logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy Trio 9503X - wyłącza bezpiecznik różnicowy mimo wyłączonych urządzeń.

analyzer64 07 Lis 2020 23:11 1185 4
REKLAMA
  • #1 19028577
    analyzer64
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Cześć,
    posiadam kuchnię elektryczną ze zmywarką jak w tytule, sprzęt nie jest najlepszy, dostałem go "w spadku" po byłym właścicielu mieszkania, które kupiłem. W tamtym roku wymieniana była pompa myjąca i z urządzeniem nic się nie działo.
    Dziś kobieta nastawiła piekarnik, po pewnym czasie wywaliło bezpiecznik różnicowy. Bezpiecznik załączyłem, ale po chwili znowu wyskoczył.
    Odstawiłem urządzenie, obejrzałem przyłącza elektryczne, obejrzałem przewód zasilający czy nie ma gdzieś nadpaleń i tym podobnych historii.
    Nic nie znalazłem.
    Dziwne jest to, że wyrzuca bezpiecznik od razu, mimo że wszystkie urządzenia są w tym zestawie powyłączane.
    Co to może być? Aktualnie zostałem bez kuchenki elektrycznej i zmywarki, piekarnik i tak był rzadko używany ;]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19029171
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6926
    Miernik w dłoń i trzeba szukać gdzie jest upłynność do masy. Zaczął bym od grzałek.

analyzer64 napisał:
    Dziwne jest to, że wyrzuca bezpiecznik od razu, mimo że wszystkie urządzenia są w tym zestawie powyłączane.

Niczemu to nie przeszkadza, to, że jest wyłączone, nie oznacza, ze jest 100% odcięte od zasilania. Włosi lubowali się w wyłącznikach odłączajacych jeden z dwóch przewodów.
  • REKLAMA
  • #4 19029799
    analyzer64
    Poziom 10  
    Tak mi się wydaje, że któraś grzałka będzie temu winna.

No nic, będę sprawdzał i dam znać!
  • #5 19040946
    analyzer64
    Poziom 10  
    Więc tak, pomierzyłem grzałki (dwie na piekarniku, jedna na zmywarce), nawet testowo je odłączyłem i włączyłem bezpiecznik, ale wystrzelił od razu.

Jestem laikiem elektrycznym, więc posiłkowałem się tym tutorialem: Link Był dzisiaj serwisant też pomierzył grzałki i stwierdził, że są dobre. Tak samo je odpiął od urządzenia i włączyłem bezpiecznik ale efekt już znałem, jednak musiał się przekonać sam.

Oczywiście dostałem op****ol za to, że sam sprawdzałem nie mając papierów na elektryka. Urządzenie finalnie zabrano i mam czekać. Oglądałem płytę grzewczą od spodu, brak śladów na jakiekolwiek zwarcie. Serwisant zrobił to samo.

Poinformowałem, że mam wątpliwości co do wiązki przewodów w drzwiczkach zmywarki, ta wiązka cały czas pracuje, więc z biegiem czasu mógł się tam przetrzeć przewód i zwiera, pewnie gdzieś do uziemienia.

Mają to sprawdzić.
REKLAMA