logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6i 1992r niski poziom płynu hamulcowego.

Diwine 06 Gru 2004 16:24 9977 9
REKLAMA
  • #1 1040874
    Diwine
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.
    Mam małe pytako.Ostatnio podczas kiedy zaglądałem do silnika mojego samochodu (Opel Astra 1.6i 1992r) zauważyłem że mam lekko poniżej min. płynu hamulcowego. I mam problem jakiego płynu dolać i czy można mieszać. Płyn jaki mam w zbiorniczku jest koloru żółtego. Czy ktoś może mi pomóc dobrać jakiś płyn. A może po koloże?? Samochód sprowadziłem i na kartce przy zbiorniczku jest data wymiany ale nie ma nazwy płynu. Pomóżcie. Z góry dzięki wszystkim pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1040884
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    płunu hamulcowego sie nie dolewa chyba ze był przeciek , mala ilosc płynu to efekt zcierania klocków , płyn przezroczysty to dot4

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1040897
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    helll napisał:
    płunu hamulcowego się nie dolewa chyba ze był przeciek , mala ilosc płynu to efekt zcierania klocków , płyn przezroczysty to dot4

pozdrawiam

płyn hamulcowy się dolewa ! istnieje jednak mozliwosc ze jak stan plynu zeszedl ponizej minimum to uklad mogl sie zapowietrzyc !
  • REKLAMA
  • #4 1040914
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ale trzeba pamiętać ze , że nie bez przyczyny - poziom opadł .

Samo z siebie nie wycieka płyn

Pozdro
  • #5 1040918
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam.
    Jeżęli zauważyłeś mały stan płynu hamulcowego to trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić czy nie ma wycieków tego płynu ze względów bezpieczeństwa.Ściągnij każde koło i sprawdzić przy każdym zacisku z przodu a z tyłu prawdopodobnie masz bębny hamulcowe to trzeba by je ściągnąc i sprawdzić czy cylinderki są suche.Jeżeli wszystko będzie suche to powodem niskiego stanu tego płynu może być wyciek przy pompie hamulcowej .a jeżeli to nie,to sprawdź grubość klocków hamulcowych bo po ich wymianie na nowe może się okazać że płynu jest dosyć.Płyn koloru żółtego to płyn DOT.Występują DOT3, 4 oraz 5 .W zasadzie płynów nie powinno się mieszać szczególnie pochodzących od różnych producentów.Najlepiej sprawdzić zawartość wody w tym płynie.Każdy warsztat to wykona ,bo może się okazać że jest on do wymiany.Koszt niewielki a będzie pewne że płyn jest właściwie dobrany .Od niego zależy twoje i innych bezpieczeństwo a na tym nie można oszczędzać.
  • #6 1040935
    Diwine
    Poziom 15  
    Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Macie racje jutro podjadę sprawdzić w jakimś warsztacie.
  • #7 1041043
    dakus
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    wydaje mi się że żółty płyn to DOT-4,jeżeli chodzi o ubytki można samemu sprawdzić gdzie przecieka,przecież to żadna filozofia popatrzeć po przewpdach i zdąć koła żeby się przyjżeć bliżej cylinderkom czy nie są mokre.
  • #8 1041534
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ja tylko dodam że taki płyn hamulcowy należy wymieniać co 5 lat.
    Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #9 1041611
    Ambulans
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Większość producentów aut zaleca wymianę co 60 000 km natomiast producenci płynu co 2 lata a nie co 5. Natomiast większość użytkowników (zwłaszcza starych samochodów) nie wymienia płynu wcale chyba, że wycieknie i przeżyją bo zdążą się zatrzymać (najczęściej na innym aucie). Koszt wymiany takiego płynu to naprawdę niewielki wydatek a tak jak napisał T/J od tego zależy bezpieczeństwo nasze i innych uczestników ruchu. Niejednokrotnie zbierałem już takich bohaterów, którym się skończyły hamulce bo chcieli zaoszczędzić kilka złotych.
    Diwine - wybór należy do Ciebie czy wymienić na nowy i sprawdzić powód ubytku czy w najlepszym wypadku zatrzymać się na czyimś tyle

Pozdrawiam i liczę jako jeden z wielu uczestników ruchu na Twój mądry wybór :idea:
  • #10 1043767
    Diwine
    Poziom 15  
    Bardzo się cieszę ze tak mi chcecie bardzo pomóc. To bardzo miłe. Wiecie jestem rozsądnym człowiekiem a że na samochodach się nie znam więc zaprowadziłem na przeglad. Nawet jakbym zobaczył wyciek i tak bym nic nie zrobił. Więc niech to ktoś oceni kto ma pojęcie. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Jutro odbieram samochód więc na pewno napiszę co było nie tak. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Astra 1.6i z 1992 roku zauważono niski poziom płynu hamulcowego, który jest koloru żółtego, prawdopodobnie DOT-4. Niski poziom płynu może wynikać z zużycia klocków hamulcowych lub ewentualnych wycieków w układzie hamulcowym, które należy dokładnie sprawdzić, zwłaszcza przy zaciskach i cylinderkach hamulcowych. Płyn hamulcowy nie powinien być dolewany bez ustalenia przyczyny ubytku, gdyż może to prowadzić do zapowietrzenia układu. Zaleca się kontrolę szczelności układu, grubości klocków oraz ewentualną wymianę płynu, która powinna odbywać się co 2 lata lub co 60 000 km, choć niektórzy użytkownicy wymieniają go rzadziej. Mieszanie różnych typów płynów hamulcowych, zwłaszcza od różnych producentów, nie jest zalecane. Sprawdzenie zawartości wody w płynie w warsztacie pozwoli na ocenę jego stanu i bezpieczeństwa eksploatacji. Koszt wymiany płynu jest niewielki, a bezpieczeństwo jazdy zależy od prawidłowego stanu układu hamulcowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA