logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika

operator5wp 24 Sty 2012 15:10 4796 5
REKLAMA
  • #1 10441876
    operator5wp
    Poziom 16  
    Ocena: 134
    Witam, chciałem przedstawić moją modyfikacje gitary akustycznej czyli dodanie przetwornika od gitary elektrycznej. Gitara nie jest nowa więc mogłem sobie pozwolić na wiercenia w pudle. Gdy mamy nowe pudło ogradzam takiej czynności. Wiadomo że nie będzie to grało jak prawdziwa gitara elektryczna ale zawsze można sobie ją podłączyć do wzmacniacza czy komputera za pomocą jakiegoś efektu.
    Wcześniej miałem podłączony przetwornik jako 'singel' który był mocowany za pomocą zaczepów do otworu w gitarze. Gitara grała nawet dobrze ale ten przetwornik strasznie zbierał zakłócenia, brum i itp. Nie pomagało ekranowanie.
    Postanowiłem zmienić przetwornik na 'humbucker' , tani kupiony w sklepie muzycznym. Po wymianie zakłócenia znikły diametralnie, oczywiście że trochę jeszcze słychać brum ale jest bardzo cichy. Dodam że wzmacniacz gitarowy też nie jest jakieś super jakości i sam dodaje lekkie zakłócenia.
    Wymieniłem taż potencjometry na 500k i zamocowałem je na blaszce którą wyciąłem ze szpachli murarskiej. Nowy przetwornik zamocowałem na wyciętym kawałku plastiku, który dopasowałem do otworu w gitarze.
    Jeszcze teraz muszę zamocować struny i zamieszczę przykładowe próbki dźwiękowe jak gra moja elektor-gitarka.
    Oto przykładowe zdjęcia gitarki :

Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika

Schemat połączenia:
    Modyfikacja gitary akustycznej dodanie przetwornika
  • REKLAMA
  • #2 10447059
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Jakbyś jeszcze pod siodełkiem zamontował przetwornik piezo to może i akustycznie dałoby się pograć...
  • REKLAMA
  • #3 10447725
    operator5wp
    Poziom 16  
    Pewnie tak, ale takowego akurat nie posiadam... ale może kiedyś będę taki mieć to może dodam...

Zamieszczam testowe pliki dźwiękowe nagrane przy pomocy efektu ZOOM g1N oraz programu Audacity :
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #4 10457409
    Coollfon
    Poziom 16  
    IMO brzmi to fatalnie.
    Taka przeróbka nie ma sensu, nigdy nie osiągniesz z akustyka brzmienia gitary elektrycznej nawet jakbyś wsadził tam aktywne EMG.
  • REKLAMA
  • #5 10460188
    operator5wp
    Poziom 16  
    wiem że to nie gra jak elektryk ale zawsze to coś. Do brzdąkania w sam raz. Tu nie chodziło oto by z fiata zrobić bmw. Można by kupić tanie chińskie g...no za 200zł i też będzie grać ale czy warto tracić kasę skoro się to rozleci po jakimś czasie. Można mieć gitarę za 10000zł ale po co, mi do brzdąkania wystarczy to co ma.
  • #6 11169792
    quoman
    Poziom 1  
    Myślę, że w Twoim przypadku najbardziej odpowiedni byłby niebrumiący przetwornik wg www.humless.strefa.pl
REKLAMA