logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka MIG 180 - szarpanie drutu przy niskich obrotach, schemat modułu spark 5w?

JaGnusz 18 Lis 2011 22:09 4377 11
REKLAMA
  • #1 10154613
    JaGnusz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich . Mam problem z posuwem drutu w niskim zakresie obrotów.
    Mianowicie szarpie drutem, napięcie do silnika dochodzi z przerwami.
    Nie mogę nic namierzyć w tym temacie i dlatego proszę o pomoc , może jakiś schemacik. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10162664
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Jeśli dobrze łapie to zaraz koledze coś dam może się przyda.
    Załączniki:
    • manual_PL.pdf (374.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 10165913
    JaGnusz
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za pomoc ale gdyby ktoś miał schemat modułu sterowania to byłbym wdzięczny na płytce jest napisane SPARK-5W
  • #5 10168109
    meaverick
    Poziom 27  
    Po przyczynie szarpania drutu jak sam kolega opisał proponował by wymianę pokrętła do ustawiania prędkości tzw potencjometr oporowy wg jego specyfikacji. A przy okazji sprawdzenie stanu szczotek na silniczku napędowym. To zdecydowanie powinno pomóc.
    A co do schematu to jedyna rzecz jaką znalazłem u siebie.
  • REKLAMA
  • #6 10170043
    JaGnusz
    Poziom 11  
    Dzięki za sugestie. Na pewno sprawdzę i dam znać co z tego wyniknie. Niemniej jednak gdyby ktoś miał schemacik to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 10174144
    JaGnusz
    Poziom 11  
    Tak jak pisałem sprawdziłem. Wymieniłem potencjometr i nic. Zmierzyłem napięcie jakie przychodzi do silnika i okazało się że szarpie.
  • #8 10174506
    meaverick
    Poziom 27  
    po dołączeniu silnika sprawdzić czy jest pulsowanie na wyjściu zasilania na silnik jeśli nie ma szarpania doradzał bym sprawdzenie samego silnika i stanu komutatora na wirniku to jet defekt zawsze od potencjometru lub silnika i jeszcze jak by można było zrobić zdjęcie tej płytki i co tam na niej jest. Może znajdzie się rozwiązanie i wyjście z tej sytuacji

Dodano po 1 [minuty]:

meaverick napisał:
    po dołączeniu silnika sprawdzić czy jest pulsowanie na wyjściu zasilania na silnik jeśli nie ma szarpania doradzał bym sprawdzenie samego silnika i stanu komutatora na wirniku to jet defekt zawsze od potencjometru lub silnika i jeszcze jak by można było zrobić zdjęcie tej płytki i co tam na niej jest. Może znajdzie się rozwiązanie i wyjście z tej sytuacji

ewentualnie proponuje na GG 1765445
  • #10 10181420
    meaverick
    Poziom 27  
    tam kolego nie wiem czy widziałeś są jakieś diody jedna tam mała metalowa to chyba zenerka druga to chyba 1N4148 czyli standard 1N4007
    Tyrystor i tranzystor wysoko napięciowy tu nie ma co szukać wymiana 4 elementów koszt 30-40 zł jeśli się nie poprawi silnik do generalnego remontu a dobrze by było podłączyć żarówkę zamiast silnika i zobaczyć czy mruga zanim nastąpi zakup cześci i naprawy silnika pozdrawiam i czekam na odp.
  • #11 10198980
    JaGnusz
    Poziom 11  
    Wymieniłem kondensatory i diody oprócz zenerki ( nie było w sklepie ale mierzona multimetrem pokazywała 0.75v) i nic sie nie zmieniło. A silniczek jest OK bo zasiliłem go 12V i działał bez zarzutów. Mam jeszcze zamiar wymienić mostek , a tak poza tym to nie mam pojęcia.
  • #12 10206835
    JaGnusz
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Po wielokrotnych próbach wyniuchałem że to jednak potencjometr bruździł. Przy poprzednich pomiarach miernik trochę mnie oszukał i dlatego szukałem problemu gdzie indziej. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z posuwem drutu w spawarce MIG 180, który szarpie przy niskich obrotach, a napięcie do silnika dochodzi z przerwami. W odpowiedziach zasugerowano wymianę potencjometru oporowego oraz sprawdzenie stanu szczotek silnika. Po wymianie potencjometru problem nie ustąpił, a użytkownik zmierzył napięcie, które również wykazywało szarpanie. W dalszej dyskusji poruszono kwestie związane z kondensatorami, diodami oraz stanem komutatora silnika. Ostatecznie użytkownik zidentyfikował, że problemem był uszkodzony potencjometr, co zostało rozwiązane po wielokrotnych próbach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA