logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda 1.3 JTD 2006 - zimny silnik nie pali na 1 cylinder, kopci, korekcje wtrysków

Horse5 25 Sty 2012 20:06 4521 9
REKLAMA
  • #1 10447849
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Panda 1.3jtd 2006r na zimnym silniku nie pali na 1 cyl. okropnie kopci, po nagrzaniu efekty prawie zanikają. Na zimnym korekcje wtrysków są 17,9,6,7 na ciepłym mieszczą się w normie. Auto trafiło do mnie od mechanika po: remoncie silnika(tłoki głowica, rozrząd) wymianie wtrysków z innej Pandy na chodzie, podmianach czujników wału, wałka, przepływki i MAP. Bez powodzenia. Ponieważ ciągle wypinali wtyk 1 wtrysku na pracującym silniku uszkodził się obwód wyjściowy kompa, wymieniłem go i obecnie brak jakichkolwiek błędów. Brak zwarć w instalacji, na wyjściu sterującym wtryskiem są impulsy ustawiłem wtryski, resetowałem nastawy podstawowe silnika. Nowy komp jak i silnik był dodatkowo "masowany". Nie wiem od której strony zacząć żeby nie spędzić tygodnia w warsztacie naprawiając "po znajomości". Jutro chcę zatkać EGR, sprawdzić ciśnienie rail.
  • REKLAMA
  • #2 10447883
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 666
    Zacznij od sprawdzenia ciśnienia na cylindrach, ciśnienie na listwie i zrobienia testu na przelewach.
  • #3 10449988
    Horse5
    Poziom 15  
    Korekcje 1:17, 2:6, 3:10, 4:1. Test przelewów minimalne różnice ilości i szbkości napełniania, ciśnienia sprężania nie mam jak sprawdzić bo nikt nie ma adaptera do świec w jtd.
    Po wykręceniu świec druga i trzecia były wilgotne, co sugeruje że mogli źle rozrząd złożyć, albo się rozciągnął [ale brak usterki synchronizacji w kompie]
    Jeden mechanik zasugerował mi krzywy wał, czego mogli nie stwierdzić przy remoncie.
  • REKLAMA
  • #4 10453069
    misiek xj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wał krzywy-nie bardzo,prędzej korbowód.Trzeba sprawdzić kompresje.
  • #5 10456197
    Horse5
    Poziom 15  
    Na wtorek mam mieć adapter do kompresji, ciśnienie rail 40-50mpa auto odpala bez najmniejszych problemów. Rozrząd na blokadach praktycznie nie da się źle ustawić, może to być wina rozciągniętego łańcucha albo napinacza który jest sterowany ciśnieniem oleju, to mogło by tłumaczyć zapocenie świec 1i3? Po nagrzaniu lepiej by był naciągnięty i lepiej pracuje.
  • REKLAMA
  • #6 11895334
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 603
    Problem jest z wtryskiwaczem. Wymiana lub regeneracja.
  • #7 11898793
    jarciu_11
    Poziom 21  
    Ocena: 267
    Zamień wtryski a zobaczysz że nie tam jest problem. Zacznij od kompresji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 11899278
    osmaster81
    Poziom 13  
    Ocena: 70
    jak korbowód bedzie zgięty też będzie taki efekt wstrzymaj sie z wymianami do czasu aż zrobisz test kompresji
  • #10 12130269
    Horse5
    Poziom 15  
    Po czasie ale.. więc pomierzyłem wszystko co się dało podmieniałem nawet sterownik, całe myślenie komplikował ten remont silnika, w końcu zdecydowałem się po rozmowach z kolegami na opcję Osmastera, "przycisnąłem" mechanika od Pandy o konkrety jak ona w końcu zgasła i po co ten remont i wyszło że problemy zaczęły się w trasie po wjechaniu w kałużę (myślałem że go zatłukę) bo bez sensu traciłem tyle czasu na sprawdzanie. Oczywiście wału przy remoncie głąb nie dał na sprawdzenie, a że usterka okazała się "banalna" to jeszcze robił problemy z rozliczeniem.

Dodano po 1 [minuty]:

Przy czym kompresja nie wykazała różnic, widocznie skrzywienie bardziej wpływało na kąt wtrysku.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Panda 1.3 JTD z 2006 roku ma problem z brakiem zapłonu na pierwszym cylindrze przy zimnym silniku oraz intensywnym dymieniem, które ustępuje po nagrzaniu. Korekcje wtrysków wynoszą 17, 6, 7, 9, a po nagrzaniu mieszczą się w normie. Auto przeszło remont silnika, w tym wymianę tłoków, głowicy i rozrządu, a także wtrysków z innej Pandy. Po wymianie sterownika komputerowego brak błędów, ale problem nadal występuje. Użytkownik planuje sprawdzić ciśnienie rail oraz zatykać EGR. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie ciśnienia na cylindrach, testy przelewów, a także możliwość uszkodzenia korbowodu lub rozciągnięcia łańcucha rozrządu. Ostatecznie, problem może być związany z wtryskiwaczem lub krzywym wałem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA