "Serwis RTV", powinien wisieć szyld "Pralnia".
  • #21 10087750
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    andk1eltd napisał:
    Dostępność części to po trosze "mydlenie oczu" - w starszym sprzęcie jest więcej możliwości stosowania zamienników i drobnych przeróbek. Oczywiście jeśli tylko serwisant ma pojęcie o temacie.

Coś w ten deseń panie kolego :)
  • #22 10087799
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    telecaster1951 niektóre firmy te proste rzeczy dają właśnie praktykantom. A co do pana właściciela to widać ma lepsze sposoby robienia pieniędzy niż przestrajanie Eltr. Najwyraźniej potrafi swój cenny czas i umiejętności sprzedać drożnej.
  • #23 10088549
    telecaster1951
    Tommy82 napisał:
    Najwyraźniej potrafi swój cenny czas i umiejętności sprzedać drożnej.
    Naprawiając magnetowidy, tak aby odtwarzały w tył ?
    Jak już mówiłem, coraz poważniej zaczynam sądzić że Pralnia, jest bardziej adekwatną nazwą, dla tego punktu.
  • #24 10088566
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    To jak? Facet zrobił tak, że capstan kręcił w drugą stronę podczas odtwarzania? Czadowy mechanior :lol:
  • #25 10088648
    telecaster1951
    Krzysztof L. napisał:
    To jak? Facet zrobił tak, że capstan kręcił w drugą stronę podczas odtwarzania? Czadowy mechanior :lol:
    Tak. Nie wiem jak on to zrobił.
  • #26 10089138
    robokop
    Przecie tak się nie da - każdy kto wie jak działa mechanizm magnetowidu to powie. Nie wspomnę o nowszych, z silnikami BLDC.
  • #27 10089323
    telecaster1951
    robokop napisał:
    Przecie tak się nie da
    Ale on niestety nie wiedział. Magnetowid po kilku minutach padł totalnie, więc...
    Nie pytaj mnie jak to zrobił, co zrobił i dlaczego, po prostu taśma była prowadzona wstecz.
  • #28 10089579
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    robokop napisał:
    Przecie tak się nie da
    Wszystko się da.
    Podobna sytuacja jest przecież przy cofaniu na podglądzie, tylko że są inne obroty capstana.
  • #29 10090542
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4182
    Panowie ale tak się dzieje wszędzie nie tylko w serwisach rtv.
    Przychodzi do mnie klijent i pyta o półoś do zafiry.Pytam co się stało ze starą ?Wymieniałem sworzeń,pociągnełem za mocno i przegub wewnętrzny się rozleciał,dodaje że był w kilku warsztatach i po złozeniu coś jest nie tak.Mówię przynieś-10 minut i wszystko ok.Mówię 50 płaci i za 20 minut przywozi flaszkę.Prawdziwi fachowcy którzy znają podstawy-wymierają.Teraz są WYMIENIACZE.
  • #30 10090712
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    Witam.
    Panowie to opisujecie to może się zdarzyć tylko w małych serwisach typu RTV, AGD gdzie wartość naprawianego sprzęty to góra 4 tysiące złotych. W serwisach naprawiających duże i drogie maszyny procedura jest trochę inna. Tu uzgadnia się sposób i cenę naprawy z góry. Jest opcja, naprawiamy moduł (podzespół) czy czekamy na oryginał fabryczny. Zawsze jest wybierana opcja oryginał fabryczny bez względu na cenę. Dlaczego?. Otóż prawie każdą część zamienną można sprowadzić w przeciągu góra 48 godzin i jest gwarancja że maszyna warta kilka milionów podejmie pracę po naprawie. Uszkodzony moduł można później próbować naprawić ale w większości przypadków jest to niemożliwe z powodu braku dostępu do podzespołów produkowanych tylko i wyłącznie dla producenta danej maszyny. Serwisy fabryczne bez względu na to czy to jest naprawa gwarancyjna czy też odpłatna, wymieniają całe zintegrowane podzespoły nie wnikając w to co uległo uszkodzeniu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku zainteresowania serwisów RTV naprawą telewizorów CRT. Użytkownicy wskazują, że serwisanci preferują naprawy nowoczesnych urządzeń, takich jak telewizory LCD i plazmowe, ze względu na wyższe zyski i dostępność części. Wiele osób zauważa, że umiejętności naprawcze wśród techników spadły, a zamiast diagnozować usterki, często wymieniają całe moduły. Wskazano również na problem z jakością usług w małych serwisach, gdzie brakuje odpowiedniego sprzętu i wiedzy. Użytkownicy podkreślają, że naprawa starszych urządzeń, mimo że może być tańsza, nie jest opłacalna dla serwisantów, co prowadzi do ich unikania. Wspomniano także o rosnących kosztach napraw, które nie są adekwatne do wartości sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA