logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo a633 - bęben nie obraca się pod obciążeniem, możliwe łożysko?

hulan 09 Lut 2012 01:17 3429 4
REKLAMA
  • #1 10517161
    hulan
    Poziom 2  
    Mam Problem z moją pralka ardo a633.

Gdy w bębnie jest pranie, to bęben chwile sie pokręci, a poźniej jak by nie miał siły zrobić całego obrotu. Gdy włączyłem pralke bez prania to bęben się kręcił.
    Dziś odkręciłem tylnia obudowę bo myślałem że pasek się zsunął, jednak nie. jak go zdjąłem i zakręciłem beben to czuć było opór i skrzypiała, coś jakby guma się ocierała. Niewiem czy to może łożysko się zatarło? czy co?

Może może mi ktoś pomóc kto się zna, lub miał podobny problem.

Dodam że pralki dalej nie rozkręcałem, Ogólnie nie znam sie na tym.
    Sąsiad spojrzał i powiedział żeby kupic nowe łożysko i wymienić, ale nie wiem czy to będzie zbędny wydatek jak to cos innego.

Bede wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10517394
    T502
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Miałem podobną pralkę. Jeżeli chcesz sprawdzić łożysko, zdejmij ponownie boczną pokrywę, następnie ściągnij pasek napędowy. Teraz ręką pokręć kołem na osi silnika. Jeżeli pracuje swobodnie, bez wyraźnego hałasu, to łożysko jest sprawne. Analogicznie można sprawdzić łożyska bębna, choć u mnie do samej śmierci pralki, były one sprawne. Jednak gdyby łożyska były wadliwe powinieneś słyszeć to podczas pracy pralki a zwłaszcza podczas wirowania. Jednak opisany problem nie wygląda na łożyska. U mnie też niekiedy się jakby blokowała. Wówczas przełączałem na dalszy program a niekiedy wystarczyło przekręcić programator o jedno lub dwa "kliknięcia" (oczywiście przed każdym obrotem programatora wyłączyć pralkę).
  • REKLAMA
  • #3 10520636
    antekch
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    Myślę .ze pralka wciągnęła coś pod bęben typu skarpetka lub coś innego bo,. łożysko to nie jest.
  • REKLAMA
  • #4 10522125
    hulan
    Poziom 2  
    łożysko silnika chodzi ok.
    tylko jak kręce kołem, lub nawet je zdejme to przy kręceniu jest opór i skrzypi. wydaje się że dzwięk dochodzi właśnie z łożyska. może woda tam się dostała?

moze faktycznie cos się dostało? ale w jaki sposób?

jak mam tam zajrzeć, odkręcić śruby na około bębna?
  • #5 10523407
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Trzeba włożyć cienki a średnej długości śrubokręt między fartuch a bęben i objechać dookoła. Jeżeli coś wpadło to śrubokręt będzie trafiał na opór.
REKLAMA