logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinia o mierniku ESR z linku - czy warto zastąpić samoróbkę?

Stachserwis 02 Sty 2012 20:58 3143 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10355578
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Mógłbyś przybliżyć na czym polega średniość https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2122907.html miernika, a na czym rewelacyjność proponowanego przez Ciebie? Koszt części użytych do budowy "średniego" miernika ESR i tak waha się w granicach 150pln. Do tego trzeba dodać też swój czas który trudno policzyć. Dla kogoś kto ciągnie trzy etaty jest to mało mobilizujące. Wolałbym kupić dobrego gotowca i zająć się "ciężką" pracą. Może znasz kogoś kto wg ciebie składa te rewelki i sprzedaje? Kolega, który oferuje do sprzedaży profesjonalne wg niego mierniki, nie odpowiada na PW & email^e.

p-m $$
  • #4 10358818
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Sądząc z opisu "sprzedawcy" co kilka miesięcy trzeba go kalibrować.
    Sposób kalibracji identyczny jak tego z pisma Elektor.
    Miałem ten miernik ( z Elektora) - po kilku miesiącach go sprzedałem.
    Nie spełniał moich oczekiwań.
    Wersja z mojego linku - nie ma takiej wady.
    Miernik który proponuję - używam już trzeci rok.
    Jest dokładny, stabilny, wiarygodny i co najważniejsze sprawdza się w praktyce.
    Przez te kilka lat wykonałem kilkanaście sztuk na zamówienie - wszyscy sobie go chwalą.
    Poza testerem elementów elektronicznych i tym miernikiem nie wyobrażam sobie
    sprawnej naprawy przetwornic, wzmacniaczy, kontrolerów i sprzętów RTV.
    Pozawala zaoszczędzić czas i pieniądze.
  • REKLAMA
  • #6 10363520
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 269
    Stachserwis napisał:
    Mógłbyś przybliżyć na czym polega średniość https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2122907.html miernika, a na czym rewelacyjność proponowanego przez Ciebie?

Może ja coś niecoś dopowiem.

W zawartym linku facet w opisie wykonanych przez siebie mierników napisał coś takiego:
    "Każda wartość kondensatora powyżej 2 Om stawia jego sprawność pod znakiem zapytania, a powyżej 4 - 5 Om, rezerwuje mu miejsce w śmietniku. "

Jest to wierutna bzdura, dawno takiej nie czytałem. Typowy chwyt reklamowy? a może nieznajomość tematu?

Wielkość pomiaru ESR w kondensatorach jest bardzo ściśle zależny od pojemności i częstotliwości pomiarowej, oraz napięcia, na jakie dany kondensator jest wykonany.

Nawet kondensatory o zmierzonym ESR ca.8Ω nadają się do użytku.
    Oczywiście dotyczy to tylko kondensatorów elektrolitycznych.
  • REKLAMA
  • #7 10365708
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Np. 1µF/250V≈14Ω. Zdziwiła mnie ta dokładność od 0,01Ω z krokiem co 0,01Ω. Myślałem, że coś przespałem :D . Pewnie dlatego gość nie podjął "rozmowy".
    p-m $$
  • #8 10382067
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Na razie skleiłem kit 261-K. Nie jest to rewelacja ale i żadne pieniądze i niewiele czasu pochłania. Dokładność mnie zadowala a i pływanie nie jest dokuczliwe. Jest dużo lepszy od mojego dziadka(wychyła).
    p-m $$

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje opinii na temat miernika ESR, który zastąpiłby jego samorobny model. W odpowiedziach pojawiają się różne opinie na temat jakości mierników, w tym modelu opartego na projekcie z Elektora, który uznawany jest za średni. Inny użytkownik poleca alternatywny miernik, który używa od trzech lat, podkreślając jego dokładność, stabilność i praktyczność w naprawach sprzętu RTV. W dyskusji poruszane są również kwestie kalibracji oraz zależności pomiaru ESR od pojemności i częstotliwości. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z budowy i użytkowania różnych modeli, wskazując na różnice w dokładności i funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA