To ja juz niewiem czy mam "alfreda (

) czy coś innego, ale sprzedawane w opakowaniu od "alfreda" :?
Banasiewicz02 napisał:
Zależy co kto lubi bo jak kogoś rajcuje mulisty bass to owszem alphard jak znalazł Alphardy mają niską efektywność przez co potrzeba do nich mocnego wzmacniacza! a już wogule cała seria SW ma efektywność nawet poniżej 80 dB co daje nam sytuację gdy pokrętło głośności w pozycji max. a tu bassu brak
Odnośnie tego, to w sumie pokrętło mojego wzmaka (nawet nie mocnego chyba :? już gdzieś sie pytałem ile może on mieć ale brak odpowiedzi :? )
jest na 1/6, a nawet na 1/7 mocy i bas mam taki, że aż strach (zależy czym dla kogo jest bas bo to jest pojęcie różnie interpretowane). A co do tych 80dB to chyba lekka przesada (nie wiem sie nie znam), mój "alfred" nie ma chyba :? takiej efektywności (jak to sprawdzić), a moim zdaniem dlatego, że nie gra cicho (tu chodzi mi o ciszej niż inne kolumny, a nie o bas).
Co do wzmaka to mam pytanie i może wreszcie zostane wysłuchany

. Posiadam wzmacniacz Technics SU7600 i nie wiem jakiej on jest mocy. Znaczy mam 4 wyjścia i nie wiem jaka moc na nie idzie max. . Trafo tego wzmacniacza ma moc 360W i są 4 wyjścia. Mam przód i tył we wzmaku. Jak mam ustawione na sam przód albo sam tył to tylko 2 wyjścia grają na impedancji od 4 do 16 Ohm na głośnik (tak przetłumaczyłem sobie). Napisane jest dokładnie : MAIN OR REMOTE : 4-16 Ohm (tu była pojedyńcza falka) EACH SPEAKER. Na przód i tył naraz od 8 do 16 Ohm : MAIN + REMOTE : 8-16 Ohm.
Aha i nie mam zwrotnicy do mojej kolumny (tej z głośnikiem SW1203a). Czy to źle:? bo w sumie nie mam za bardzo średniotonówek więc ten basowy jako tako daje na średnie. Jak mam zastosować to jaką cewke i jaki kondensator zastosować. 88/45/34
Aha i moja skrzynia od tego "alfreda" ma wymiary:
Wysokość - 880 mm
Szerokość - 450 mm
Głębokość - 340 mm
W sumie 2 otwory mam, jeden 100 mm , a drugi 80 mm. Aha i są one połączone, za mały mi sie otwór wydawał to je połączyłem.
Płyte mam o grubości 18 mm wzmacniane w środku. Gąbke mam chyba 2 mm na wszystkich ścianach oprócz na przedniej. (Niewiem dokładnie ponieważ nie ja robiłem tą skrzynie.)
Może kiedyś coś sklepie do niego lepszego, ale nie mam teraz czasu.
Kiedyś miałem w tej skrzyni głośnik GDN30/80/? (nie pamiętam czy na 4, czy na 8, czy co). Ten głośnik nie miał zawieszenia i zrobiłęm je z silikonu i plastra. Cały głośnik zapaćkany był silikonem (lepiej wyglądał od "alfreda"

) i grał trzoche gożej niż mój obecny "alfred".