logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer z AMD Athlon 64 x2 5200+ sam się wyłącza podczas gier?

Cumle 30 Gru 2011 18:56 2696 24
REKLAMA
  • #1 10324958
    Cumle
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Mam problem z komputerem mojej córki (poniżej specyfikacja)

PROCESOR: AMD Athlon 64 x2 5200+ s.AM2 BOX
    PłYTA ORAZ GRAFIKA: MSI KA780G 780G s.AM2+(zintegrowana karta graficzna ATI Radeon HD3200)
    RAM: Kingston 2GB DDR2-800 Dual Chanel Kit CL5 Non-ECC
    NAPĘD OPT.: LG DVD Recorder GH-22NS40 Sata Black Oem
    ZASILANIE: PENTAGRAM Silent Force PSF-460-P12S [P 9003-1]
    MONITOR: LG 17" LCD L1742S-BF
    DYSK: WD WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB
    SYSTEM: Windows XP Home Edition - SP3
    Antyvir: Kaspersky 2011.

Problem objawia się samoczynnym niczym nie zapowiedzianym wyłączeniem komputera. Dolegliwość ta występuje przeważnie podczas użytkowania komputera do grania. Na kompie zainstalowane są 2 gry (CollinMcre - wyścigowa oraz STALKER - strzelanka). Choć raz podobno wyłączył się sam podczas przeglądania stron internetowych.

Komputer potrafi się wyłączyć po 5 minutach lub np. po 30 minutach, nie ma zasady. Na próbę zostawiłem włączony komputer z grą STALKER i po około 20 minutach pomimo że nikt nie grał czyli komputer był "nieobciążony" sam się wyłączył. Co więcej, po ponownym włączeniu brak jest standardowych komunikatów charakterystycznych w sytuacja gdy komputer wyłączy siż z tzw. "palca" => twardy reset czego oczywiście nie praktykuję.

Mam 2 podejrzenia:
    - zasilacz - ale to chyba odpada byłby efekt tzw. twardego resetu
    - procesor - a dokładnie jego układ chłodzenia

Jak to sprawdzić nie mam pojęcia, czy ktoś może mi pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 10325027
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nikt za Ciebie nie będzie monitorował temperatury i mierzył napięć zasilacza pod obciążeniem. Weź chociażby Everesta i obserwuj wskazania temperatury na zakładce Czujniki.
  • #3 10325038
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Sprawdź kurz w PC.
  • REKLAMA
  • #4 10325055
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Cumle napisał:
    Jak to sprawdzić nie mam pojęcia, czy ktoś może mi pomóc ?

Sprawdź drożność radiatora na procesorze, oczyść go z kurzu, zobacz czy wentylator pracuje. Co do zasilacza najlepiej podmienić na inny egzemplarz i potestować komputer.
  • #5 10325067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10328033
    Cumle
    Poziom 10  
    Ściągnąłem OCCT i w pierwszej kolejności zainstalowałem i uruchomiłem go na laptopie aby zobaczyć co i jak.

Następnie zainstalowałem na feralnym komputerze i tu niespodzianka, część elementów graficznych się nie wyświetla (netframework 2.0 i wyższe mam zainstalowane).
    Poniżej screen shot obrazujący ten efekt

Nawiasem mówiąc podobny efekt mam w aplikacji mediaplayer gdzie wygląd graficzny jest dość dziwny.

Bez wyświetlonych w pełni elementów graficznych OCCT nie za bardzo mogę sobie z tym poradzić :-(

Informacja dodatkowa.
    Próbowałem dzisiaj zainstalować skypa i instalacja poszła ok. natomiast efekty graficzne również są dziwne. Poniżej wygląd ekranu wynikowego dla opcji wyszukiwania znajomych.
    Po wpisaniu stosownej frazy uzyskałem wynik 200 odpowiedzi. Na screenie ich jednak nie widać, komputer ich nie wyświetla. Jednak po najechaniu kursorem na puste miejsce pojawiają się napisy jak ten (użytkownik bednarski 96).

Bardzo przepraszam za ten temat poboczny ale mam wrażenie że to może być w jakiś sposób połączone z tematem głównym (nie wiem uszkodzenie karty grafiki ?).
  • REKLAMA
  • #8 10332609
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3546
    60 stopni w Idle to bardzo wysoka temperatura.

Do sprawdzenia/przeczyszczenia cooler, nałożenie nowej pasty termoprzewodzącej.
  • #9 10332705
    jako022
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    najpierw odkręć ścianke boczną, uporządkuj kable w komputerze, odkurz go, wyczyść dobrze radiator chłodzący procesor, sprawdź czy to coś pomoże, zostaje jeszcze odciążenie procesora, bo to może być przyczyna grzania się i samoczynnego wyłączenia. Możesz najpierw wyłączyć niepotrzebne programy w start-uruchom-msconfig-zakładka uruchom i odznacz programy niepotrzebne...
    Pozdrawiam
  • #10 10338389
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Pamiętaj aby z kurzu oczyścić nie tylko radiator, ale całą obudowę (od wewnątrz), w przeciwnym wypadku radiator może bardzo szybko się zasyfić poprzez kurz, który znajduje się wewnątrz obudowy.
  • REKLAMA
  • #11 10338975
    Cumle
    Poziom 10  
    Komputer rzeczywiście w środku był znacznie zakurzony a radiator z "lekka" nabity paprochami.

Wszystko ładnie wyczyściłem (radiator, wentylator, w tym wentylator zasilania - generalnie cały kurz z wszystkiego do czego można się dostać).

Zrobiłem teraz test po około 5 minutach gry w STALKERA i wygląda on tak:

Minus tego testu jest taki że podaje wyłącznie wartości chwilowe bez historii. Gdy wyłączenia nie ustaną będę monitorował temp. inną aplikacją.

Teraz czekam na sygnały od moich graczy czy problem z wyłączeniami wystąpi ponownie.

Pozdrawiam
    Cumle

P.S.
    Problem ubogiej grafiki jednak nadal nie ustapił.
  • #12 10339000
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Do monitorowania temperatury i stopnia wykorzystania procesora, polecam program CoreTemp:
    http://www.programosy.pl/program,core-temp.html
    Dodam, że sam go używam na komputerze stacjonarnym, mam go nawet ustawionego w autostarcie ;)
  • #13 10452884
    Cumle
    Poziom 10  
    Witam

Od momentu przeprowadzenia wielkiego sprzątania we wnętrzach komputera kłopoty z niekontrolowanymi wyłączeniami ustąpiły :-)))

Nadal jednak pozostał problem z niepoprawnym wyświetlaniem grafiki w niektórych programach.

Poniżej przykład z popularnym komunikatorem SKYPE

Pierwszy screen pochodzi z mojego laptopa.

Kolejny z felernego stacjonarnego.

!!! UWAGA !!!
    Za podpowiedź prowadzącą do rozwiązania problemu, stawiam czteropak dowolnego polskiego piwa !!!
  • #14 10452981
    hamak100
    Poziom 2  
    spróbuj po wyczyszczeniu wnetrza obudowy jak usterka mineła odinstaluj skype i zainstaluj ponownie moze to pomoze a jeszcze jedzo co do grzania sie moze byc juz wypalona pasta na procesorze i moze sie grzac na nowo
  • #15 10453117
    jako022
    Poziom 13  
    Sterowniki od grafiki aktualizowane ? DirectX jest ?
  • #16 10463848
    Cumle
    Poziom 10  
    W takim razie zacznę od aktualizacji sterowników. Tylko czy mam zacząć od grafiki czy od płyty?

I drugie pytanie: czy aktualizacja sprowadza się do ściągnięcia stosownego pliku i jego uruchomienia, czy tez wymaga jakiś dodatkowych czynności / umiejętności.
    Moje pytanie oczywiście wynika z tego, iż nigdy nie robiłem tego typu operacji.
  • #17 10464460
    jako022
    Poziom 13  
    1. Jest to obojętne od czego zaczniesz, najlepiej abyś ściągał sterowniki ze strony producenta.

2. Wymaga to jednie ściągnięcia pliku, odpalenia go i postępowania zgodnie z podaną instrukcją.
  • #18 10471080
    Cumle
    Poziom 10  
    Zaktualizowałem wszystkie sterowniki za pomocą programu SlimDrivers

a efektów nie ma :-(

Poniżej jeszcze dodatkowo pokażę jak wygląda wyświetlanie windows media playera - tragedia.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • #19 10471285
    pawelciolek3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Myślę, ze to przyczyna Karty Graficznej!
  • #20 10473385
    jako022
    Poziom 13  
    Podaj najlepiej konfiguracje komputera, bo tak nie wiadomo z czym ma sie doczynienia.
  • #21 10475175
    Cumle
    Poziom 10  
    Cytat:
    jako022
    Podaj najlepiej konfiguracje komputera, bo tak nie wiadomo z czym ma sie doczynienia.

Specyfikację podałem na początku wątku. Jeśli chcesz dodatkowych informacji, napisz proszę.

Tak więc będę musiał spróbować chyba manewru z nowa kartą :-(
  • #22 10475640
    jako022
    Poziom 13  
    Przepraszam mój błąd.
  • #23 10475676
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Dlaczego zaraz karta graficzna, to wygląda na porąbane okienkowe biblioteki systemowe.

To jest czysty XP?
    Tylko jeden użytkownik? Jeśli nie to spróbuj na innym.
    Uruchom CMD na prawach Administratora i wpisz sfc /scannow i zamieść wyniki.
  • #24 10481307
    Cumle
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak napisałeś (z tym że nie jestem pewien czy na prawach administratora).

Trwało to około 30 minut.

Po tym czasie pasek stanu okienka informującego o stanie postępu sprawdzania plików, doszedł do końca i znikł razem z okienkiem.

Pozostało tylko poniższe okno.

i nic poza tym :-(
  • #25 10484126
    jako022
    Poziom 13  
    Formatował Pan już kiedyś komputer ? Może to by pomogło jeżeli są zniszczone biblioteki systemowe to ponowne zainstalowanie całego systemu by pomogło w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który samoczynnie się wyłącza podczas gier, głównie STALKER i Colin McRae. Specyfikacja sprzętu obejmuje procesor AMD Athlon 64 x2 5200+, płytę główną MSI KA780G, zintegrowaną grafikę ATI Radeon HD3200 oraz 2GB RAM. Użytkownicy sugerują sprawdzenie temperatury komponentów, czyszczenie wnętrza obudowy z kurzu, a także wymianę pasty termoprzewodzącej na procesorze. Wskazano również na konieczność monitorowania napięć zasilacza oraz aktualizacji sterowników. Po przeprowadzeniu czyszczenia problem z wyłączaniem ustąpił, jednak nadal występują problemy z wyświetlaniem grafiki w niektórych aplikacjach, co może sugerować uszkodzenie karty graficznej lub problemy z systemem operacyjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA