logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kolumny basowej na głośniku ALPHARD – co w środku, jaka objętość obudowy?

*dj-bartez* 20 Gru 2004 15:12 2235 18
  • #1 1075039
    *dj-bartez*
    Poziom 10  
    Mam taka prosbe.Szukam opisu budowy kolumny basowej.Nie wiem co ma sie w niej miescic i jaka powinna byc objetosc litrazowa obudowy.Kolumne chcialbym zbudowac na ktoryms z glosnikow ALPHARDA.Nie wiem jeszcze na jakim ale moze ktos z was moze mi ktorys polecic.
    Czekam na odpowiedzi.
    Narka
  • #3 1076180
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Hmmm ale czy ja wiem czy budowanie czegos na "alfredach" ma sens? :P

(sam niedawno dostalem przeszkolenie na elektrodzie o "nich'' ;) )
  • #4 1076708
    endriu1985
    Poziom 12  
    Ja w sumie nie dostałem przeszkolenia o nich, ale jak już pisałem dużo o tym (no dla mnieużo, kilka postów w różnych tematach) to posiadam "alfreda" (jak to mówicie :D ) SW1203a i jestem z nigo zadowolony. Posiadam również CW802C z którego już zadowolony nie jestem :( ale i tak nieźle grają. Szczegulnie i bez porównania SW1203a. Oczywiście jak coś to polecać będą STX (bodajże), nie znam tej firmy, nie mam głośników tej firmy, więc nie wypowiem sie na jej temat :) ale podobno nie jest zła :)
  • #5 1076789
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Zależy co kto lubi bo jak kogoś rajcuje mulisty bass to owszem alphard jak znalazł :) Alphardy mają niską efektywność przez co potrzeba do nich mocnego wzmacniacza! a już wogule cała seria SW ma efektywność nawet poniżej 80 dB co daje nam sytuację gdy pokrętło głośności w pozycji max. a tu bassu brak :P
  • #6 1077171
    endriu1985
    Poziom 12  
    To ja juz niewiem czy mam "alfreda (:D) czy coś innego, ale sprzedawane w opakowaniu od "alfreda" :?
    Banasiewicz02 napisał:

Zależy co kto lubi bo jak kogoś rajcuje mulisty bass to owszem alphard jak znalazł Alphardy mają niską efektywność przez co potrzeba do nich mocnego wzmacniacza! a już wogule cała seria SW ma efektywność nawet poniżej 80 dB co daje nam sytuację gdy pokrętło głośności w pozycji max. a tu bassu brak

Odnośnie tego, to w sumie pokrętło mojego wzmaka (nawet nie mocnego chyba :? już gdzieś sie pytałem ile może on mieć ale brak odpowiedzi :? )
    jest na 1/6, a nawet na 1/7 mocy i bas mam taki, że aż strach (zależy czym dla kogo jest bas bo to jest pojęcie różnie interpretowane). A co do tych 80dB to chyba lekka przesada (nie wiem sie nie znam), mój "alfred" nie ma chyba :? takiej efektywności (jak to sprawdzić), a moim zdaniem dlatego, że nie gra cicho (tu chodzi mi o ciszej niż inne kolumny, a nie o bas).

Co do wzmaka to mam pytanie i może wreszcie zostane wysłuchany :P. Posiadam wzmacniacz Technics SU7600 i nie wiem jakiej on jest mocy. Znaczy mam 4 wyjścia i nie wiem jaka moc na nie idzie max. . Trafo tego wzmacniacza ma moc 360W i są 4 wyjścia. Mam przód i tył we wzmaku. Jak mam ustawione na sam przód albo sam tył to tylko 2 wyjścia grają na impedancji od 4 do 16 Ohm na głośnik (tak przetłumaczyłem sobie). Napisane jest dokładnie : MAIN OR REMOTE : 4-16 Ohm (tu była pojedyńcza falka) EACH SPEAKER. Na przód i tył naraz od 8 do 16 Ohm : MAIN + REMOTE : 8-16 Ohm.

Aha i nie mam zwrotnicy do mojej kolumny (tej z głośnikiem SW1203a). Czy to źle:? bo w sumie nie mam za bardzo średniotonówek więc ten basowy jako tako daje na średnie. Jak mam zastosować to jaką cewke i jaki kondensator zastosować. 88/45/34

Aha i moja skrzynia od tego "alfreda" ma wymiary:
    Wysokość - 880 mm
    Szerokość - 450 mm
    Głębokość - 340 mm
    W sumie 2 otwory mam, jeden 100 mm , a drugi 80 mm. Aha i są one połączone, za mały mi sie otwór wydawał to je połączyłem.
    Płyte mam o grubości 18 mm wzmacniane w środku. Gąbke mam chyba 2 mm na wszystkich ścianach oprócz na przedniej. (Niewiem dokładnie ponieważ nie ja robiłem tą skrzynie.)
    Może kiedyś coś sklepie do niego lepszego, ale nie mam teraz czasu.
    Kiedyś miałem w tej skrzyni głośnik GDN30/80/? (nie pamiętam czy na 4, czy na 8, czy co). Ten głośnik nie miał zawieszenia i zrobiłęm je z silikonu i plastra. Cały głośnik zapaćkany był silikonem (lepiej wyglądał od "alfreda" :P) i grał trzoche gożej niż mój obecny "alfred".
  • #7 1077307
    _eddie_
    Poziom 33  
    Moze sie myle w tym co teraz pisze ale jak zauwazylem alfredki zagraja w karzdym "belejakim" pudle.Moze przez to ze maja dziwny rezonans i wypuklają nieco dziwnie bas(choocząco muliste brzmienie).W sumie to sie sprawdza jedno - tani belejaki głośnik do tanich belejakich konstrukcji:(.Jendak super sie sprawdzaja dla "młodych" technomaniaków którzy zakupili stare pudła (np. po Tonsilkach).Wsadzamy alfredki i gra;).Pozdrawiam

ps.Do banasiewicz. Ja niewiem czy danie duzego wzmaka do alfreda to dobry pomysl.Niekoniecznie moze to wytrzymac ;)-w koncu niewiadomo (a moze wiadomo) czy napisy na naklejce to prawda hehe :D:D ;).
  • #8 1077377
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 148
    Wysłany: 21 Gru 2004 13:56 Temat postu: Re: Kolumna Basowa

--------------------------------------------------------------------------------

Moze się myle w tym co teraz pisze ale jak zauwazylem alfredki zagraja w karzdym "belejakim" pudle

Śmiałe stwierdzenie eddie. (każdy prze ż)

To co piszesz o "dziwnych rezonansach" (cokolwiek to znaczy) jest być może wynikiem wkładania głośnika w "belejakie" pudło.
  • #9 1077498
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Żadnego głośnika nawet alpharda :) nie powinno się wsadzać w "bylejakie" pudło gdyż każden jeden głośnik (nawet alphard :) ) posiada jakieś tam swoje parametry które dyktują dla niego obudowę! gdy się wsadzi małego głośniczka w dużą obudowę to owszem będzie grać ale wypluje membranę już przy 3 watach a jak się da duży głośnior do małej obudowy to uzyska się twardy dudniący bass nie do wytrzymania...
  • #10 1078424
    endriu1985
    Poziom 12  
    A więc już o "belejakich" obudowach sie każdy nowy po trochu nauczył :) i widze, że Banasiewicz02 przy alpharda stawia uśmiech :) niewiem, czy to ma coś wspólnego ze mną, a jak tak to thx.
    Powyżej napiałem posta i w nim wymiary mojej skrzyni, czy ktoś by mi pomógł, w sumie wzór na objętość graniastosłupa by sie przydał, ale nie jestem z geometrji dobtu (dm3 to litry, czy nie :?).
  • #11 1078446
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Niee ja poprostu mam już spaczenie na punkcie alpharda :) nigdy nie ośmieliłbym się podważac czyjejś opinii...
  • #12 1081493
    endriu1985
    Poziom 12  
    nie no nie wiem, ale nikt nie odpisał na moje go posta :? a ja poprostu sie pytam ile litrów może mieć moja kolumna, czy to nie za dużo:?
    Cytat:

Aha i moja skrzynia od tego "alfreda" ma wymiary:
    Wysokość - 880 mm
    Szerokość - 450 mm
    Głębokość - 340 mm

Jaką zwrotnice zastosować (głośnik 4 Ohm) znaczy kondensator i cewka jakie wartości powinny mieć i jaką zwrotnice, typu T, czy typu TT :? albo jak coś to wzór na liczenie filtru dolnoprzepustowego typu T albo TT.
    Aha i z tym wzmacniaczem co i jak :?
    Cytat:

Co do wzmaka to mam pytanie i może wreszcie zostane wysłuchany . Posiadam wzmacniacz Technics SU7600 i nie wiem jakiej on jest mocy. Znaczy mam 4 wyjścia i nie wiem jaka moc na nie idzie max. . Trafo tego wzmacniacza ma moc 360W i są 4 wyjścia. Mam przód i tył we wzmaku. Jak mam ustawione na sam przód albo sam tył to tylko 2 wyjścia grają na impedancji od 4 do 16 Ohm na głośnik (tak przetłumaczyłem sobie). Napisane jest dokładnie : MAIN OR REMOTE : 4-16 Ohm (tu była pojedyńcza falka) EACH SPEAKER. Na przód i tył naraz od 8 do 16 Ohm : MAIN + REMOTE : 8-16 Ohm.

To o wzmaku :?
  • #13 1081858
    maciejek32
    Poziom 12  
    mama obudowę zamkniętą 50 litrów czy w niej bedzie się dobrze zachowywał głośnik 25cm średnicy jedynymi parametrami jakie są podane to moc 90W 8Ω firma manhattan acustic , membrana ma miękkie zawieszenie czy coś wyjdzie z tego ?
  • #14 1082405
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Powinno wydać ;) chyba że głośnik jakiś "specjalistyczny" to można by poszukać do niego parametrów i skleić całkiem pożądną skrzynię być może nawet bass reflex...
  • #15 1083157
    maciejek32
    Poziom 12  
    to był zestaw głośników samochodowych z samochodu sprowadzanego z niemiec głośniki też są niemieckie
  • #16 1083269
    mechanik32
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    jamma do sprzedania alpharda lw800 za 35zł jak byś chciał to misz na gg 6128171
    Załączniki:
    • Budowa kolumny basowej na głośniku ALPHARD – co w środku, jaka objętość obudowy? lw800-4-foto[1].gif (28.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1085791
    maciejek32
    Poziom 12  
    jakiej długości i jakiej średnicy najlepsza byłaby rura od basreflex do obudowy 50 litrów z głośnikiem 25cm 90w ???
  • #18 1086416
    _eddie_
    Poziom 33  
    Sprostowooje to "belejakie pudła"- a wiec sam chcialem cos takiego zrobic ale sie ocknalem po tym jak sie dowiedzialem co alpierdki sa warte.A wiec - wiele razy bylem swiadkiem poskladania kolumnek bez wyliczen otwartych BR , zamknietych ... i wsztko gralo podobnie jak skrzynki obliczone - czyli buczało , wypuklało , bas był dudniący , nienaturalny.Ta firma robi zabawki glosniko podobne... Ale co mozna chciec za przetworniki kupowane na wage :P Pozdrawiam.

ps. Przepraszam za ewentualne niedopowiedzenia i dziwne opinje ale wiadome chyba jest jak alphard sie ma do parametrow ktore mu sie w fabryce przypisuje :( .Dla mnie te tanie alfredki to amatorszczyzna i szkoda powaznego zachodu dla nich.
  • #19 1086634
    dalex1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A ja mam lw 800 za 20zł :) 3510218

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny basowej na głośnikach marki Alphard, ze szczególnym uwzględnieniem objętości obudowy oraz konstrukcji wewnętrznej. Użytkownicy podkreślają, że głośniki Alphard, zwłaszcza seria SW, charakteryzują się niską efektywnością (poniżej 80 dB), co wymaga mocnego wzmacniacza. Wskazano, że nie powinno się montować głośników w przypadkowych ("belejakich") obudowach, gdyż każdy głośnik ma parametry określające optymalną objętość i typ skrzyni (zamknięta, bass reflex). Nieprawidłowa obudowa może powodować dudniący, mulisty bas lub uszkodzenie membrany. Przykładowo, dla głośnika 25 cm o mocy 90 W i impedancji 8 Ω sugerowano obudowę zamkniętą o objętości około 50 litrów, choć najlepsze efekty uzyskuje się po dobraniu parametrów zgodnie z danymi producenta. Poruszono także temat zwrotnic – kondensatorów i cewek – oraz filtrów dolnoprzepustowych typu T i TT, jednak bez konkretnych wartości. Wzmacniacz Technics SU7600 o mocy transformatora 360 W był omawiany w kontekście dopasowania do głośników Alphard. W dyskusji pojawiły się opinie, że Alphard to głośniki budżetowe, często używane w amatorskich konstrukcjach, a ich parametry fabryczne bywają niedokładne. Wspomniano modele SW1203a i LW800, z których SW1203a oceniono pozytywnie. Wskazano, że do budowy kolumn basowych warto stosować wyliczenia objętości i odpowiednie filtry, aby uniknąć niepożądanych efektów akustycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA