ja próbowałem dobrej jakości silikonem głośnik gra już rok ale to jest tylko 18cm/15wat wypełniłem nim nawet braki w łożysku ponieważ było zrobione z (gąbki)wcześniej próbowałem butaprenami itp.ale silikon wydaje sie lepszy------ a ten głośnik pracuje w samochodzie -czyli w warunkach extremalnych// lecz przy większej średnicy i mocy może nie wytrzymać.
do 20cm stosowalem klej styroplast mocno wiaze a przy okazji poddaje sie pracy w niewielkim stopniu
a tak sie zastanawiam gdyby smieszac styroplast razem z silikonem co by z tego wyszlo i czy w ogole daloby to substancje pozadana
moze czas pobawic sie w malego chemika
Butapren zbyt mocno twardnieje. Ja używam kleju do dętek rowerowych !!!!! Jest super !!! Też dobrze spełnia swoje zadanie w przypadku kruszenia się pianki.
ja stosując silikon wypełniam niewielką warstwą silikonu ubytki po czym włączam głośnik pod wzmacniacz i pracuje na częstotliwości około 30:40 hz na niewielkiej mocy silikon sam sie wtedy układa -w przypadku klejów typu butapren nie można tego zrobić poniewarz spłynął by z klejonego miejsca-propnuję sprawdzić metodę na silikon najpierw na jakimś małowarościowym głośniku -sukces gwarantowany-co prawda nie jest to ((fumkiel nówka)) ale pochodzi jeszcze troszke napewno
Ejo .... Moi drodzy piszecie o klejeniu starych zawieszeń ... a czy nie zastanawialiście się nad wymianą membrany razem z zawieszeniem na nową ... fakt nie jest to prosta operacja ale od 3 lat zajmuje się naprawą starych głośników ... wymieniam zazwyczaj wszystko łącznie z cewką i głośniki śmigają jak nowe ... Naprawde polecam troszke zabawy ale naprawde warto ... Polecam
Ejo... Ja robie wszystko własnymi metodami ... fakt znalezienie sposobu na centrowanie cewki nie jest proste ale do trudnych też nie należy wystarczy troszke ruszyć głową ... Karzdy ma swoje metody ... Ja nawet już opracowałem sposób składania i rozkładania głośników ze skręcanym magnesem ... mam takiego potwora , który ma 38cm i waży ok 17kg ... ma rozkręcany magnes ... i dzięki temu mogłem go wyczyścić od wewnątrz ... Pozdrawiam
... a i sorki za ortografie
Twoje posty zostały scalone.Zalecane jest w takich przypadkach korzystanie z przycisku zmień. Proszę o bardzo dokładne zapoznanie się z regulaminem forum ,a wszczególności zhttps://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14634.htmlpunkt 2 zaza
Mam już projekt takiego czegoś, ale chciałem potpatrzeć jak to robią inni.
Jutro wybietram sie na WOLUMEN porozmawiać z ludzmi którzy sie tym zajmuja zawodowo......?
Zajmuję się naprawą proesjonalnych głośników firmy BEYMA tam w skład zestawu naprawczego wchodzi klej o zapachu butaprenu.Tylko z tą małą różnicą że się dużo szybciej utwardza.Silikon to ciężka substancja i zmienia między innymi częstotliwość rezonansu oraz sprawność (obniża)
Naprawiam głośniki.
Zawieszenie membrany to najczęstsze uszkodzenie.
Jeśli do głośnik typowo niskotonowy to robię go cienką (1 - 3 mm!!!) warswą silikonu sanitarnego (kolorowy, żeby to jakoś wyglądało; kolor dobieram do koloru membrany) a jeśli to jakiś głośniczek z membraną papierową to stosuje cieniutką bibułkę z której wycinam łukowate fragmenty (fragmenty które są klejone do membrany i obręczy - muszą być troszke szersze) i kleję je wikolem.
Naprawdę dobry sposób!!!!
Po takim sklejeniu (wikolem) nowopowstałe zawieszenie należy polakierować lakierem do drewna.
Jeśli mamy do sklejenia głośnik średnio- lub wysokotonowy to robimy to tak samo, tylko jako kleju używamy pokostu - jest giękki a możliwość dużych wychyleń membrany jest w przypadku tych głośników bardzo ważna.
Więcej informacji na PRIVa. Napisz jaki to głośnik!
Witam! Ja mialem juz wiele takich glosnkow ktore robilem i stwierdzam jedno aby glosnik gral tak jaj jego nowy egzemplarz trzeba mase pracy wiec kupilem nowe goslniki ale stare chcialem naprawic zaczelo sie to od myslenia nad materialem przerobilem wiele rodzai pianek ,gum,silikonow,silikon mieszany z klejem montazowym ,samo zawieszenie silikonowe tez stosowalem , lecz na koncu zastosowalem nie pamietam jakis dobry klej ktory ma wytrzymalosc kropelki tylko z tym wyjatkiem ze3 jest elastyczny po wyschnieciu a jako material sa uszczelki ktor sa juz wyprofilowanie jak konwencjonalne zawieszenie i dopiwro wtedy po pomiarach jakie wykonalem glosnik gral w duzej mierze jak oryginal ,Sylikon rzeczywiscie jest zaq ciezki zmniejsza moc efektywnosc i zdolnosc pracy glosnika (zrobilem nawet wyciskarke ktrra formuje z silikonu paski dowolbej szerokosci ale sotatecznie silikonu nie wykorzystalem.
Ja używam kleju UHU POWER. Jest to klej bezbarwny i 46ml kosztuje około 9 zł. Wczesniej używałem silikonu ale przeżuciłem sie na wyżej wymieniony klej i głośniki nawet 30cm chodzą w aucie od roku bez żadnego problemu.Klej ten szybko schnie (ok.10 minut) i niesamowicie wytrzymały jest gdyż nie tylko używam go do klejenia głośników.
Swego czasu montowałem z części glośniki tonsila i stosowałem Butapren. Orginalnie fabryka stosowała podobny klej do klejenia resorów glośnika a gąbke klejono podobnym paskudztwem, tyle że bezbarwnym (klej do dętek w wydaniu jakie widziałem był identyczny). A cewki centruje się używając pierścieni wchodzących pomiędzy magnes a cewkę. Pierścienie orginalne są z plastiku. Dopasuj coś może z papieru i umocuj cewkę tak aby się nie poruszała. I dobrze ją ustaw w szczelinie! Jeśli się pomylisz to podczas grania może się cewa rozkwasić o dno magnesu lub z niego wyskoczyć. po zamocowaniu kleisz resor, a na końcu gąbkę do kosza. Powodzenia! I niech ci ręka nie zadrży!
Kiedyś kleiłem głośnik Celestion uniflexem, ale wsiąkał w papier i trzymania niewiele było, to zszyłem (!) zawieszenie z membraną czarną, mocną nitką, i do tej pory gra, a robiłem go 3 lata temu. A tak na marginesie to polecam klej Uniflex Omni, kupiłem go w niemczech, nie wiem czy jest w PL, ale szybko schnie, jest w miarę elastyczny i co ważne, bardzo mocny.
Ja osobiscie do naprawy zawieszen uzywalem sylikonu bezbarwnego rozcienczonego benzenem...jezeli ubytek byl wiekszy kladlem skrawki (paski) gazy, ktore oczywiscie pokrywane byly sylikonem...naprawilem w ten sposob kilkanascie glosnikow glownie tonsila (16,5 - 25cm), wszystkie dzialaja do tej pory bez zarzutu....
Oczywiscie chodzi o tzw gabke, ktora ulegala niszczeniu z biegiem czasu....
Ja do sklejania membrany jak i jej wklejania użyłem kleju do skór i tworzyw sztucznych za 3 złote. Jest on bardzo podobny do UHU Power tzn. dosyć elastyczny i mocny, kolor żółty. Bardzo szybko zasycha.
Witam. Co do klaejenia głośnika polecam Jovatex.Bardzo dobry klej do klejenia pianek. Używany jest przez tapicerów. Polecam Ci kupić membranę poliuretanową koczt do twojego głośnika to tylko 8zł. Ja już posklejałem sporo głośników. Wszystkie grają bez zarzutu. Polecam :o
✨ Do klejenia górnego zawieszenia membrany głośnika stosowano różne kleje i metody. Popularne są kleje typu butapren, które zapewniają mocne i trwałe połączenie, choć twardnieją dość mocno. Silikon sanitarny jest używany do wypełniania ubytków i klejenia niskotonowych głośników, jednak jest ciężki i może obniżać efektywność oraz zmieniać częstotliwość rezonansu, dlatego nie jest zalecany do większych głośników (np. 30 cm). Alternatywnie stosowano kleje do dętek rowerowych, kleje do skór i tworzyw sztucznych (np. UHU Power), które są elastyczne, szybkoschnące i trwałe. Niektórzy stosują poliuretanowy klej Technikoll Polyurethane 3, który nie twardnieje całkowicie i szybko schnie. W naprawach profesjonalnych głośników (np. BEYMA) używa się kleju o zapachu butaprenu, ale szybciej utwardzającego się. Do membran papierowych stosuje się cienkie paski bibułki klejone wikolem, a następnie lakierowane. Przy naprawie zawieszenia ważne jest także prawidłowe centrowanie cewki, co wykonuje się za pomocą pierścieni plastikowych lub papierowych umieszczanych między magnesem a cewką. Wymiana całego zawieszenia wraz z membraną i cewką jest polecana jako bardziej trwałe rozwiązanie. Wygenerowane przez model językowy.