logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykasować błędy komputera w Passacie 1.8i 1990 AAM z LPG LOVATO?

miewit 21 Gru 2004 17:11 3689 11
REKLAMA
  • #1 1077729
    miewit
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    mam passata 1,8 i 1990 silnik AAM benzyna + LPG proszę o pomoc w jaki prosty sposób można wykasować błędy komputera samochodowego przywracając mu ustawienia fabryczne zaznaczam że na gazie dobrze pracuje po przełączeniu na benzynę nie wchodzi płynnie na wyższe obroty dusi sie strzela w kolektor ssący a zapalać muszę na benzynie tak mam ustawiony gaz że po rozgrzaniu automatycznie sam przejdzie na LPG . gaz jest firmy LOVATO komputer gazowy STAG 50 emulator gazu jest Z góry serdecznie dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1077805
    steffy
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Odłącz akumulator na 1h a potem na benzynie przejedź ok 100km.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1079475
    Karaś
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,do koputera jest podłączony w pinie 2 lub 18 czerwony kabelek najlepiej jest wstawić tam przekaznik tak aby przełączenie sie na gaz rozłanczało tą linie ,powinno pomóc.
  • Pomocny post
    #4 1084576
    Trener
    Poziom 12  
    Miałem ten sam problem. Tylko ja nie miałem w ogóle emulatora. Oprócz tego na gazie czasami nie spadał poniżej 2000obr/min. W sumie jak się wczytał błąd to na benzynie nie dało się jechać. Dokupiłem komputer do gazu - Violla+ (mam gaz firmy Elpigaz) i wszystkie moje kłopoty z benzyną się skończyłysię skończyły.

Z tym, że jak ja resetowałem - bo to było jedyne lekarstwo - wystarczyło zdjąć klemę nie na godzinę tylko na minutę i nie musiałem jechać 100km tylko (wg mechanika) poczekać aż obroty opadną z około 2000 do normalnych (ok 900) - wtedy komputer samochodowy już podobno się zaprogramował. I to wszystko.

Założyłem komputer po tym jak na autostradzie Kraków - Katowice o 3 nad ranem musiałem zdejmować klemę bo mi brakło gazu :oops:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1085458
    Krzysiekwitula
    Poziom 12  
    Z tym, że jak ja resetowałem - bo to było jedyne lekarstwo - wystarczyło zdjąć klemę nie na godzinę tylko na minutę i nie musiałem jechać 100km tylko (wg mechanika) poczekać aż obroty opadną z około 2000 do normalnych (ok 900) - wtedy komputer samochodowy już podobno się zaprogramował. I to wszystko.

a ten reset to robiłeś na włączonym silniku ?

Dodano po 1 [minuty]:

• #6 1085499
    Trener
    Poziom 12  
    Krzysiekwitula napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

To chyba był żart?
  • #7 1112825
    wlody
    Poziom 2  
    Restet robiłeś na gazie czy na benzynie
  • #8 1112899
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam.
    Reset kompa to leczenie skutków a nie przyczyny złej pracy na PB. Reset należy zrobić tak:odłączyć klemę ujemną alumulatora na min 15 min. następnie założyć kleme spowrotem. Silnik powinien być mocno wychłodzony. Silnik uruchomić na PB ale nie dotykać pedału gazu aż osiągnie on temperaturę pracy i włączy się wentylator.to wszystko.Silnik będzie miał ustawienia fabryczne ale nie na długo ponieważ komputer silnika jest adaptacyjny i uczy się więc przejmuje ustawienia z komputera LPG i po 3-4 dniach będzie to samo.
    Przyczyną takiego zachowania silnika jest zła emulacja sondy lambda.
    Trzeba pojechać do dobrego gazownika aby to ustawił właściwie.Resztę to gdybanie i zawsze będą problemy jak się tego właściwie nie wyreguluje.!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1140025
    Krzysiekwitula
    Poziom 12  
    Witam, właściwie Miewit to mój ojciec, i napisze co z tym passatem było, bo już dzięki dobrym mechanikom zostało naprawione. Komputer podłączany do złącza przy drążku zmiany biegów, nie pokazywał usterek, natomiast laptop z programem diagnostycznym BOSCHA podłączony bezpośrednio do silnika pokazał jakieś błędy, nie byłem przy tym więc nie wiem dokładnie, wiem że było ich 6. Został przeczyszczony cały układ wtryskowy i nie wiem co dalej, kosztowało to 150 zł, ale od tamtego czasu wszystko jest ok. I myślę że następnym razem(oby nie) od razu trzeba się udać do ludzi którzy się na tym znają, a nie kombinować samemu, bo to więcej nerwów i straty czasu, a tak to samochód jak nowy.
  • #10 1161084
    Trener
    Poziom 12  
    T/J napisał prawdę: tak właśnie powinno się robić, ja stosowałem uproszczenia, ale też pomagało. Gdy zaczęły się te problemy u mnie, działo się to raz na kilkaset kilometrów,a potem coraz częściej i potem jeszcze częściej aż wystarczyło przejechać tylko kawałek (kilka km) na gazie a już benzyna siadała.
    Może więc się zdarzyć, że sytuacja się powtórzy, spróbuj rady T/J. Sprawdź czy w ogóle jest zainstalowany emulator sondy lambda, bo jak nie to kłopoty murowane.
    Jak pisałem u mnie się skończyły jak założyłem komputer do gazu.
  • Pomocny post
    #11 1210317
    Krzysiekwitula
    Poziom 12  
    Komputer od gazu jest, emulator sondy lambda też jest. Jedno moge wam powiedzieć, minęło już ok miesiąca od naprawy zrobiłem ok 500 km, i zero jakichkolwiek objawów złej pracy silnika. Chodzi jakby z fabryki wyjechał.
  • #12 1211218
    petersoon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam Citroena Xsare 1,6 '98 zalożyłem gaz i od tej pory mam problem- samochód na wolnych obrotach drga - delikatnie sie trzesie- jest to dla mnie strasznie uciążliwe, zalozyłem instalacje OMWl FULL Grup-pełną sekwencje- gdy odlącze kleme , zresetuje się komp.to jakiś czas jest ok , a po przebyciu ok.60km jest to samo. Prosze o podpowiedz co mam zrobić.
    Z góry dziekuję

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wykasowania błędów komputera silnika w Volkswagenie Passacie 1.8i z 1990 roku (silnik AAM) wyposażonym w instalację LPG LOVATO oraz komputer gazowy STAG 50 i emulator gazu. Użytkownik zgłaszał problemy z pracą silnika na benzynie po przełączeniu z gazu, takie jak duszenie się, strzelanie w kolektor ssący i brak płynnego wzrostu obrotów. Proponowane rozwiązania obejmowały odłączenie akumulatora na określony czas (od 1 minuty do 1 godziny) w celu resetu komputera silnika i przywrócenia ustawień fabrycznych, a następnie jazdę na benzynie do ustabilizowania obrotów. Wskazano, że reset jest tylko doraźnym rozwiązaniem, a przyczyną problemów jest najczęściej nieprawidłowa emulacja sondy lambda przez komputer gazowy. Zalecano instalację przekaźnika do odłączania linii sygnałowej sondy lambda podczas pracy na gazie oraz wizytę u doświadczonego gazownika w celu prawidłowej regulacji i diagnostyki. W jednym przypadku wymieniono komputer gazowy na Violla+ (z instalacją Elpigaz), co rozwiązało problemy z benzyną. Podkreślono, że komputer silnika jest adaptacyjny i po resecie uczy się ponownie, co może powodować powrót błędów, jeśli emulacja sondy jest wadliwa. Diagnostyka komputerowa BOSCH wykazała błędy, a czyszczenie układu wtryskowego pomogło w usunięciu usterek. Wskazano, że samodzielne próby mogą być nieskuteczne i lepiej skorzystać z pomocy specjalistów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA