logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik LG iG5A - brak panelu, wyświetlacz pusty, układ U1 się grzeje. Co robić?

grzegorz.d3 18 Sty 2012 19:52 4141 11
REKLAMA
  • #1 10415870
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam posiadam falownik LG iG5A popsuł się panel przedni na falowniku niemam pojęcia co zrobić ,podobno nowych paneli nie ma .A powiecie mi jak z naprawą takiego panela pisałem do serwisu odpisali mi ze mie naprawiają takich paneli .
    Co ja mam teraz robić.
    Objawy zepsucia
    na wyświetlaczu pustka po włączeniu
    i bardzo mocno grzeje się układ U1.
  • REKLAMA
  • #2 10415898
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    A falownik poprawnie pracuje?
  • #3 10415932
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Tak mam dwa falowniki i ten dobry panel podłączyłem i chodzi bez zarzutu. Ale na tym zepsutym panelu nie chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 10416559
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Kolego może styki nie łączą przyglądnij się im
  • #5 10416736
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Chciałbym żeby tak było ale tak nie jest strasznie grzeje się układ U1 i na wyświetlaczu coś delikatnie widać w ciemności .A po drugie to na drugim panelu by tez nie chodził ale chdzi.
  • #6 10417913
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Jest to panel wbudowany? Można kupić panel zewnętrzny podpinany kablem (134PLZ netto), pytanie, czy rozwiąże to problem? Jeśli z zewnętrznym będzie działał, to pewnie trzeba będzie odciąć przynajmniej zasilanie od tego spalonego układu, żeby nie położył zasilacza elektroniki...
  • #7 10538708
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Podłączenie panela zewnętrznego prawdopodobnie nie rozwiąże problemu, gdyż
    podłącza się go pod panel który jest akurat uszkodzony, więc można się spodziewać
    że komunikacji nie będzie. Zależy od tego co jest uszkodzone w panelu

Paneli do iG5A rzeczywiście nie mieliśmy na początku stycznia, ale po 20.01 przyszły
    części i panele są cały czas

To nieprawda że nie naprawiamy paneli. Naprawiamy - za wyjątkiem mocno zniszczonych, zalanych wodą lub z uszkodzonym procesorem

Serwis LG
  • REKLAMA
  • #8 10708560
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Witam a czy może ktoś posiada taki panel na sprzedaż.Albo gdzie można kupić.
  • REKLAMA
  • #10 21574229
    enterrupter
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,szukam schematu elektroniki tego falownika czy ktoś jest mi w stanie pomóc.
  • #11 21574495
    wolf
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Nie lepiej założyć nowy temat, niż odgrzewać starego kotleta sprzed 13-tu lat?
  • #12 21577489
    kein
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    >>10708560 Chętnie pomogę, mam takie panele.

Dodano po 57 sekundach:

Proszę o kontakt na priv, dogadamy się.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik LG iG5A ma uszkodzony panel przedni, który po włączeniu nie wyświetla żadnych informacji, a układ U1 silnie się grzeje. Problem nie dotyczy samego falownika, ponieważ podłączenie sprawnego panelu z innego urządzenia działa poprawnie. Uszkodzony panel prawdopodobnie ma problem z komunikacją lub zasilaniem układu U1. Serwis LG potwierdza, że panele do iG5A są dostępne od stycznia i naprawia je, o ile nie są mocno uszkodzone, zalane lub mają uszkodzony procesor. Istnieje możliwość zastosowania panelu zewnętrznego podłączanego kablem, jednak może to nie rozwiązać problemu, jeśli uszkodzony jest sam panel komunikacyjny. W dyskusji pojawiła się także prośba o schemat elektroniki falownika oraz pytanie o funkcję tranzystora D9. Jeden z uczestników oferuje pomoc i posiadanie takich paneli na sprzedaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA