logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Audi A4 B5 Lift silnik: AWT 1.8T] Mrowienie na fotelu i podłodze

zaku2_88 08 Sty 2012 15:50 21513 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co powoduje mrowienie i wibracje odczuwalne na fotelu oraz podłodze przy 2300–3200 obr./min w Audi A4 B5 1.8T podczas przyspieszania i hamowania silnikiem?

Najbardziej prawdopodobne są drgania przenoszone przez tylną część zespołu napędowego, czyli poduszki skrzyni oraz sprzęgło z dwumasą, bo po odizolowaniu skrzyni od karoserii miękką gumą wibracje zniknęły mimo że poduszki wyglądały na dobre [#10641909] [#10650663] W wątku wskazano też na łożysko w skrzyni na wałku sprzęgłowym albo tłumik drgań skrętnych w tarczy sprzęgła/dwumasie [#10368945] Objawy pasują do zużycia dwumasy lub sprzęgła, bo przy takim zużyciu auto potrafi mocno wibrować przy ruszaniu, zmianie biegów i przy spadku obrotów w podobnym zakresie [#12209195] Autor po testach też doszedł do wniosku, że źródło jest z tyłu silnika, przy kole dwumasowym [#11060762]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 10367541
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam pojawil sie taki problem ze gdy przyspieszam albo puszczam noge z gazu to gdy tylko obroty wynosza od 2300 do 3200 to czuc te nie mile mrowienie. Sprawdzalem juz wszystko poduszki silnika, wydech czy nigdzie nie dotyka wszystko na oko wyglada dobrze. Szukalem na forum w googlach i nie znalazlem takiego przypadku. Juz brak sil na to wszystkie opcje wycwyczerpane typu ustawianie silnika na poduszkach swiece cewki itd. Pomozcie cos w tej sprawie albo pwiedzcie czy u was jest takie zjawisko?
  • REKLAMA
  • #2 10367894
    kdvc
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    Opisz dokładnie to mrowienie czy chodzi o wibracje pedałów itp czy uczucie porażenia prądem ??
  • #3 10367925
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Czy na postoju, w tym zakresie obrotów też ujawniają się te wibracje?
  • REKLAMA
  • #4 10368481
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Wibracje czuc cos jak w telefonie komorkowym tylko mocniej na fotelu i pedalach i rowniej na luzie stojac w miejscu gdy przygazuje do tego przedzialu obrotow to czuc tak samo
  • #5 10368629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10368747
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Ale gdyby to byly popychacze to pewnie by je slyszal jak stukaja

Dodano po 1 [minuty]:

a poza tym kolega ma inne objawy niz ja
  • #7 10368830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10368893
    zaku2_88
    Poziom 9  
    objawy moga byc podobne ale u mnie zaworow nie slychac nawet rano jak odpalam gdy jest zimno takze u siebie podejzewam inna przyczyne ale bede mial na uwadze twoj temat
  • #9 10368945
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Zainteresował bym się łożyskiem w skrzyni biegów na wałku sprzęgłowym, ewentualnie tłumikiem drgań skrętnych na tarczy sprzęgłowej.
  • REKLAMA
  • #10 10368978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10368989
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Tylko skrzynia przy wcisnieciu sprzegla raczej nie pracuje a ten silnik posiada tlumik drgan ale w kole dwumasowym tylko
  • #13 10369066
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    zaku2, jeśli chcesz mieć pewność że wałek sprzęgłowy się nie kręci to na sprzęgle musisz włączyć jakiś bieg, inaczej wałek sprzęgłowy kręci się,chodźby potrącany dociskiem.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Griszka@> opisany przez ciebie szum to najprawdopodobniej zużyte łożysko oporowe
  • #14 10369129
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Ok, dzieki lukne tam.

Ale u mnie te drgania wystepuja nawet jak mam wbity bieg i hamuje silnikiem podczas jazdy a wtedy wtryskiwacz nie podaje paliwa wiec je wykluczam
  • #15 10369154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 10369162
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Ale łozysko tez powodowalo by jakies dzwieki podejrzane a tu nic tylko to mrowienie w fotel i pedaly

Dodano po 15 [minuty]:

Ja tez juz szukalem przyczyn drgan nawet w przedodach klimy i nadal drgania jak byly tak sa nadal. audiczke kupilem niedawno i patrzac na wyposazenie i walory wizualne niczego sobie tylko to mrowienie
  • #17 10371501
    zaku2_88
    Poziom 9  
    A to moze byc objaw padajacego kola dwumaowego glownie chodzi mi o to czy ktos mial taka przyadlosc w swoim autku. Nie chce w ciemno wymieniac jak juz to kupic to kolo dwumaowe i miec spokoj a nie kupowac na raty w ciemno
  • #18 10381220
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Chyba sie skonczylo zainteresowanie moim tematem

Dodano po 3 [minuty]:

Chyba sie skonczylo zainteresowanie moim tematem :cry:
  • #19 10393751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 10395143
    zaku2_88
    Poziom 9  
    A mozesz dokladniej podac nazwe tego oleju tzn. pelna nazwe?

U mnie odma byla zapchana cala i nawet nie dalo rady jej wyczyscic bo rozpadla sie w rekach i zostala wymieniona na nowa oryginalna zreszta smok czysty jak sama miska bo w te wakacje przeszedl taki zabieg.

Teraz nawet jak jest slisko to mrowi w fotel jak sie np.: doda gazu i kola zaczna sie slizgac i obroty znajda sie na tym przedziale to tez to czuc niestety :cry:
  • #22 10395692
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Dzieki za namiary. przy nastepnej wymianie zaleje olej z tej firmy. A jeszcze takie pytanko czy zamawiales ze strony producenta czy z allegro?
  • #23 10395890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 10396075
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Rozumiem ale ja chyba sklonie sie w kierunku syntetyku ale z tej firmy choc cena niska nie jest ale ja jestem zdania ze trzeba zaplacic zeby miec jakosc produktu.

Zeby jeszcze to mrowienie zniknelo to bylbym wniebowziety
  • #25 10400883
    marwro20
    Poziom 1  
    zaku2_88 napisał:
    Rozumiem ale ja chyba sklonie sie w kierunku syntetyku ale z tej firmy choc cena niska nie jest ale ja jestem zdania ze trzeba zaplacic zeby miec jakosc produktu.

zawsze mozesz do syntetyka dolac dodatek do oleju liqui moly mos2 bo gotowego polsyntetyka z mosem nie ma
    puszka 100 ml kosztuje 80 zl lub dolej cerateca z liquli moly

Dodano po 1 [sekundy]:

zaku2_88 napisał:

zawsze mozesz do syntetyka dolac dodatek do oleju liqui moly mos2 bo gotowego polsyntetyka z mosem nie ma
    puszka 100 ml kosztuje 80 zl lub dolej cerateca z liquli moly

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.liqui-moly.pl/features/katalog?pag...page=flypage.tpl&product_id=32&category_id=13

Dodano po 29 [sekundy]:

http://www.liqui-moly.pl/features/katalog?pag...page=flypage.tpl&product_id=31&category_id=13
  • #26 10641909
    zaku2_88
    Poziom 9  
    Witam ponownie bo od ostatniego razu nie rozwiązałem mojego problemu opisanego w pierwszym poście.

Zrobiłem taki test,że podłożyłem kawałki miękkiej gumy pod tylne poduszki skrzyni ale ich nie przykręcałem tylko skrzynia leżała swobodnie na poduszkach pod którymi były te kawałki gumy i po przegazowaniu silnika nie czuć wewnątrz czyli wszystko znika.

Czyli to te poduszki przenoszą mrowienie i drgania ale jak to rozumieć bo na oko poduszki ok.

Może powinny być bardziej miękkie co o tym myślicie?
  • #27 10645971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 10650663
    zaku2_88
    Poziom 9  
    U mnie to nawet poduch silnika nie ruszam bo skoro podnosze na podnośniku lekko do góry na odkręconych poduszkach skrzyni a silnika nadal są połączone z nadwoziem to też nic nie czuć czyli wychodzi na to, że to te poduszki skrzyni najbardziej przenoszą wibracje i mrowienie. Ale jak to zrobić żeby nie przenosiły.

Myślałem o założeniu poduszki pod skrzyni z audi a4 B6
    I http://allegro.pl/lemforder-poduszka...169807310.html

Ciekawe czym ona się różni od tej z audi a4 B5 może tłumi lepiej drgania ale boję się czy podejdzie .

Co o tym myślisz?
  • #29 10651223
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Nie kombinuj i nie poprawiaj fabryki tylko kup dobrej firmy i załuż zgognie ze sztuką i tyle.
  • #30 10651485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem mrowienia odczuwanego na fotelu i pedałach w Audi A4 B5 z silnikiem AWT 1.8T, występującego w zakresie obrotów 2300-3200. Użytkownicy wymieniali różne możliwe przyczyny, takie jak zużyte poduszki silnika, łożyska w skrzyni biegów, a także problemy z kołem dwumasowym. Niektórzy sugerowali, że drgania mogą być spowodowane niewłaściwym działaniem popychaczy zaworowych lub wtryskiwaczy. Wiele osób podkreślało, że drgania są odczuwalne zarówno na postoju, jak i podczas jazdy, a ich eliminacja wymagała wymiany poduszek lub innych komponentów. Wskazano również na znaczenie jakości oleju silnikowego, z zaleceniem użycia produktów marki Liqui Moly. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z wymianą części oraz testami, które nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA