logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ati2dvag.dll - Przy wyłączaniu komputera wywala bluescreen

pOmek 01 Sty 2012 10:21 4721 11
REKLAMA
  • #1 10332825
    pOmek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Aloha,

Problem polega na tym, że przy wyłączaniu komputera wyskakuje BlueScreen i komputer jakiej opcji bym nie nacisnął resetuje się.

Mam Windows 7
    Karta graficzna Ati Radeon 7000 series 64 Mb

Wiem, stara karta. Poprzednikowi bodajże spalił się GPU.

Dodam jeszcze, że sterowniki do tej karty wgrywałem poprzez Menadżer Urządzeń. Normalnie z instalatora nie da się zainstalować bo wywala jakieś errory.
    Jeszcze niedawno miałem XP i poprzez ten menadżer wskazałem sterownik, rozpakowany z instalatora co kiedyś miałem na XP i system zainstalował. Nie mogłem znaleźć sterowników do tej karty na Win7. (x86bit)
    Blue Screen można znaleźć na google grafika, to jest dość popularny problem, kiedyś.

Z poprzednią kartą tak się nie działo.

Proszę o pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 10332833
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Sterownik nie jest zgodny z wersją systemu. Zainstaluj sterownik pod Windows 7. Spróbuj ze sterownikami Omegi.
  • #3 10332837
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Po pierwsze - wrzuć kod BSOD-a.
    Po drugie - spróbuj zainstalować inną wersję sterowników (oczywiście stare wywal wcześniej Driver Cleanerem).
    Po trzecie - spróbuj zainstalować sterowniki "niededykowane", czyli nie od ATi/AMD, tylko np. od Omegi (nie podam linku - wpisz w Google "Omega drivers radeon 7000").
    Pozdrawiam
    EDIT: Kolega wariato mnie uprzedził ze sterami od Omegi :)
  • REKLAMA
  • #4 10332838
    pOmek
    Poziom 13  
    Przepraszam, nie wiem co to są sterowniki Omegi.

Dodano po 1 [minuty]:

Ok, zaraz tak zrobię :D

Dodano po 6 [minuty]:

Podpis problemu:
    Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.71
    Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
    BCCode: cf
    BCP1: 8F8BF9CC
    BCP2: 00000000
    BCP3: 8F8BF9CC
    BCP4: 00000000
    OS Version: 6_1_7600
    Service Pack: 0_0
    Product: 256_1

Pliki pomagające opisać problem:
    C:\Windows\Minidump\090404-17296-01.dmp
    C:\Users\Dominik\AppData\Local\Temp\WER-55140-0.sysdata.xml

w trybie offline:
    C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

Za chwilkę zainstaluje nowe stery i się do Was odezwę.
  • REKLAMA
  • #5 10332860
    wariato
    Poziom 43  
    pOmek napisał:
    Przepraszam, nie wiem co to są sterowniki Omegi.

A dostęp do internetu widać że posiadasz a google istnieje więc po co te kłamstewka noworoczne ?

Proszę: http://lmgtfy.com/?q=ati+radeon+omega+drivers
  • #6 10332870
    pOmek
    Poziom 13  
    Sorry wariato, źle mnie zrozumiałeś. Chciałem napisać że ich nie znam :D Ale dzięki wielkie :D
  • #7 10332939
    wariato
    Poziom 43  
    Nie ma za co :)
    I jak coś się zmieniło ? Napisz o efektach.
  • #8 10332974
    pOmek
    Poziom 13  
    Sterowniki pobrałem ze strony: http://www.omegadrivers.net/index.php?option=com_phocadownload&view=section&id=1&Itemid=54

Oczywiście stare wykasowałem CCleanerem. Nie było sterowników na Windows7 więc pobrałem na XP. Nic z tego. Karta nie została zainstalowana. Przed zainstalowaniem wyświetlił się komunikat że ten sterownik jest na XP zignorowałem to, zainstalowałem i zresetowałem komputer nic się nie stało. Sprawdzałem w menadżerze, nie jest zainstalowana. I teraz rozdz mam do kitu :D

EDIT: Chyba nie ma driverów do tej karty na Win7 :(

EDIT2: Właśnie wyczytałem, że posiadacze kart z serii 7000 czyli mojej i jakichś tam powinni używać sterowników Omega wersji lub poniżej wersji [3.8.252]. Spróbuję pobrać stery w wersji 3.8.252, zobaczymy czy się powiedzie.

EDIT3: A wtedy było powyżej 3.8.252 :D

Dodano po 45 [minuty]:

Niestety ale nie pasuje ... Nie mogę znaleźć sterowników tej karty pod Win7, pomoże ktoś :?: :cry:
  • #9 10333091
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Zamiast podawania, że grafika jest "7000 series" podaj oznaczenie karty i jej producenta, płytę główną na której ta grafika występuje lub laptopa w którym ona się znajduje.
  • #10 10333199
    pOmek
    Poziom 13  
    RADEON 7000 series w tej chwili wystarczy a płyta główna nie ma z tym nic wspólnego. Była taka stronka na której były sterowniki do starych kart ATI pod Windows 7 ale już nie istnieje. Sterowniki nazywały się DNA ATI drivers, spróbuje to wygooglować.
  • #11 10333235
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    jankolo napisał:
    podaj oznaczenie karty i jej producenta, płytę główną na której ta grafika występuje lub laptopa w którym ona się znajduje.

Lepiej się do tego zastosuj.
    pOmek napisał:
    RADEON 7000 series w tej chwili wystarczy a płyta główna nie ma z tym nic wspólnego.

Mylisz się, i to bardzo. Różnice między PC a laptopem są ogromne, poza tym, jeśli chcesz zrobić jakąkolwiek karierę na tym forum, nie ignoruj poleceń moderacji. Zresztą kart Radeon 7000 series są, jakby na to nie patrzeć, dwie rodziny: te od AMD (nowiuśkie) i te od ATI przed fuzją z AMD (stare). W każdej z tych rodzin jest co najmniej kilka kart graficznych i nie wierzę w to, że na Twojej karcie nie ma oznaczenia konkretnej wersji.
    Jeśli chodzi o sterowniki, to instalowałeś je z poziomu Menedżera urządzeń, czy z pliku setup?
    PS. Jeśli chcesz się dowiedzieć jaka karta siedzi w Twoim sprzęcie, spróbuj użyć Everest, Speccy, GPU-Z lub PowerStrip (nic w nim nie grzeb tylko sprawdź nazwę karty).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 10333281
    pOmek
    Poziom 13  
    Nie zignorowałem polecenia Jankolo, tylko stwierdziłem fakt.Znalazłem dobry sterownik, uruchomiłem instalację ze zgodnością dla Windows XP SP2 w Windows 7. Wszystko się dobrze zainstalowało, a co najważniejsze przy wyłączaniu komputera nie pokazuje się BlueSreen :D

Link: http://pliki.pcworld.pl/pc/programy/4340/ATI.DNA.drivers.3.0.4.9.html.html

Dydelmax, jankolo, wariato Dziękuję Wam, bez Was bym nie dał rady, w sumie 4 głowy to nie 1 :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z występowaniem BlueScreen przy wyłączaniu komputera z systemem Windows 7, korzystając z karty graficznej ATI Radeon 7000. Po zainstalowaniu sterowników przez Menedżer Urządzeń, użytkownik napotkał trudności z ich zgodnością. Uczestnicy dyskusji zasugerowali instalację sterowników Omega oraz podanie kodu błędu BSOD. Po kilku próbach, użytkownik zainstalował sterownik DNA ATI z ustawieniami zgodności dla Windows XP SP2, co rozwiązało problem z BlueScreenem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA