Witam
Mam problem z komputerem mojej córki (poniżej specyfikacja)
PROCESOR: AMD Athlon 64 x2 5200+ s.AM2 BOX
PłYTA ORAZ GRAFIKA: MSI KA780G 780G s.AM2+(zintegrowana karta graficzna ATI Radeon HD3200)
RAM: Kingston 2GB DDR2-800 Dual Chanel Kit CL5 Non-ECC
NAPĘD OPT.: LG DVD Recorder GH-22NS40 Sata Black Oem
ZASILANIE: PENTAGRAM Silent Force PSF-460-P12S [P 9003-1]
MONITOR: LG 17" LCD L1742S-BF
DYSK: WD WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB
SYSTEM: Windows XP Home Edition - SP3
Antyvir: Kaspersky 2011.
Problem objawia się samoczynnym niczym nie zapowiedzianym wyłączeniem komputera. Dolegliwość ta występuje przeważnie podczas użytkowania komputera do grania. Na kompie zainstalowane są 2 gry (CollinMcre - wyścigowa oraz STALKER - strzelanka). Choć raz podobno wyłączył się sam podczas przeglądania stron internetowych.
Komputer potrafi się wyłączyć po 5 minutach lub np. po 30 minutach, nie ma zasady. Na próbę zostawiłem włączony komputer z grą STALKER i po około 20 minutach pomimo że nikt nie grał czyli komputer był "nieobciążony" sam się wyłączył. Co więcej, po ponownym włączeniu brak jest standardowych komunikatów charakterystycznych w sytuacja gdy komputer wyłączy siż z tzw. "palca" => twardy reset czego oczywiście nie praktykuję.
Mam 2 podejrzenia:
- zasilacz - ale to chyba odpada byłby efekt tzw. twardego resetu
- procesor - a dokładnie jego układ chłodzenia
Jak to sprawdzić nie mam pojęcia, czy ktoś może mi pomóc ?
Mam problem z komputerem mojej córki (poniżej specyfikacja)
PROCESOR: AMD Athlon 64 x2 5200+ s.AM2 BOX
PłYTA ORAZ GRAFIKA: MSI KA780G 780G s.AM2+(zintegrowana karta graficzna ATI Radeon HD3200)
RAM: Kingston 2GB DDR2-800 Dual Chanel Kit CL5 Non-ECC
NAPĘD OPT.: LG DVD Recorder GH-22NS40 Sata Black Oem
ZASILANIE: PENTAGRAM Silent Force PSF-460-P12S [P 9003-1]
MONITOR: LG 17" LCD L1742S-BF
DYSK: WD WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB
SYSTEM: Windows XP Home Edition - SP3
Antyvir: Kaspersky 2011.
Problem objawia się samoczynnym niczym nie zapowiedzianym wyłączeniem komputera. Dolegliwość ta występuje przeważnie podczas użytkowania komputera do grania. Na kompie zainstalowane są 2 gry (CollinMcre - wyścigowa oraz STALKER - strzelanka). Choć raz podobno wyłączył się sam podczas przeglądania stron internetowych.
Komputer potrafi się wyłączyć po 5 minutach lub np. po 30 minutach, nie ma zasady. Na próbę zostawiłem włączony komputer z grą STALKER i po około 20 minutach pomimo że nikt nie grał czyli komputer był "nieobciążony" sam się wyłączył. Co więcej, po ponownym włączeniu brak jest standardowych komunikatów charakterystycznych w sytuacja gdy komputer wyłączy siż z tzw. "palca" => twardy reset czego oczywiście nie praktykuję.
Mam 2 podejrzenia:
- zasilacz - ale to chyba odpada byłby efekt tzw. twardego resetu
- procesor - a dokładnie jego układ chłodzenia
Jak to sprawdzić nie mam pojęcia, czy ktoś może mi pomóc ?