Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lanos 1.5 16V strzela i ma dziwne obroty

**Mariusz** 22 Dec 2011 16:50 18611 10
    **Mariusz**
    Level 14  
    Witam!
    2 miesiące temu kupiłem lanosa z silnikiem 1.5 16V z instalacją gazową stefanelli. Mam taki problem że najczęściej jadąc wolno na 2 biegu chcąc przyśpieszyć lanos potrafi strzelić w filtr powietrza i wewnątrz samochodu czuć zapach jakby spalonej siarki. Ostatnio też zaczęły mu wariować obroty. Objawia się to tym że raz ma niskie obroty ze aż silnik gaśnie a raz normalne (dodam że sytuacja utrzymuje się przez pare dni po czym znów wszystko wraca do normy) gdy ma niskie obroty że aż gaśnie to ustawiam na 900 obrotów a gdy same mu się podniosą to wtedy ma około 1500 obrotów i znów trzeba przestawiać. Dodam że wymieniłem w nim filtr powierza,gazu i benzyny. Chciałbym również poradzić od czego jest ten przewodzik gumowy zaznaczony na zdjęciu. Kupując lanosa był on odłączony a gdy go podłączyłem to lanos zaczął więcej palić.

Lanos 1.5 16V strzela i ma dziwne obroty
    xyro
    Level 24  
    Na początek serwis układu zapłonowego i regulacja gazu jak to nie pomoże. Jak dalej źle to pewnie parownik do wymiany/regeneracji.
    lukasz506
    Level 19  
    ciekawe ktorą masz chlopie generacje gazu załżoną, widze że już tam taśmą coś oklejone na końcu przewodu gumowego jak się zaczyna kolektor dolotowy, wyregulować instalacje i dobre świece ngk czy beru dla przykladu dodam że kolega w takim lanosie mial taki przypadek że wszystko bylo oki póki cewka zapłonowa nie padła kupił nową z firmy BEAR Kielce i silnik tak szarpał tak strzelał że aż szkoda było męczyć tego auta, pojechal na szrot kupil cewke od lanosa zalożył i jak ręką odjął,cewka stara to stara ale oryginal.
    Sojer8
    Level 12  
    Przede wszystkim wymień przewody wysokiego napięcia i świece. Przy instalacji gazowej należy dbać o układ zapłonowy i na czas wymieniać świece. Konsekwencje wypalonej świecy mogą popsuć przewody w/n i cewke. Polecam świece denso twin tip
    agaikys
    Level 2  
    Ja bym tobie poradził sprawdzić przepustnice to jest ta część przy oklejonej odmie,albo wymiana albo tylko przeczyszczenie pod ciśnieniem ja miałem ten sam problem no i na końcu reset ECU. Pozdrawiam
    fazi997
    Level 11  
    Mój Lanos 1.5 16V też strzelał od czasu do czasu, po wymianie przewodów zapłonowych problem minął. Jeśli chodzi o falujące obroty to zapewne od tych strzałów coś pękło w układzie dolotu powietrza i pobiera "fałszywe powietrze"
    carmann1
    Level 9  
    Jeżeli chodzi o Lanosa banalna sprawa ,bezapelacyjnie przewody wysokiego napięcia i świece zapłonowe muszą być nowe ,poprawna regulacja gazu ( każdy gazownik na analizatorze ci go wyreguluje ) ,następnie sprawność parownika gazowego ( czy nie leje gazem ) gazownik odrazu ci to powie ,dodatkowo warto wymyć przepustnicę wszelkie przylgnie itp a na koniec najlepiej na zimnym silniku ,przełącz na benzynę i ( można wyciągnąć bezpiecznik oznaczenie F5 Znajduje się z lewej strony w kabinie ) ewentualnie odłączyć akumulator na 15 minut .Następnie odpalić najlepiej zimne auto na benzynie i równo 10 minut dać mu popracować bez dodawania gazu bez włączania świateł nawiewu niczego ,po 10 minutach pracy zgasić auto odczekac chwile włączyć zapłon potem wyłączyć i odpalić i auto zaprogramowało się samo ,Miłej jazdy P.S Bym zapomniał bardzo istotne jest w Lanosie zwłaszcza szczelność dolotu czyli puszka filtra ładnie zamknięta nie popękana ,guma na przepustnicę tak samo i nie ma siły musi latać .Pozdrawiam
    wytrych121
    Level 21  
    A może by tak Koledzy popatrzyli na datę tematu, autor już dawno nie zainteresowany.
    morogrim
    Level 10  
    Jeżeli ktoś pisze coś z sensem to nawet dzisiaj ktoś może wykorzystać pomocne informacje na przykład ja.
    Staszek49
    Level 35  
    Po przebiegu ok. 10 tysięcy km wymień świece na tzw. z "wyższej półki" i usterka zniknie.