logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy link 33dBi i wzmacniacze 32dBm są bezpieczne dla zdrowia?

mophus 19 Gru 2004 23:55 1134 5
REKLAMA
  • #1 1073956
    mophus
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    link na dwóch parabolach 33dBi i 2 wzmacniaczach 32dBm(1600mW). W wiązce jest wtedy ok 250W. Czy to nie zagraza zdrowiu i/lub życiu? podobno od rozmów przez komórkę można dostać raka,
  • REKLAMA
  • #2 1075881
    Baximus
    Poziom 17  
    Zważywszy na to że kąt promieniowania parabolki to około 3% i fakt iż wiesza się je bardzo wysoko to szanse wejścia w wiązke są znikome. Poza tym w ten sposób patrząc to nadajniki telewizji naziemnej (transmitujące często ponad 1MW mocy promieniowanej) musiałyby zabijać.
  • REKLAMA
  • #3 1077953
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!

Może to i prawda co do tych komów, ale nie należy przesadzać. Z tego co pamiętam to są chyba 3 strefy promieniowania:
    1) dozwolone chwilowe przebywanie - okolice nadajików - zakaz budowania/lub mieszkania w tej stefie. Przebywanie jedynie w celu naprawy lub konserwacji urządzeń.
    2) dozwolone okresowe przebywanie - dalsza strefa - możliwe sklepy, zakłady pracy, jednak zabronione budowanie szkół, przedszkoli i szpitali
    3) dozwolone ciągłe przebywanie - jw. z tym, że doswolone przebywanie dzieci.

Jak to sie ma do twojego przypadku:
    No ja bym postawił antenę z dala od własnej głowy ;-)
    Ale jezeli ją zamontujesz wysoko i nie będzie skierowana np. w ścianę, to wiązka bedzie stosunkowo mała i antena nie bedzie promieniowała.
    Znacznie gorsze jest mieszkanie koło nadajników telefonii komórkowej. Tam przecież tansmisja trwa ciągle, a podejrzewam, że w twoim łączu dane bedą przesyłane okresowo, więc nadajnik bedzie stosunkowo mniej szkodliwy. Są różne teorie, ale jak już wyzej pisałem należy się kierować rozsądkiem ;-)

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • REKLAMA
  • #4 1079327
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Taki link nadaje się tylko do urtip!
  • REKLAMA
  • #5 1088514
    mophus
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    hmm ale ja wciąż uważam że to dużo... mam jeszcze jedno pytanie... te 250W mocy to jakaś wartość teoretyczna? przecież moc jaka idzie po kablu to 1600mW. Zawsze myślałem że tyle ile wychodzi z wyjścia wzmacniacza tyle dojdzie do anteny minu straty po drodze. Zysk anteny oznacza skupienie promieniowania? np zysk anteny wzrośnie o 3dbi jeśli kont poziomy lub pionowy zmniejszymy o połowe, czy dobrze rozumuje?
REKLAMA