logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z uruchomieniem WSK 175 z gaźnikiem Mikuni 28mm z Yamahy DT 125

hartman 26 Gru 2011 18:19 10678 12
REKLAMA
  • #1 10305783
    hartman
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Borykam się jak wielu użytkowników wuesek175 z wyeksploatowanym Pegazem w wsk 175. Chciałem go wymienić na coś nowocześniejszego tzn. z centralną komorą pływakową i dobrze działającego przy okazji.

Trafiła się okazja na gaźnik Mikuni o przelocie 28mm z yamahy dt 125. Problem w tym, że nie mogę sobie poradzić z tym gaźnikiem.

Motocykl bardzo ciężko jest odpalić z kopki nawet na ssaniu. Zauważyłem, że bardzo pomaga zakrycie dolotu gaźnika w połowie lub większej części ręką. Jak już odpali to niby nawet chodzi. Skoro idzie mniej powietrza to na chłopski rozum gaźnik dostarcza za mało paliwo, a za dużo powietrza. Sęk w tym, że świeca jest zalana w diabły.

Motor jak już zaskoczy to kopci mocno na biało i śmierdzi ta mieszanka. Pomijam fakt, że przy próbie ruszenia z miejsca momentalnie gaśnie. Dysza główna 100, próbowałem na 90-tce to silnik pracował tylko na ssaniu ( Za ubogo ?!)

Na dyszy 100 jeśli iglicę ustawie w położeniu najuboższej mieszanki to silnik działa tylko po zakryciu części dolotu ręką, inaczej jest charakterystyczne buuu i nie wchodzi na obroty, a po chwili padnie.

W czym tkwi problem ? Czy w ogóle jest szansa, że uda mi się to wyregulować?
  • REKLAMA
  • #2 10306194
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Pewnie się da - teraz nie pamiętam czy WSK miała średnicę przelotu 26 czy 28mm. Skoro musisz zakryć część dolotu, to znaczy że przelot jest zbyt duży - za małe podciśnienie w zwężce. Próbuj zwiększać dyszę paliwa.
  • #3 10306206
    hartman
    Poziom 9  
    Miała średnicę 26. To akurat nie ma znaczenia większego bo znajomi mają gaźniki, o przelocie 30mm i wszystko poprawnie działa.
    Większą dyszę wstawiać, jak na tych, jest silnik zalany?
  • REKLAMA
  • #5 10307645
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    "Zalana" świeca może być przy zbyt bogatej jak i przy zbyt ubogiej mieszance jak i przy problemach z zapłonem. Po prostu paliwo z olejem się nie spala i osadza sie na świecy.
    Podejrzewam branie tzw. fałszywego powietrza. Szczególnie, że przytykanie wlotu do gaźnika pomaga. Najwięcej informacji dała by próba ze sprawdzonym gaźnikiem.
    Sprawdź również iskrę, ale na samym kablu WN. Ma skakać na min 8 mm do masy!
  • REKLAMA
  • #6 10308075
    hartman
    Poziom 9  
    Zapłon jest w porządku, tak samo jak okablowanie, świeca i wszytko inne. Powietrza lewego nie łapie nigdzie.
  • #7 10308198
    jack63
    Poziom 43  
    A skąd wiesz? Coś sprawdzałeś? Jak? A może moja rada nie pasuje ci do "koncepcji"?
    Od kiedy przepustowość dyszy głównej ma wpływ na zapalanie i pracę na biegu jałowym???
    Od tego trzeba zacząć! Silnik ma zapalać od kopa i stabilnie pracować na biegu jałowym.
    Przy zamkniętej przepustnicy opowieści o zwężkach Venturiego można między bajki włożyć...
  • REKLAMA
  • #8 10308323
    hartman
    Poziom 9  
    Skąd wiem ?
    Zapłon ustawiony książkowo zegarowo, Iskra jest zawsze.Akumulator nowy mocny,

Co do lewego powietrza to wszystkie przylgnie były niedawno planowane ,wszystkie uszczelki nowe między połączeniami.

WSKi nie lubią ssania w gaźnikach tylko przelew.

Dysze fabrycznie w pegazie mają wydatek 45ccm/3 na min oraz główna 180ccm.

Podobny zestaw mam zamontowany w pegazie.
  • #9 10308540
    jack63
    Poziom 43  
    Czyli nie sprawdzałeś...
    Opierasz sie tylko na pewności swojego montażu silnika i tym, ze "iskra jest zawsze".
    Pewnie nie wiesz jak sprawdzić szczelność silnika... a zdjęcie fajki i sprawdzenie faktycznej sprawności układu zapłonowego to naprawdę wielki wysiłek...
    I po co te informacje o dyszach jak nie wiesz jaki wydatek mają obecne dysze?
    A co to znaczy, że " WSKi nie lubią ssania w gaźnikach tylko przelew. " ?
    Czy natura nieożywiona może coś lubić lub nie???
    Co za różnica jak realizowane jest wzbogacenie mieszanki paliwowo-powietrznej?
    W WSK było bardziej upierdliwe, a gaźnik dużo mniej precyzyjny niż Mikuni.
    Jeszcze raz napiszę. Silnik ma zapalać od kopa i pracować na biegu jałowym. Dysza główna na to nie wpływa. No chyba że jest zatkana, a układ biegu jałowego jest z niej zasilany.
  • #10 10309643
    hartman
    Poziom 9  
    Czyli nie sprawdziłem? A skąd to możesz wiedzieć? Liczyłem na jakąś konstruktywną pomoc, a widzę głupie wypowiedzi na temat szczelności, iskry i innych bzdetów. Sory ,ale jakbym wiedział, że coś jest nie tak z takimi rzeczami jak zapłon, nieszczelności itp, to bym tego tematu nie poruszał. Jak ci napiszę, że mechanik z 20 letnim doświadczeniem wszytko przejrzał to dalej mi będziesz prawił regułki z książeczki?

Co to znaczy, że WSK nie lubi ssania tylko przelew?

Widać mało miałeś do czynienia z tymi motorami lub wcale, więc pozostawię to.

Liczyłem ,że na tym forum otrzymam jakąś pomoc ,a widzę ,że sprowadziło się do standardowych odpowiedzi.

Skoro nie wiem co jest grane to napiszę ,żeby sprawdził zapłon, iskrę, itp.
  • #11 10310273
    jack63
    Poziom 43  
    Mechanik z 20 letnim stażem i nie może sobie poradzić z "głupią" WSK... a wypowiedzi moje są głupie. Szczelność i iskra to bzdety. A może wymyśliłeś inny rodzaj silnika, który nie potrzebuje szczelności i porządnej iskry?
    Poczytaj forum. Jakieś dwa miesiące temu był temat z Simsonem, który pracował tylko przy wyprzedzeniu 45o! Po kilkunastu postach okazało się, że iskra była tak słaba, iż przeskakiwała tylko gdy ciśnienie było mniejsze niż wartość odpowiadająca temu kosmicznemu wyprzedzeniu.
    Autor uparcie twierdził, że wszystko OK. Później się okazało, że iskra skakała na 3 mm. Po naprawie układu zapłonowego wszystko wróciło do normy.
    I co ty na to? Już wiesz dlaczego pytam o max długość iskry?
  • #12 10310772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10344891
    hartman
    Poziom 9  
    Dziękuję za "pomoc" Nie mam zamiaru udowadniać swojej racji czy kręcić filmów ,żeby udowodnić wam ,że to co mówię jest prawdą. jack63 szkoda ,ze nie umiesz czytać wszystkiego ze zrozumieniem ,bo ja nigdzie nie pisałem ,że ten mechanik ustawiał mi gaźnik itp. Tyczyło się to zapłonu ,ale ty dalej prawisz swoje. To ,że wska jest prosta w konstrukcji to nie znaczy ,że jest prosta w obsłudze. Gdyby tak było to te motocykle by nie miały takiej złej opinii wśród Polaków.

RychoT pomyśl dlaczego zakładałem inny gaźnik to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z uruchomieniem motocykla WSK 175 po wymianie gaźnika na Mikuni 28mm z Yamahy DT 125. Motocykl ciężko odpala, a po odpaleniu kopci na biało i gaśnie przy próbie ruszenia. Użytkownik zauważył, że zakrycie dolotu gaźnika poprawia sytuację, co sugeruje zbyt dużą ilość powietrza w mieszance. Dysze paliwa były zmieniane, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie szczelności silnika, iskry oraz odpowiedniego ustawienia dyszy głównej. Użytkownik podkreśla, że zapłon i uszczelki są w porządku, a problemy mogą wynikać z różnic w konstrukcji gaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA