logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować komputer do 1500 zł pod Linux Mint i Windows XP?

agajasiek 24 Sty 2012 11:33 1576 3
REKLAMA
  • #1 10441154
    agajasiek
    Poziom 1  
    Witajcie,

Chciałabym zmodernizować swój komputer. Uprzedzam, że nie znam się na tym kompletnie, tak więc pytania musicie zadawać powoli i wyraźnie ;) super byłoby też, gdybym mogła cały sprzęt zakupić w jednym sklepie, a jeszcze lepiej, gdybym mogła potrzebne części ze swojego zawieźć gdzieś w okolicach Warszawy i dostać wszystko już gotowe. Ale nie jest to konieczne, powinnam sobie jakoś poradzić sama, zapytam wujka google...

Pieniądze: max 1500 zł, najchętniej coś koło 1000
    Do czego używam komputera: głównie internet, ale też grafika, oglądanie filmów. Pracuję głównie pod Linuxem Mint 10, czasem włączam Windowsa XP (i to dopiero przy moich parametrach jest tragedia).

O co chodzi: Mój obecny komputer jest potwornie wręcz ślamazarny i niesamowicie głośny. Za tą sumę z pewnością można coś z tym zrobić.

Co mam teraz:
    -Z całą pewnością nie chcę wymieniać monitora, klawiatury, myszki i napędu (mam nagrywarkę DVD na USB).
    -Nie chciałabym wymieniać dysku twardego, bo nie uśmiecha mi się przewalanie wszystkich danych. No ale jeśli jest to niezbędne to OK(nie wiem, nie znam się). (Samsung SP2014N)
    -Bardzo chcę wymienić bezprzewodową kartę sieciową, bo moja obecna (Edimax cośtam na USB) zdecydowanie działa kiepsko. Może być albo USB, albo taka normalna.
    - Czytałam, że obudowa w pewnym stopniu odpowiada za hałas, przez zamontowane wentylatory. Czyli też do wymiany??

Parametry (jeśli pominęłam coś ważnego to pytajcie)
    Płyta główna Gigabyte Technology K8T800-8237
    Procesor: AMD Athlon 64 Processor 2800+ 4000 MHz
    RAM 2x Kingston 512 Mb 200 MHz DDP (PC300)
    Karta graficzna Nvidia GeForce 6600 GT
    Karta dźwiękowa Realtek AC'97 Audio
    Zasilacz: Feel-350ATX

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi!!
  • REKLAMA
  • #2 10441434
    bercik2307
    Poziom 9  
    chcesz wszystko dokladnie to tak do tych czesci to bedziesz musiala dysk twardy kupic nowy ale to juz kupisz jaki chcesz jaki Ci odpowiada (ile pamieci) bo ten co masz jest (najprosciej) na inny kabelek obodowe tez mozesz sobie kupic jaka chcesz ale jak Ci bedzie odpowiadac to kupisz sobie np taka: http://allegro.pl/obudowa-atx-tracer-olymp-12cm-wentylator-led-cool-i2048705071.html a te najwazniejsze podzespoly to;
    Grafika: GIGABYTE GTX 550Ti OC
    ZASILACZ: HIPRO PROFESIONAL 500W
    PLYTA GLOWNA: FM1 GIGABYTE GA-A75-DH3 AMD
    PROCESOR: AMD FM1 ATHLON II X4 631 BOX
    RAM: DDR3 4 GB 1600MHZ DUAL GEIL ENHANCE CORSA 9-9-9-28

To wychodzi okolo 1500 zl same te czesc co Ci wymienilem powyzej a na reszte bedziesz musiala dolozyc ale mozesz sprzedac ten komputer co masz teraz i tez troche zarobisz ;)
  • REKLAMA
  • #3 10441549
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Zaawansowane programy graficzne?
    Przy tym budżecie to:
    Procesor AMD Phenom II x4 960t 500zł
    Płyta główna ASRock M3A770DE 230zł
    Pamięć 2x2Gb 1333Mhz cl9 90zł
    Zasilacz Aerocool VP-450 120zł
    Karta graficzna Radeon HD6750 300zł
  • #4 10441690
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Zestawu podanego przez bercik2307 nie skomentuję bo to całkowite nieporozumienie.

Więc tak, wybrałbym zestaw podany wyżej przez Uzytkowinik19 z tym że dorzuciłbym jeszcze dysk twardy na SATA ponieważ obecny Samsung będzie najwolniejszym ogniwem w całym zestawie.
    Proponuję:

Jak zmodernizować komputer do 1500 zł pod Linux Mint i Windows XP?
    jeśli za drogo to można zmienić procesor na Phenom II X2.
REKLAMA