logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić uchwyt wiertarski w Skil 6434H1 bez śrubki i wycięcia?

Marsal20 13 Lut 2012 09:32 21818 11
REKLAMA
  • #1 10538460
    Marsal20
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam!
    Mam problem z odkręceniem uchwytu wiertarskiego (futerka) w wiertarce Skil 6434H1. Nie ma śrubki wewnątrz uchwytu, mocującej uchwyt na wrzecionie. Samo wrzeciono nie ma wycięcia na klucz (np. 17mm jak w Celmie). Odległość futerka od obudowy wiertarki jest na tyle mała że nie można tam wsunąć żadnego klucza zaciskowego np. żabka.
  • REKLAMA
  • #2 10538524
    zuzek1
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam.
    Czasami uchwyt tz.futerko mocowane jest tylko na stożku ,więc spróbuj zbić je młotkiem.
  • #4 10547372
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 542
    Musisz rozkręcić całość, zdjąć zębatkę i złapać wrzeciono w imadło.
  • REKLAMA
  • #5 10589827
    mwoloszyn
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Ja w swojej wiertarce Skil uchwyt owinąłem kawałkiem materiału, zakręciłem go do imadła, włączyłem lewe obroty w wiertarce i bez problemu się odkręcił.
  • #6 16258780
    bqone
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam

Tematów podobnych sporo, jednak co zrobić gdy śruba jest zapieczona lub zmasakrowana przez poprzedniego właściciela?
    Tak było u mnie, dowiedziałem się o tym, gdy nowy uchwyt czekał obok na wymianę.
    Zrobiłem dwa podejścia, natomiast trzeciego dnia "poniesło" mnie!!!
    Do gry wkroczył Myster Flex.
    Po 5 minutach problem rozwiązany.

Pzdr
  • #7 16258808
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Wkret (1) wykręcic najpierw - pewnie już sie nie da bo ma ,,łeb zmasakrowany'' :D. A zmasakrowany dlatego, ze jakiś geniusz zapomniał o lewoskrętnym gwincie na tym wkręcie :cry:
  • REKLAMA
  • #8 21374007
    bulbulatrix
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Podbijam temat:
    Mam podobny problem z wiertarką Skill 6360: do odkręcenia głowicy/futerka/uchwytu potrzebny jest niesymetryczny klucz. Tuż pod głowicą znajdują się 3 nacięcia na obwodzie wrzeciona. Są one równomiernie oddalone co 1/3 obwodu. Dodatkowo miejsca między uchwytem a obudową jest tak mało że nie wchodzi tam żaden standardowy klucz, którym można próbować to zablokować przy odkręcaniu. Zdjęcie w załączniku.

Czy istnieje jakieś narzędzie do tej operacji? Czy to tajemnica nieistniejącego serwisu Skill?
    Załączniki:
    • Jak odkręcić uchwyt wiertarski w Skil 6434H1 bez śrubki i wycięcia? 1735847349749.jpg (160.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 21374200
    bulbulatrix
    Poziom 12  
    >>21374026
    Niestety to nie ten typ uchwytu:
    Zgodnie z opisem na stronie producenta: Klucz znajduje zastosowanie również przy dociskaniu i dokręcaniu bezkluczykowych uchwytów wiertarskich.

W moim przypadku nie ma punktu zaczepu tego wystającego elementu - są to płaszczyzny, tak jak w przypadku śrub metrycznych, tylko 3 zamiast 6 :(
  • #11 21409846
    bulbulatrix
    Poziom 12  
    Podbijam temat :)
    czy ktoś ma jakieś pomysły?
  • #12 21586547
    bulbulatrix
    Poziom 12  
    Zamykam temat.
    Wymiana się udała.
    Pacjent wzbogacony o uchwyt samozaciskowy.

Aby wymienić uchwyt w tej wiertarce należy ją całą rozkręcić, wyjąć wrzeciono co umożliwi zablokowanie go w imadle i odkręcenie uchwytu z gwintu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odkręcenia uchwytu wiertarskiego (futerka) w wiertarce Skil 6434H1, który nie posiada śrubki mocującej ani wycięcia na klucz na wrzecionie, a przestrzeń między futerkiem a obudową jest zbyt mała na użycie standardowego klucza zaciskowego. Rozwiązania obejmują: próbę wybicia uchwytu młotkiem, rozkręcenie całej wiertarki i wyjęcie wrzeciona celem zablokowania go w imadle, co umożliwia odkręcenie uchwytu; użycie lewych obrotów wiertarki przy zablokowanym wrzecionie; zastosowanie preparatu penetrującego Myster Flex w przypadku zapieczonych śrub; oraz wymianę uchwytu na samozaciskowy po całkowitym rozebraniu urządzenia. W podobnym modelu Skil 6360 występują trzy nacięcia na wrzecionie, które wymagają specjalistycznego klucza hakowego, jednak standardowe klucze nie zawsze pasują ze względu na konstrukcję i ograniczoną przestrzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA