logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach?

xPatryk 04 Gru 2011 17:21 53992 122
Najlepsze odpowiedzi

Jak wykonać naświetlaną soldermaskę na PCB w małych seriach, bez ręcznego skrobania padów?

Najprościej w małych seriach nałożyć na całą płytkę światłoutwardzalną soldermaskę, wysuszyć ją, naświetlić przez kliszę z padami i zmyć niewyutwardzone miejsca benzyną; przy tej metodzie sprawdza się sito 62T/80T, rakla i cienka warstwa farby [#10435877][#10404276][#10769382][#10772918] Dla lepszej jakości i bardziej „przemysłowego” efektu warto rozważyć fotopolimerową soldermaskę Peters ELPEMER albo folię typu Dynamask/fotomaskę do laminowania, bo są przeznaczone do procesu fotochemicznego: laminowanie, naświetlanie i wywołanie [#11274397][#14440587] W praktyce ważne są dystanse przy sicie, dobre odtłuszczenie i suszenie płytki; przy farbach z Chin zbyt gruba warstwa lub pozostawione powietrze pod kliszą pogarszają utwardzenie i przyczepność [#10772918][#10436154][#14283210]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10217764
    xPatryk
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie,

szukam szukam i znaleźć nie mogę. Zlecając wykonanie PCB "płytkarni", poza plikami wierceń dostarczałem im dwie klisze - ścieżek i padów do soldermaski. Więc istnieje na pewno metoda wykonywania takowej przez naświetlanie

Firma LPKF słynąca ze świetnych, drogich obrabiarek i nie tylko ma gotowy zestaw:

http://www.lpkf.com/products/rapid-pcb-prototyping/solder-masks-legend-printing/index.htm

Cena? Kilka tysięcy złotych czy coś koło tego.

Będę wdzięczny za wszelkie materiały odnośnie wykonywania soldermaski przy ilościach kilku (nie więcej niż -nastu) sztuk PCB metodą opartą na naświetlaniu padów. Odczynniki, technika, sposoby.

Bez drapanek, lakieru do paznokci i dywagacji pt. "kiedyś to się ścieżki wykonywało pilniczkiem" czy też "a nie lepiej zlecić?"

Pozdrawiam,
    Patryk
  • REKLAMA
  • #2 10227070
    xPatryk
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nikt nie spotkał się z soldermaską UV-wrażliwą?
  • #3 10290219
    lukapt
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja osobiście stosuję farbę UV zakupiona od "chińczyka" na eBay'u.
    Perfekcyjna nie jest, ale lepsza niż żadna.
    W czasie świąt będę wykonywał płytki to dam zdjęcia.
  • #4 10291284
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    xPatryk napisał:
    Firma LPKF słynąca ze świetnych, drogich obrabiarek i nie tylko ma gotowy zestaw:
    http://www.lpkf.com/products/rapid-pcb-prototyping/solder-masks-legend-printing/index.htm
    Cena? Kilka tysięcy złotych czy coś koło tego.

A skąd wziąłeś taką cenę? Ja nie mogę na stronie znaleźć.
  • #5 10294236
    KGS
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Witam!
    Poligraficzne doświadczenie mówi mi, że z takimi zapytaniami należy zwrócić się do krajowych firm K+L-*Poznań,Łódź) (nawet robią bezpłatne szkolenia) oraz Serifar. Giganci jak Kodak czy Sun Chemical z maluczkimi nawet rozmawiać nie będą. Wg. mnie najlepiej wypada dwuskładnikowa farba K+L
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 10309007
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Firmy produkujące PCB miały kiedyś w cennikach opcję do wyboru czy soldermaska ma być robiona sitem czy naświetlaniem. Zapewne w któreś z nich można kupić odrobinę samego preparatu.
  • #8 10311657
    lukapt
    Poziom 12  
    Tak jak obiecałem zdjęcia płytki przed i po nałożeniu soldermaski

Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach? Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach? Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach? Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach?

jeszcze niestety nie opracowałem techniki równomiernego nałożenia farby.
    Farbkę taką można bardzo łatwo znaleźć na ebay'u wystarczy poszukać "uv curable" i wynikach jest parę ofert soldermasek.
    Znalazłem jeszcze soldermaske w postaci foli (google/YT: Dynamask) lecz tej jeszcze nie sprawdzałem.
  • #9 10315519
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    Dzięki za informacje nawet z nierównomiernym lakierem wygląda ładnie o wiele lepiej niż skrobanie padów. Poszukam w wolnym czasie na ebayu.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • #10 10317050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10320021
    -bartosz-
    Poziom 1  
    Ja osobiście kupiłem Dynamask i jestem bardzo zadowolony.Podstawa to dobry laminator. Nie ma problemów z równomiernym rozprowadzeniem, świetnie przylega do laminatu, krawędzie ścieżek "nie prześwitują" no i jak już wcześniej zauważono nie trzeba drapać padów .Poniżej podaję link z produktem podobnym do Dynamask:

http://allegro.pl/laminat-swiatloczuly-zamiast-positiv-20-fotomaska-i2024597909.html
  • #12 10320490
    lukapt
    Poziom 12  
    Cytat:
    http://www.pcb.elblag.pl/

Soldermaska płynna żeby była równomiernie nałożona to jedynie przez sito. Ta z rolki w laminatorze ;)

Jaką gęstość siatki polecasz?
    130oczek/cal2 wystarczy?
  • #13 10322126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 10336586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 10336756
    lukapt
    Poziom 12  
    W instrukcji jest napisane żeby zmywać benzyną, ale ja używam acetonu.
    Na razie cały czas eksperymentuje. Jeżeli znajdę metodę na położenie maski z której w 90% będę zadowolony, to opiszę w tym temacie.
  • #16 10338443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 10358410
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    A może to Kolegów zainteresuje. Niestety brak mi czasu na testy wytrzymałościowe, temperaturowe itp.

Link

Radek
  • #18 10370588
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    lukapt napisał:
    jeszcze niestety nie opracowałem techniki równomiernego nałożenia farby.
    Farbkę taką można bardzo łatwo znaleźć na ebay'u wystarczy poszukać "uv curable" i wynikach jest parę ofert soldermasek.
    Znalazłem jeszcze soldermaske w postaci foli (google/YT: Dynamask) lecz tej jeszcze nie sprawdzałem.
    A to nie jest przypadkiem tzw soldermaska tymczasowa? Widziałem taki preparat w Farnelu albo RS, służył on do zabezpieczania styków itp przed lutowaniem.
  • #20 10371143
    rsikon
    Poziom 26  
    Jak podam konkrety to administrator mnie ...

Znany portal aukcyjny... "fotomaska".

Radek
  • #21 10403809
    lukapt
    Poziom 12  
    Po kilku dniach testów
    efekt jest taki:
    farba jest nałożona równo, jedyny mankament to delikatna tekstura po siatce z sitodruku. Farbę nakładam przez sito 62T (158). Całą procedurę opiszę prawdopodobnie w tym tygodniu.
    Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie, jak pozbyć sie tej "tekstury" to zapraszam do udziału w dyskusji.
  • #22 10404276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 10435877
    lukapt
    Poziom 12  
    Polecam najpierw YT na temat procesu sitodruku.
    http://www.youtube.com/watch?v=YFM_tBfyjM0 (angielski)
    http://www.youtube.com/watch?v=DocXCZz0R78 (hiszpański)

Nie stosuję pełnego procesu, ale trzeba wiedzieć co z czym się je.
    Potrzebne materiały:
    -Płytka (wytrawiona, wymyta, wysuszona)
    -Farba od chińczyka
    -Sito 62T (158) (21cm x 23cm - moje)
    -Squeedge (to coś czym się nakłada/przeciska farbę)
    -Alkohol 40% (nie, nie do picia... Chociaż może po pracy)
    -Folia z wydrukowanymi padami
    -Naświetlarka
    -Benzyna ekstrakcyjna
    -Ręcznik papierowy (kilka)

Wiec, zaczynamy:
    1)Płytkę kładziemy stroną ze ścieżkami do góry
    2)Kładziemy sito na płytkę, płytka powinna znajdować sie mniej/więcej na środku sita
    3)Dozujemy farbę na sito (na jeden z boków płytki)
    4)Squeedge'm rozprowadzamy farbę na powierzchni sita (tak aby pokryć płytkę +2%)
    5)Squeedge'm przeciskamy farbę przez sito, nie trzeba stosować dużego nacisku
    warstwa farby powinna być cienka ale nie przesadzajmy. Parę razy i dojdziecie do wprawy.
    6)odrywamy sito od płytki
    7)suszymy płytkę w ok 60'C przez parę minut (3-5min)
    8)układamy na blacie płytkę farbą do góry
    9)zwilżamy folię z padami alkoholem po stronie błyszczącej, dość obficie
    10)zaczynając od jednego boku, na płytce kładziemy folię. Stroną błyszczącą do farby.
    Przykładamy folię tak aby nie zostawić powietrza miedzy warstwami. Alkohol ma za zadanie w tym pomóc.
    Folie możemy "delikatnie" wyrównać, tak żeby pady się zgadzały.
    "Kanapka" ma wyglądać tak:
    ------- folia
    ------- alkohol
    ------- płytka

Jeżeli w tym kroku coś nie wyjdzie to bardzo łatwo możemy poprawić za pomocą benzyny
    (oderwać folie, wyczyścić benzyną, i powtórzyć poprzednie kroki) :D
    11)Naświetlamy
    12)Czyścimy benzyną pady (używałem acetonu, ale źle wpływał na przyczepność farby)
    KONIEC

Teraz wyjaśnię dlaczego suszymy i dlaczego stosujemy alkohol:
    - suszymy po to, żeby warstwa farby sie nie rozpuściła pod wpływem alkoholu
    - alkohol stosujemy po to, aby nie było powietrza miedzy farbą a folią. Nie wiem dlaczego ale farba sie nie utwardza jeżeli jest powietrze.
    Jeżeli ktoś wie dlaczego tak się dzieje, to zachęcam do podzielenia się wiedzą.

Jeżeli ktoś będzie eksperymentował z innymi płynami to bardzo proszę się podzielić wynikami.
    Ja ze swojego "doświadczenia" mogę powiedzieć, że woda, woda+olej słonecznikowy, alkohol 90% się nie sprawdzają. Natomiast najlepsze rezultaty
    miałem z olejem słonecznikowym i alkoholem 40%
  • #24 10436154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 10436376
    lukapt
    Poziom 12  
    Jak juz pisałem, alkohol jest tylko po to by pozbyć się powietrza.
    Na "wolnym powietrzu" farbę sie utwardza ok 2-3h (UV-A, ok. 370um).
    Kreta nie próbowałem, ponieważ benzyna spisuje się znakomicie.
    Farbę kupiłem na ebay'u (http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=solder+mask&_sacat=See-All-Categories) w strzykawce 10ml.
    Instrukcja do farby mówi o nałożeniu farby na środek i przyciskając folie należy rozprowadzić farbę, naświetlić i zmyć benzyną pady. Jednak ja osobiście nie mogłem uzyskać równej warstwy tą metodą.
  • #26 10764620
    studzin
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Mam kilka strzykawek tej soldermaski (jakby ktoś chciał to mogę odstąpić) i muszę przyznać, że efekty pędzelkiem nylonowym były nawet ok, tyle, że w miejscu gdzie zaczynałem była odrobinę grubsza warstwa i się idealnie nie naświetliło.

@lukapt Zdradzisz sekret gdzie kupiłeś to sito?
  • #27 10764687
    rsikon
    Poziom 26  
    Efekty pracy z dedykowaną UV czułą warstwą soldermaski:

Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach? Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach? Soldermaska UV – jak wykonać naświetlanie padów na PCB w małych seriach?

Jest ona nanoszona jako folia przez nalaminowanie.
    Zero jakiegoś drapania, wykonuje się ją jak płytki metodą fotochemiczną.
  • #28 10764825
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 10764953
    rsikon
    Poziom 26  
    To był dosłownie pierwszy egzemplarz robiony na szybko by sprawdzić efekt.
    To raczej nie kórz sprawił "braki" soldermaski a powietrze pod maską pozostawione przy laminowaniu.
  • #30 10766059
    lukapt
    Poziom 12  
    studzin napisał:
    Mam kilka strzykawek tej soldermaski (jakby ktoś chciał to mogę odstąpić) i muszę przyznać, że efekty pędzelkiem nylonowym były nawet ok, tyle, że w miejscu gdzie zaczynałem była odrobinę grubsza warstwa i się idealnie nie naświetliło.

@lukapt Zdradzisz sekret gdzie kupiłeś to sito?

Sito kupiłem w sklepie z zaopatrzeniem dla drukarni zajmujących się sitodrukiem, ale jak pójdziesz do takiej "drukarni" to powinni ci sprzedać kawałek sita. Dużo nie potrzebujesz 50x50cm spokojnie starczy żeby naciągnąc na ramkę 25x25cm (ramkę możesz zrobić sam z listew drewnianych 3x3x25cm).

Ja mam tylko 1 problem z moją farbą. Nie utwardza sie w miejscach w których jest powietrze miedzy farbą a folią z rysunkiem (dlatego używam alkoholu jako miedzywarstwę). Studzin też masz tak?

Możesz podać nazwy/producentów tych "profi" farb?
    Da się to kupić w małych (100/200ml)?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod naświetlania soldermaski na płytkach PCB, w tym zastosowania farb UV oraz folii. Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z różnymi technikami, takimi jak sitodruk i laminowanie, oraz omawiają problemy z równomiernym nałożeniem farby, utwardzaniem i trwałością powłok. Wskazują na różnice w jakości farb dostępnych na rynku, w tym chińskich produktów, oraz zalecają korzystanie z profesjonalnych farb, takich jak Peters. Uczestnicy dzielą się również informacjami o sprzęcie, takim jak naświetlarki i laminatory, oraz o kosztach związanych z produkcją PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA