logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy trio wyrzuca bezpiecznik elektryczny (zmywarka)

Darek1205 07 Lut 2012 08:52 4113 4
REKLAMA
  • #1 10507454
    Darek1205
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam już chyba wiekową (zakupiona w 2000r) Candy Trio. Pojawił się taki problem: po załadowaniu zmywarki, próbuję ustawić programator i za każdym razem przesunięcie programatora z pozycji "0" nawet o jeden "rąbek" powoduje wyrzucenie bezpiecznika elektrycznego w skrzynce no i brak prądu. Bezpiecznik mogę uruchomić dopiero po przesunięciu programatora zmywarki na pozycję "0".
    Będę wdzięczny za podpowiedź, czy problem leży w programatorze i należy go wymienić (ile kosztuje i gdzie można go kupić), czy wystarczy np. oczyszczenie jakichś przewodów elektrycznych przy programatorze (być może one powodują spięcie?).
    Pozdrawiam
    Darek
  • REKLAMA
  • #2 10512458
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    Czy zadziałaniu ulega bezpiecznik, czy wyłącznik różnicowo-prądowy? Jeśli jeśli zadziałaniu ulega "różnicówka" należałoby przeglądnąć zmywarkę pod kontem zawilgocenia. A swoją drogą to nie jest aż warka. tak wiekowa zmywarka.
  • REKLAMA
  • #3 10512513
    Darek1205
    Poziom 2  
    Zadziałaniu ulega wyłącznik różnicowo-prądowy. Wczoraj udało się włączyć na kilkanaście sekund i zmywarka zadziałała, potem znowu wyskoczyła różnicówka. Później zauważyłem, że kiedy programator ustawiony jest na "0" (zmywarka wyłączona) to słychać jest co kilka - kilkanaście pstrykanie i cichy dźwięk, jakby zmywarka pracowała. Jeśli to zawilgocenie, to może wystarczy przesuszyć okolice programatora wykręcając te śruby od ścianki i użyć suszarki lub farelki?
    Szkoda mi wymieniać całe trio (trochę jednak kosztuje), kiedy płytki i piekarnik działają bez zarzutu. Dzięki za dotychczasową opinię i prośba o jeszcze.
  • REKLAMA
  • #4 10514290
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jeżeli wybija różnicówkę to jest gdzieś upływność ja bym zaczął od odłączenia przewodów z grzałki i sprawdził jak by zadziałała to może być upływność na grzałce, wtedy grzałka do wymiany. Jak nie to sprawdzamy silnik itd.
  • #5 10567798
    Darek1205
    Poziom 2  
    Odwiedził mnie serwisant i ocenił, że jednak pompa myjąca jest do wymiany (koszt 600-700zł) + inne drobne elementy. Uznałem więc, że nie bardzo mi się opłaca jej naprawa i czas po 12 latach bezawaryjnej pracy na jej wymianę.
REKLAMA