Witam.
Posiadam Cinquecento 704 z 1994 roku.
1. W okresie zimowym mój dzielny samochodzik
troche szwankuje, tzn. podczas troche dłuższej jazdy np. po przejechaniu ok 100km silnik zaczyna slabnac, temperatura płynu chłodzącego zaczyna spadać, po kolejnych kilku kilometrach silnik pracuje tylko na jednym "garze" i zaczyan szarpac, teperatura spada do ok 70 stopni. Po wyrzuceniu na luz silnik gaśnie. Odpalić odpali, ale pracuje nierówno, cały czas na jednym "garze". Po odczekaniu kilku-kilkunastu minut kiedy temperatura spadnie do ok 60 stopni można go spokojnie odpalic. Silnik pracuje jak gdyby nigdy nic sie nie stało, równiutko, żadnych problemów. Często problem powtarza sie po przejechaniu kolejnych kilkudziesięciu kilometrów.
2. Problemy pojawiają się też, kiedy postoi na zimnie ponad dobę. Odpala bez zarzutu, na początku chodzi dobrze, po przejechaniu kawałka (np kilku skrzyżowań) i wyrzuceniu na luz ma problemy z niskimi obrotami. Pracuje nierówno i przydusza sie przy dodawaniu gazu w pierwszym momencie. Wstępnie sądziłem, że to wina półautomatycznego ssania, ale te obiawy ciągną się do momentu aż temperatura osiągnie jakieś 55 stopni, no i wydaje mi się, że to za długo troche. Później wszystko jest ok. Po kilkugodzinnym postoju takie objawy się nie pojawiają i jak również w okresie letnim.
Prosiłbym o pomoc jeśli ktoś wie co to jest i jak sobei z tym poradzić.
Dzięki
Pozdrowienia
Posiadam Cinquecento 704 z 1994 roku.
1. W okresie zimowym mój dzielny samochodzik
2. Problemy pojawiają się też, kiedy postoi na zimnie ponad dobę. Odpala bez zarzutu, na początku chodzi dobrze, po przejechaniu kawałka (np kilku skrzyżowań) i wyrzuceniu na luz ma problemy z niskimi obrotami. Pracuje nierówno i przydusza sie przy dodawaniu gazu w pierwszym momencie. Wstępnie sądziłem, że to wina półautomatycznego ssania, ale te obiawy ciągną się do momentu aż temperatura osiągnie jakieś 55 stopni, no i wydaje mi się, że to za długo troche. Później wszystko jest ok. Po kilkugodzinnym postoju takie objawy się nie pojawiają i jak również w okresie letnim.
Prosiłbym o pomoc jeśli ktoś wie co to jest i jak sobei z tym poradzić.
Dzięki
Pozdrowienia