logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat 6 kW 3 fazy - niestabilne napięcie fazowe, co może być przyczyną?

MarcinMEW 04 Lis 2011 18:57 3973 18
  • #1 10101101
    MarcinMEW
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Kupiłem agregat 6 kW 3 faz, który ma za zadanie zasilać urządzenia w firmie w razie zaniku napięcia.Nic wielkiego , jakiś silnik przy zasuwie , światło , jakąś wiertarkę itp.
    Plan jest taki- przy zaniku napięcia ( powiedzmy zerwana sieć ) odłączam główny wyłącznik , odpalam agregat i włączam trzy fazową wtyczkę od agregatu do dowolnego gniazda w hali maszyn. Tylko ,że robię tak i część urządzeń działa normalnie a część nie- np. światło pali się tylko ledwo ledwo - jarzy się , ale np. narzędzia jak szlifierka , czy wiertarka działają normalnie. Zacząłem mierzyć fazy i zaczęły się dziwne rzeczy- mianowicie : fazy nie mają stałej wartości - wahają się w granicach od 110 do 500 volt . Każda faza wykazuje takie wahania , ale międzyfazowe napięcie jest mniej więcej 400 V. Tylko między fazą a zerem wychodzą jakieś dziwne wyniki. Miał ktoś podobny problem ?
    Nadmieniam ,że agregat jest zupełnie nowy i nie daje niepokojących objawów w czasie pracy.Na agregacie pisze,że trzeba go uziemić. Nie zrobiłem tego , bo jak podłączam wtyczkę do gniazda , to tam już jest uziemienie, więc nie ma co tego dublować.
  • #2 10101255
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Jak pisze ,że uziemić to uziemić! TU JEST PROBLEM.
  • #3 10111539
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    MarcinMEW napisał:
    odłączam główny wyłącznik , odpalam agregat i włączam trzy fazową wtyczkę od agregatu do dowolnego gniazda w hali maszyn.

Gdybym chciał to skomentować musiałbym używać niecenzuralnych słów !!!

Znajdź jakiegoś elektryka który ma choćby blade pojęcie czym się różnią instalacje elektryczne zrób porządny przegląd istniejącej instalacji w hali maszyn ! Zapłać mu za zrobienie porządnego przyłącza do agregatu z przełącznikiem zasilania !
    Zero robocze / PE / instalacje IT TN TN-C ..... W ciemno trudno doradzać !
  • #4 10112738
    MarcinMEW
    Poziom 9  
    190_Wojciech - pewnie,że najlepiej zrobić jakiś automatyczny układ , ale ten też działa(znaczy-jeszcze coś szwankuje , ale znajdę przyczynę). Przecież skoro zasilę wszystkie fazy , to w każdym gniazdku będzie napięcie- prawda ? Jednocześnie i tak muszę odłączyć wyłącznik główny , bo nie mogę podać napięcia na sieć w czasie awarii , no i to odłączanie niestety wolę robić ręcznie , bo cały zakład ma moc ok 160 Kw i robienie stycznika na wejściu jest kłopotliwe a jego utrzymanie dość kosztowne biorąc pod uwagę ,że zasilanie z agregatu przydaje się raz na rok , lub rzadziej.Pozostanę przy tym rozwiązaniu , tylko dlaczego ono szwankuje ?
    Instalacja w firmie jest na najwyższym poziomie, więc jestem pewny ,że wszystko w niej jest ok.Zresztą jak pracuje na sieci , to wszystko jest normalnie. Nie chce tylko normalnie pracować na agregacie.
  • #5 10112778
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    MarcinMEW napisał:
    cały zakład ma moc ok 160 Kw i robienie stycznika na wejściu jest kłopotliwe a jego utrzymanie dość kosztowne biorąc pod uwagę ,że zasilanie z agregatu przydaje się raz na rok , lub rzadziej.Pozostanę przy tym rozwiązaniu ,

Człowieku, Ty masz zakład i chcesz uprawiać partyzantkę? Na stycznik Cię nie stać? Słusznie, on tu niewiele zmieni. Pewnie Państwowa Inspekcja Pracy jeszcze Cię nie odwiedziła.
    Oby jak najprędzej.
  • #6 10114191
    pletwonurek2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Po Pierwsze UZIEMIĆ
    Po drugie wyłącznik agregat sieć ( to podstawa) i tam się włączamy, a nie w byle jaką wtyczkę.
    A trzecie to jakość agregatu (Tani nie zawsze znaczy dobry )
  • #7 10114374
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Cytat:
    ...odpalam agregat i włączam trzy fazową wtyczkę od agregatu do dowolnego gniazda w hali maszyn.
    Przewód zasilający zakończony wtyczką to kretynizm w najczystszym wydaniu.
    Już nic głupszego wymyślić się chyba nie da.
  • #8 10114469
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Dajcie spokój z tym UZIEMIANIEM !
    Potem się okaże że uziemienie agregatu będzie jedynym na zakładzie !
    MarcinMEW - rada jak dla kolegi : ZNAJDŹ ELEKTRYKA !
    Nie ma mowy o ŻADNYM styczniku na wejściu ! tam ma być min. przełącznik sieć-0-agregat.
    Zabierasz się do tego nie od tej strony !

Cytat:
    Przewód zasilający zakończony wtyczką to kretynizm w najczystszym wydaniu.
    Już nic głupszego wymyślić się chyba nie da.

Smutna prawda i smutne polskie realia !
  • #9 10115863
    MarcinMEW
    Poziom 9  
    To może ktoś mi poda typ takiego włącznika ? o ile znam się na tym , to jedyny który się do tego nadaje , to SC 402 i to po zmianie kierunku pracy. Koszt utrzymania takiego stycznika w stanie zwartym przez rok jest prawie równy kosztom agregatu . Nie mam też zamiaru zmieniać i zatwierdzać na nowo schematów i instrukcji współpracy z siecią . Chcę tylko w razie zaniku napięcia mieć światło na obiekcie bez budowania osobnej instalacji. Nie jest ważne , czy agregat włączę na wtyczkę , czy przez jakiś włącznik. Co to niby za różnica ? Dla mnie taka ,że nie muszę uaktualniać papierów.
    Zapewniam ,że instalacja jest w stanie idealnym.Jest badana zgodnie z przepisami a za jej wykonanie zapłaciłem prawie 160 tysięcy.
    Spróbuję uziemić agregat i zobaczę co się zmieni.
  • #10 10116135
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Taka droga instalacja i nie przewidziane zasilanie awaryjne?
  • #11 10116312
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    Różnica jest taka, że włączając agregat przez przełącznik sieć-agregat nie ma bezpośredniego zagrożenia porażenia prądem.
    Zastanów się, co się może stać, gdy ktoś będzie rozwijać kabel, żeby włożyć wtyczkę z prądem do gniazdka, a w tym momencie druga osoba uruchomi agregat.
    Takie rozwiązanie jest niedopuszczalne.
  • #12 10116459
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    MarcinMEW napisał:

1 to SC 402 i to po zmianie kierunku pracy. Koszt utrzymania takiego stycznika w stanie zwartym przez rok jest prawie równy kosztom agregatu .
    2 Nie mam też zamiaru zmieniać i zatwierdzać na nowo schematów i instrukcji współpracy z siecią .
    3 Chcę tylko w razie zaniku napięcia mieć światło na obiekcie bez budowania osobnej instalacji.
    4 Nie jest ważne , czy agregat włączę na wtyczkę , czy przez jakiś włącznik. Co to niby za różnica ?
    5 Dla mnie taka ,że nie muszę uaktualniać papierów.
    6 Zapewniam ,że instalacja jest w stanie idealnym.
    7 Jest badana zgodnie z przepisami a za jej wykonanie zapłaciłem prawie 160 tysięcy.
    8 Spróbuję uziemić agregat i zobaczę co się zmieni.

1 Marcin coś ty się tak uparł na te styczniki !? Wpisz sobie w wyszukiwarkę: przełącznik sieć agregat
    2 Twój wybór - choć osobiście wolałbym zrobić porządnie
    3 Jeśli wpięcie jednego przełącznika w szafę jest budowaniem osobnej instalacji to ja odpadam
    4 DUŻA różnica BARDZO duża ! Pompę wody też będziesz podłączał pod wylewkę w kranie ???
    5 Zamiast o tym gadać zrób to !
    6 Jak widać chyba nie jest
    7 To że instalacja ładnie wygląda i masz na nią papiery oraz jej cena - nie świadczy to jeszcze o niczym
    8 Obawiam się, że Ci się uda ! ! !
  • #13 10116540
    MarcinMEW
    Poziom 9  
    no , o'k taki przełącznik sieć-agregat powiedzmy ,że jest dopuszczalny , jeśli znajdę taki na... 400 Amper.
    Zasilanie awaryjne nie było przewidziane -ale to przecież nie znaczy ,że instalacja jest zła. Zresztą chyba nie znam podobnego obiektu , który byłby wyposażony w taką instalację. Zresztą , jak mówiłem można wykonać drugą , niezależną instalację i podłączyć ją na stałe do agregatu , ale ja wolę wykorzystać istniejącą. Obiekt właściwie nie wymaga żadnego dozoru i w czasie zaniku w sieci nic się nie dzieje a to że wymyśliłem sobie ,że w razie czego podłączę agregat i oświetlę teren, to też żadna zbrodnia. Tylko ,że sam montaż przełącznika nie rozwiązuje problemu - w układzie nic się nie zmienia( w sensie przepływu prądu) i dalej będą takie same wskazania i skoki napięć. Jeśli uziemienie generatora nie pomoże , będę szukał dalej.
  • #14 10116600
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1499
    MarcinMEW -> Zastanawia mnie jak wygląda sprawa pomiarów agregatu i sieci odbiorczej z niego zasilającej w takim zakładzie pracy, czyli problem "miękkiego zasilania" i z tego wynikające problemy przy ocenie ochrony przeciwporażeniowej, oraz jakie kryteria są stosowane przy pracy agregatu z urządzeniami odbiorczymi w instalacji na "najwyższym poziomie".
    Czy może chodzi tylko o to- "włączyć agregat i ma świecić..."
  • #15 10116713
    MarcinMEW
    Poziom 9  
    Chyba nie rozumiem pytania.
    W gruncie rzeczy sprawa sprowadza się do tego, że "ma świecić" jak to nazwałeś- czyli lampy podłączone do normalnej sieci wewnątrz firmy, ewentualnie jakiś mały silnik , kontówka w razie potrzeby, nic więcej- jak jest zanik , to duże maszyny mają stać i czekać.
  • #16 10116748
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.

To już lepiej, by wszyscy stali w koncie. Dla pewności i bezpieczeństwa. :D
  • #17 10121752
    tomek201
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    kolego MarcinMEW mierniki elektroniczne będą wskazywały błędne pomiary napięcia dlatego proponuję zastosować analogowy woltomierz. Na reszte pytań znasz już odpowiedz pozdrawiam
  • #18 10121769
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    nothed napisał:
    kolego MarcinMEW mierniki elektroniczne będą wskazywały błędne pomiary napięcia dlatego proponuję zastosować analogowy woltomierz. Na reszte pytań znasz już odpowiedz pozdrawiam

Z jakiego powodu nie będą miały stałych wartości? Z powodu zakłóceń?
  • #19 10121864
    greg16
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Kolego MarcinMEW chyba sobie robisz jaja z tym co piszesz . Słowa krytyki od kolegów są jak najbardziej słuszne . Po pierwsze awaryjne źródło zasilania wymaga konsultacji z ZE , po drugie żadna wtyczka i żadne ręczne przełączanie zasilań .
    To głupota . Ty odłączysz sieć a ktoś przyjdzie i załączy spowrotem . To jest nie dopuszczalne . Dobry przełącznik agregat - sieć kosztuje ok 400 zł to chyba nie tak wiele w porównaniu z tymi 160 tys. które kosztowała ta Twoja cudowna instalacja która nie posiada chyba uziemienia bo gdyby posiadała to agregat też by został uziemiony po podłączeniu do wtyczki do gniazda instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nowy agregat prądotwórczy o mocy 6 kW i trzech fazach, który ma zasilać urządzenia w firmie w przypadku zaniku napięcia. Po podłączeniu agregatu do instalacji, zauważył niestabilne napięcie fazowe, które waha się od 110 do 500 V, podczas gdy napięcie międzyfazowe wynosi około 400 V. Użytkownik zadał pytanie o przyczyny tego problemu, a w odpowiedziach podkreślono konieczność uziemienia agregatu oraz zastosowania odpowiedniego przełącznika zasilania (sieć-agregat) zamiast podłączania przez wtyczkę. Wskazano również na potrzebę przeglądu instalacji elektrycznej w hali maszyn oraz na ryzyko związane z ręcznym przełączaniem zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA