logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos 1.5 16V z instalacją gazową Stefanelli - strzały i niestabilne obroty

**Mariusz** 22 Gru 2011 16:50 19202 10
REKLAMA
  • #1 10292162
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Witam!
    2 miesiące temu kupiłem lanosa z silnikiem 1.5 16V z instalacją gazową stefanelli. Mam taki problem że najczęściej jadąc wolno na 2 biegu chcąc przyśpieszyć lanos potrafi strzelić w filtr powietrza i wewnątrz samochodu czuć zapach jakby spalonej siarki. Ostatnio też zaczęły mu wariować obroty. Objawia się to tym że raz ma niskie obroty ze aż silnik gaśnie a raz normalne (dodam że sytuacja utrzymuje się przez pare dni po czym znów wszystko wraca do normy) gdy ma niskie obroty że aż gaśnie to ustawiam na 900 obrotów a gdy same mu się podniosą to wtedy ma około 1500 obrotów i znów trzeba przestawiać. Dodam że wymieniłem w nim filtr powierza,gazu i benzyny. Chciałbym również poradzić od czego jest ten przewodzik gumowy zaznaczony na zdjęciu. Kupując lanosa był on odłączony a gdy go podłączyłem to lanos zaczął więcej palić.

Lanos 1.5 16V z instalacją gazową Stefanelli - strzały i niestabilne obroty
  • REKLAMA
  • #3 10312058
    xyro
    Poziom 24  
    Ocena: 238
    Na początek serwis układu zapłonowego i regulacja gazu jak to nie pomoże. Jak dalej źle to pewnie parownik do wymiany/regeneracji.
  • REKLAMA
  • #4 10329505
    lukasz506
    Poziom 19  
    Ocena: 205
    ciekawe ktorą masz chlopie generacje gazu załżoną, widze że już tam taśmą coś oklejone na końcu przewodu gumowego jak się zaczyna kolektor dolotowy, wyregulować instalacje i dobre świece ngk czy beru dla przykladu dodam że kolega w takim lanosie mial taki przypadek że wszystko bylo oki póki cewka zapłonowa nie padła kupił nową z firmy BEAR Kielce i silnik tak szarpał tak strzelał że aż szkoda było męczyć tego auta, pojechal na szrot kupil cewke od lanosa zalożył i jak ręką odjął,cewka stara to stara ale oryginal.
  • #5 10329829
    Sojer8
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Przede wszystkim wymień przewody wysokiego napięcia i świece. Przy instalacji gazowej należy dbać o układ zapłonowy i na czas wymieniać świece. Konsekwencje wypalonej świecy mogą popsuć przewody w/n i cewke. Polecam świece denso twin tip
  • REKLAMA
  • #6 10689676
    agaikys
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Ja bym tobie poradził sprawdzić przepustnice to jest ta część przy oklejonej odmie,albo wymiana albo tylko przeczyszczenie pod ciśnieniem ja miałem ten sam problem no i na końcu reset ECU. Pozdrawiam
  • #7 10733751
    fazi997
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mój Lanos 1.5 16V też strzelał od czasu do czasu, po wymianie przewodów zapłonowych problem minął. Jeśli chodzi o falujące obroty to zapewne od tych strzałów coś pękło w układzie dolotu powietrza i pobiera "fałszywe powietrze"
  • #8 10733790
    carmann1
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Jeżeli chodzi o Lanosa banalna sprawa ,bezapelacyjnie przewody wysokiego napięcia i świece zapłonowe muszą być nowe ,poprawna regulacja gazu ( każdy gazownik na analizatorze ci go wyreguluje ) ,następnie sprawność parownika gazowego ( czy nie leje gazem ) gazownik odrazu ci to powie ,dodatkowo warto wymyć przepustnicę wszelkie przylgnie itp a na koniec najlepiej na zimnym silniku ,przełącz na benzynę i ( można wyciągnąć bezpiecznik oznaczenie F5 Znajduje się z lewej strony w kabinie ) ewentualnie odłączyć akumulator na 15 minut .Następnie odpalić najlepiej zimne auto na benzynie i równo 10 minut dać mu popracować bez dodawania gazu bez włączania świateł nawiewu niczego ,po 10 minutach pracy zgasić auto odczekac chwile włączyć zapłon potem wyłączyć i odpalić i auto zaprogramowało się samo ,Miłej jazdy P.S Bym zapomniał bardzo istotne jest w Lanosie zwłaszcza szczelność dolotu czyli puszka filtra ładnie zamknięta nie popękana ,guma na przepustnicę tak samo i nie ma siły musi latać .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 10734060
    wytrych121
    Poziom 21  
    Ocena: 132
    A może by tak Koledzy popatrzyli na datę tematu, autor już dawno nie zainteresowany.
  • #10 13928246
    morogrim
    Poziom 10  
    Jeżeli ktoś pisze coś z sensem to nawet dzisiaj ktoś może wykorzystać pomocne informacje na przykład ja.
  • #11 13928911
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Po przebiegu ok. 10 tysięcy km wymień świece na tzw. z "wyższej półki" i usterka zniknie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Lanos 1.5 16V z instalacją gazową Stefanelli, objawiające się strzałami w filtr powietrza oraz niestabilnymi obrotami silnika. Problemy te występują głównie przy przyspieszaniu na niskich obrotach, co prowadzi do gaśnięcia silnika. Wymienione zostały filtry powietrza, gazu i benzyny. Użytkownicy sugerują wymianę świec zapłonowych, przewodów wysokiego napięcia oraz regulację instalacji gazowej. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie przepustnicy oraz szczelności dolotu powietrza. Wskazano również na możliwość wymiany parownika gazowego oraz reset ECU jako potencjalne rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA