logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P8Z68Vpro - Niesprawne sloty A1 i A2, ryzyko odmowy gwarancji, co robić?

maidan 12 Sty 2012 16:32 1184 7
REKLAMA
  • #1 10386563
    maidan
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam, płyta jak w temacie, procesor I5 2500K, pamięci Patriot Viper Extreme 2x4gb (zgodne z tabelą rekomendowanych przez producenta). Poskładałem, uruchomiłem i okazało się że niesprawne są sloty pamięci A1 i A2.
    Objaw to świecąca kontrolka na płycie i brak możliwości uruchomienia komputera (nie "pika" buzzer, nie włącza się monitor)
    Na slotach B1 i B2 jest wszystko OK.
    Zaniosłem płytę na gwarancję i pracownicy serwisu potwierdzili niesprawność płyty jw.
    Płyta ma zostać wysłana do producenta, jednakże zostałem poinformowany iż z uwagi na jej niewielkie (nie mające związku z w/w) uszkodzenie mechaniczne płyty istnieje ryzyko odmówienia gwarancji.
    I jeżeli tak by się stało to co dalej?
    Zależy mi na sprawności w/w slotów ponieważ bez sprawnego slotu A2 pamięci nie będą pracować w dualu.
    Jaka może być (chociażby orientacyjna) przyczyna uszkodzenia i jaki może być koszt naprawy?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10427418
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    maidan napisał:
    Jaka może być (chociażby orientacyjna) przyczyna uszkodzenia

Przyczyn może być wiele. Jeżeli płyta główna ulega uszkodzeniu, to należy sprawdzić zasilacz - zmierzyć jego napięcia itp. Podaj jego markę i moc.
    maidan napisał:
    jaki może być koszt naprawy?

Zależy od tego, czy oprócz tych dwóch slotów coś jeszcze nie padło.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10427425
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    maidan napisał:
    Płyta ma zostać wysłana do producenta, jednakże zostałem poinformowany iż z uwagi na jej niewielkie (nie mające związku z w/w) uszkodzenie mechaniczne płyty istnieje ryzyko odmówienia gwarancji.

Nie daj się zbyć! Jeśli ww. uszkodzenie faktycznie nie ma związku to nie mają prawa odmówić Ci naprawy gwarancyjnej.
  • REKLAMA
  • #4 10431530
    maidan
    Poziom 12  
    Zasilacz to Seasonic M12II 620W , napięć nie mierzyłem natomiast napięcia procesora i pamięci wg BIOS-u były Ok.
    Trudno mi powiedzieć czy coś jeszcze padło na płycie, chociaż wydaje mi się że problem jest tylko w tych dwóch slotach. Na pozostałych dwóch slotach wszystko jest ok, można wejść do BIOS-u, widzi pamięci i dyski.

>bmserwis ....Nie daj się zbyć!..... - Nie dam się zbyć, nawet jakbym miał stracić, nie czuje żadnej swojej winy w przedmiotowej sytuacji, jak goście będą chcieli sie dogadać i zaproponują np żeby dopłacić np 100-200 pln za sprawdzenie, procedurę reklamacyjną itd to pewnie mnie tym złamią i dopłacę -:)
    Jeżeli natomiast pójdą na ostro i odmówią uznania gwarancji to będę walczył !!!
  • REKLAMA
  • #5 10659929
    maidan
    Poziom 12  
    No i stało się . Po dwóch miesiącach sklep przez który była prowadzona procedura reklamacyjna przysłał mi maila że płyta posiada uszkodzenie mechaniczne i tyle.
    Poszedłem więc do sklepu - myślę mają jakąś ekspertyzę od gwaranta a tu kartka (napisana po czesku) gdzie pisze jedno zdanie - uszkodzenie mechaniczne . I nic więcej!
    "Uszkodzeniem mechanicznym" jest zarysowanie farby na PCB przy dwóch śrubach mocujących radiator. Próbowałem rozmawiać z pracownikiem sklepu nt przekroczenia terminu gwarancji, definicji uszkodzenia mechanicznego, procedury odwoławczej itd - a ten wpadł w jakąś histerię, zaczął krzyczeć, podskakiwać, obrażać mnie - powiedziałem że przyjdę jak się uspokoi i nie odebrałem płyty. W poniedziałek pewnie pójdę do rzecznika konsumentów. Macie może jakieś pomysły co powinienem zrobić? Odebrać płytę, nie odebrać, naprawiać we własnym zakresie itd?
    pozdrawiam
  • #6 10659959
    iPC Serwis
    Poziom 13  
    powinni ci wymienić płytę na nową lub zwrócić pieniądze, tyle daje ci gwarancja
  • #7 10659981
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    maidan napisał:
    No i stało się . Po dwóch miesiącach sklep przez który była prowadzona procedura reklamacyjna przysłał mi maila że płyta posiada uszkodzenie mechaniczne i tyle.

To już samo w sobie jest niedotrzymanie warunków gwarancji, sklep reklamuje niech sklep się martwi w ich interesie jest uzyskanie odpowiedniej ekspertyzy.
  • #8 10667089
    maidan
    Poziom 12  
    Witam, rozmawiałem dziś z pracownikiem Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej, jutro również wybieram się do Federacji Konsumentów. Prawdopodobnie odbiorę płytę ponieważ uzyskałem informację iż fakt odebrania/nieodebrania nie ma żadnego wpływu na ewentualne dalsze roszczenia.

Pracownicy sklepu twierdzą "że i tak zrobili mi łaskę" bo "przyjęli ode mnie płytę pomimo w/w "uszkodzenia" i robili wszystko żeby mi pomóc - mimo że w mojej ocenie od początku robili wszystko aby odmówić mi przysługujących praw.(plus dodatkowo agresywne i ordynarne zachowanie pracownika przy próbie mediacji, wyjaśnień itd)
    Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.
    Proszę o jakieś konstruktywne pomysły, ze swojej strony będę się starał informować na bieżąco co załatwiłem.
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Asus P8Z68Vpro, w której sloty pamięci A1 i A2 są niesprawne, co uniemożliwia uruchomienie komputera. Po potwierdzeniu usterki przez serwis, użytkownik obawia się odmowy gwarancji z powodu drobnego uszkodzenia mechanicznego. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny uszkodzenia, w tym zasilacz Seasonic M12II 620W, oraz kwestie związane z procedurą reklamacyjną. Użytkownik planuje skontaktować się z rzecznikiem konsumentów w celu uzyskania pomocy w walce o swoje prawa. W odpowiedziach podkreślono, że sklep powinien wymienić płytę lub zwrócić pieniądze, a także że to sklep powinien zadbać o odpowiednią ekspertyzę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA