logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KOMUNIKOWANIE KOMPUTERA Z ROBOTEM ZA POMOCĄ LPT lub COM

wert120 11 Gru 2004 22:39 3416 22
  • #1 1053215
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem:
    Chciałbym zrobić robota któremu wydawał bym rozkazy z komputera
    (po kablu). Podobno jest potrzebny jakiś kontroler czy coś w tym
    sylu :D . Najlepiej by było jak by ktoś mógł podać jakiś kod programu
    używającego tego kontrolera od Delphi :D . Jestem początkujący i
    proszę o wyrozumiałość.

Z niecierpliwieniem czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję. :D
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]

PS. Do admina: Przepraszam za duże litery w temacie. :please:
  • #2 1053505
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Chyba nie zrozumiałem pytania, czy chcesz zbudować to czy poprostu skopiowac od kogoś?
  • #3 1053519
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    moze zacznij od portu rs232?
  • #4 1053864
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

Dziękuję za szybką reakcję!

Robota chciałbym sam zrobić tylko to porozumiewanie się: komputer - robot to jest dla mnie jak czarna magia. Jak by ktoś mógł mi to wyjaśnić (łopatologicznie) :D to mogę sam zrobić taki konwerter. Chociaż jak nie są takie użądzonka drogie to moge go kupić. A właśnie, podobny (chyba nawet identyczny) konwerter widziałem tej stronie . A tu zdjęcie konwertera ze strony HERCULES:
    KOMUNIKOWANIE KOMPUTERA Z ROBOTEM ZA POMOCĄ LPT lub COM
  • #6 1054231
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

:arrow: sieger napisał:
    Napisz co już masz zaprojektowane i zrobione, jakie napędy stosujesz i czym je chcesz sterować w samym robocie po odebraniu rozkazu.

Po odebraniu rozkazu chciałbym sterować... no... właśnie nie mam pojęcia czym. Może jakieś podpowiedzi? Później po odebraniu przez w/w użądzonko chciałbym sterować silniczkami krokowymi z FDD 5,25" mam takie 2 tylko nie wiem jak je podlączyć. Z tego co czytałem to ludzie używają silniczków na prąd stały (nie posiadam takowego). Robot poruszałby się na 3 kołach (średnica: 40 - 50 mm). Dwa napędowe i jedno kierowane przez silnik krokowy. Obudowa robota byłaby wykonana z jakiegoś cieńkiego aluminium. Robot byłby jednym wielkim PeCetem na kołach. Mam takiego bezużytecznego kompa w domu (stoi zakurzony w szafie) i chodziło by to na dosie albo na czymś podobnym. Tylko obawiam się co do tego silniczka krokowego czy wystarczy mu mocy na pociągnięcie całego PeCka. Do stworzenia tekiego robota zaintrygowała mnie ta strona . Od zamierzonego celu (PC jako centrum zarządzania robota) nie odejdę. :)

Pozdrawiam. :)
  • Pomocny post
    #7 1054853
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to jeden PC stoi sobie np na biurku, od niego dzie kabelek do drugiego mobilnego PC?
    Jeśli tak, to nawet fajnie by było, bo można by napisać w mobilnym program sterujący napędami na podstawie zadanych współrzędnych.
  • #8 1055293
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

:arrow: sieger napisał:
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to jeden PC stoi sobie np na biurku, od niego dzie kabelek do drugiego mobilnego PC?
    Jeśli tak, to nawet fajnie by było, bo można by napisać w mobilnym program sterujący napędami na podstawie zadanych współrzędnych.

Tak, dokładnie tak! A będą się komunikować ze sobą poprzez sieć (karta sieciowa -> karta sieciowa). I ten PC mobilny to on będzie się porozumiewał już COMem albo LPT z innymi użądzeniami (konwerter).

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Mówiąc o konwerterze miałem na myśli coś takiego . Tylko nie mam pojęcia co to jest ten układ ULN2803. I co gulson miał na myśli pisząc w załączniku:
    :arrow: gulson napisał:
    Po odpowiednim przerobieniu schematu możemy zamiast przekaźników dołączyć triaki, lub coś innego.

Chętnie bym zrobił coś takiego i dołączył silniczki. :D
  • #9 1061955
    citygd
    Poziom 12  
    http://freefm.pluton.one.pl/mike/lpt.html

na dobry początek o LPT słów pare.

Jak chcesz to robić pod DOSem, to rób w TurboPascalu, bardzo
    przyjemnie.

Pod WinXP i 2000 (i cyba w linuchu, ale nie jestem pewien) dostęp do LPT jest zblokowany i trzeba się do niego dobierać przez API, ale pod
    DOSem noproblem... :)

2-ga sprawa: lpt ma 8 bitów komunikacji, jeśli chcesz sterować większą ilością urządzeń to będziesz potrzebował kontrolera, a do tego potrzebne będą liczniki, rejestry i przerzutniki, napisz jak stoi Twoje pojęcie o elektronice cyfrowej, no i o programowaniu wogóle :)

Pozdrawiam!
  • #10 1063657
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

Programowanie raczej bardzo dobrze - Delphi, gorzej - Turbo Pascal. :)
    A ta elektronika cyfrowa to tak bardzo, bardzo słabo.
    Dlatego mam takie problemy z tym kontrolerem.

Pozdrowienia dla citygd i reszty forumowiczów.
  • #11 1064171
    citygd
    Poziom 12  
    To dobrze, bo w sumie różnica między Delphi a TP jest żadna :)
    Skoro ma to pracować pod DOSem, to niestety delphi odpada :)

Ja rozpoczynam prace nad realizacją manipulatora robota z 6 stopniami swobody, będzie tam conajmniej 7 silników krokowych, więc kontroler trzeba zrobić, więc będę podsyłał kolejne projekty, myślę że przed świętami coś już się pojawi.

Wstępnie myślę, żeby to wyglądało tak:
    1 bit - w którą strone kręci się silnik.
    1 bit - częstotliwość sterująca szybkością obrotu
    4 bity - numer id silnika (możliwość sterowania 16 silnikami)

można też dać jeden bit, który będzie mówił w którą stronę płyną dane.
    Umożliwi to np. zczytywanie informacji z różnych czujników, zderzaków, itp i jakąś interakcję robota z otoczeniem.

Dzięki za pozdrowienia również wszystkich pozdrawiam.

acha: skoro robot ma być jeżdżącym pecetem to zakładasz, że ciągnie
    za sobą kabel z 220v? Ja swego czasu myślałem, żeby do mobilnego robota wrzucić starego laptopa. Zdezelowaną 486 z urwanym wyświetlaczem można na szrocie kupić za pare złotych ;)
  • #12 1065060
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

Masz zdecydownaie ciekawy pomysł, citygd! :)

Z tym kablem to będzie tak: zamiast zasilacza 220V -> 12V, 5V będzie akumlator 12V i transformator 12V -> 5V. Bo te dwa napięcia potrzebuje komputer. Niestety akumlator będzie musiał być dość spory i przez to robot dość silny. :|

Myślałem nad tym rozwiązaniem z laptopem i newet, nawet taki już fajny i działający kosztuje 35zł :)

Pozdrowienia!

PS.
    Będę miał silniczek krokowy od drukarki HP tylko nie pamiętam modelu. :D
  • #13 1065322
    citygd
    Poziom 12  
    Tylko nie zapominaj że zasilacz pecetowy to 150-300W :)

Jeśli chodzi o siłę, to jakieś przekładnie, ew. możesz pomyśleć o gąsienicach. Jeżeli chcesz wykożystać do napędu silniki prądu stałego, to jeszcze dochodzi przetwornik częstotliwość-napięcie. No a do koła kierunkowego można dać krokowy, aby precyzyjnie ustalać kąt.

Teraz tak pomyślałem, że chcesz komunikować między mobilnym a stacjonarnym pecetem przez karty sieciowe. To wtedy potrzebny windows, bo w DOSie tcpip, albo chociaż IPX/SPX ciężko się programuje.

A tak wogóle jeśłi w robocie siedzi już pecet, to jest sens łączyć go ze stacjonarnym??

Przecież można całe oprogramowanie w niego władować i wtedy mamy robota autonomicznego. :)

Pozdrawiam!
  • #14 1066300
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

Z jednej strony z twoją radą a propos automatycznego robota mógłbym się zgodzić ale z drugiej strony jest wtedy mniej funkcjonalny.

Najbardziej chciałbym żeby PC Mobilny chodził na Windows, ponieważ dla mnie napisać taki program w Delphi do obsługi robota i komunikowania się z drugim stacjonarnym za pomocą TCP/IP to pestka. :) .

Gąsienice to bardzo dobre rozwiązanie! Najbardziej bym chciał kierować prędkością prawej i lewej strony, a nie trzecim kółkiem kierunkowym

........................_
    ......................../|
    ....................../.......-.kierunek skręcania
    ....._........._.../
    .../...\..... /...\
    ..|.....|....|.....|
    ..|.....|....|.....|....-.gąsienice
    ..|.....|....|.....|
    ..|.....|....|.....|
    ...\_./......\_./
    .
    ....^.........^
    .....|..........|..-.prędkość: pierwsze szybko, drugie wolno
    .....|
    .....|

"Obrazek" przedstawia sposób poruszania się robota na dwóch gąsienicach.

Mam drukarkę HP DeskJet 690C i w niej są 2 silniczki krokowe i posiadam również skaner 1 silniczek krokowy i super mocna lampa :D

Pozdrawiam!
  • #15 1066833
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Jeśli rozpatrywac obudowę PC, to gąsienice muszą być w miare długie, żeby było stabilne podparcie, czy nei wystąpi kołysanie w chwili skręcania? Długość do rozstawu chyba powinna być zbliżona do kwadratu
  • Pomocny post
    #16 1067051
    citygd
    Poziom 12  
    Właściwie to nikt nam nie karze stawiać obudowy Tower w pionie, ani wogóle upychać bebechów od peceta do orginalnej obudowy.

Oczywiście podstawa powinna być zbliżona do kwadratu, a robot powinien być jak najniższy żeby to wszystko stabilnie chodziło.

Jeśli komputer ma być pod Windą, to żeczywiście nie ma problemu z TCP/IP, a obsługa LPTka jest równie banalna.

hmmmmmmmmm......... może w weekend siądę do EW i coś zaprojektuję :)

Acha: jeśli decydujemy się na gąsienice, to dodatkowym atutem jest to, że siła się lepiej rozkłada i nie potrzeba tak silnego silnika, jak w przypadku kół. Jakaś logiczna przekładnia i na krokowym ruszy :)
  • #17 1067232
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Moja sugestia:
    W pierwszej kolejności zaprojektuj i wykonaj układ jezdny, aby miał on dość mocy, by przesunąć całą masę robota. Z gąsienicami będzie trochę łatwiej, mniej mocy, ale bardziej skomplikowana mechanika, tak mi się wydaje.
    Silniki krokowe od drukarki będą mogą okazać się za słabe aby rozbujać całość.
    Powodzenia i śledzę dalej ten wątek.
    S95
  • #18 1067685
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

Mam zamiar kupić takiego taniutkiego laptopa, który spełniałby rolę PC Mobilnego. Wtedy nie mam problemu z bardzo dużą wagą i zasilaniem. Cena takiego sprzętu to około 50zł :D Posiada (co najważniejsze) złącze LPT, i takie tam. :)

Pozdrawiam!
  • #19 1070485
    zholka
    Poziom 12  
    Witam,

Zamiast LAczyc go Kablem (pepowiną) mozna robota uwolnic.

Wstawiajac mu Karte sieciowa - Wirelesa uwalniamy go z uwiezi.

Ja takigo chce zrobic - praktycznie autonomicznego - czyli samojezdnego.
    Dodatkowo (moj bedzie pracowal pod linuxem), ale to nie ma roznicy na jakim systemie bedzie pracowal.

Bedzie mial maly serwerek http - co da tyle ze praktycznie bedzie mozna go sterowac z przegladarki internetowej : )

Mozna wtedy rzucic prosto obraz z kamer video z robota do komputera (jezeli robot w przyszloci bedzie mial takowe) ale tu - (borac pod uwage prostote roziwazania) bez usb sie nie obejdzie.

ZH
  • #20 1071070
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Przeczytałem cały wątek i niestety wiele spraw mało przemyślanych. Mobilny komp to duża niepotrzebna masa i kłopot z zasilenie. Najlepiej jakiś procek zaprzęgnąc. komunikacja obowiązkowo radiowa bo kabel to jak smycz dla psa. Pozatym samo oprogramowanie to chyba autor sam nie bardzo widzi. Kierunek obrotu na 1 bicie to rozumiem, choć najlepiej na dwóch to wtedy można by i zatrzymać, natomiast regulacja prędkości obrotowej na jednym bicie to pomyłka, co to za regulacja ? 0 i 100%

Pomysł ciekawy ale chyba najwięcej problemów przysporzy niestety mechanika :( Elektronika też nieco, chyba że laptop, Najprzyjemniejsze programowanie :D

Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • #21 1072705
    citygd
    Poziom 12  
    Woźny:
    Nie zrozumiałeś idei. Sterować szybkością silnika na 1 bicie to nie problem.

Chodzi o to ze jeden bit jest generatorem impulsow prostokatnych, czyli generuje przebieg zegarowy sterowany kompem. Steruje sie czestotliwoscia.
    Dajesz taki przebieg na licznik, podlaczasz do silnika krokowego no i masz zaleznosc predkosci obrotowej od czestotliwosci.

Pozdrawiam.
  • #22 1072765
    zholka
    Poziom 12  
    Witam,

BArdziej rejestr przesuwny w ustawiana jedynka i zapetlona.
    Ale wszsycy wiedza o co chodzi : )

Pzodr.
    ZH
  • #23 1128271
    mar00111
    Poziom 12  
    Witam!
    Pochwalcie sie co wam wyszło!!!!!!!!!!!!

pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy komunikacji między komputerem a robotem za pomocą portów LPT lub COM, z wykorzystaniem kontrolera do sterowania silnikami krokowymi. Autor planuje zbudować robota mobilnego sterowanego przez PC, który będzie komunikował się z komputerem stacjonarnym przez sieć TCP/IP, a następnie lokalnie przez porty LPT lub COM z konwerterem opartym na układzie ULN2803. W projekcie przewidziano użycie silników krokowych z drukarki 5,25" FDD oraz ewentualnie silników DC z przekładniami lub gąsienicami dla lepszej trakcji i stabilności. Poruszono kwestie zasilania mobilnego PC za pomocą akumulatora 12V z przetwornicą na 5V, a także ograniczenia dostępu do portów LPT w systemach Windows XP/2000 i konieczność programowania pod DOS lub użycia odpowiednich API. Omówiono koncepcję sterowania silnikami krokowymi za pomocą bitów portu LPT, gdzie jeden bit odpowiada za kierunek obrotu, drugi za generowanie impulsów sterujących prędkością, a kolejne bity za identyfikację silnika. Zwrócono uwagę na wyzwania mechaniczne i elektroniczne, w tym dobór odpowiednich silników i kontrolera, a także na możliwość zastosowania laptopa jako mobilnego komputera z portem LPT. Wskazano także alternatywę w postaci komunikacji bezprzewodowej (WiFi) i autonomicznego sterowania robota z serwerem HTTP. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące programowania w Delphi i Turbo Pascalu oraz projektowania układów cyfrowych do sterowania wieloma silnikami krokowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA