logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican CMT 8/64 – podstawy programowania, instrukcja obsługi i konfiguracji

uaz 28 Lut 2003 21:36 28016 74
Najlepsze odpowiedzi

Jak dostać się do programowania centralki Slican CMT 8/64 i od czego zacząć podstawową konfigurację?

Centralkę programuje się z aparatu podłączonego do fizycznego portu 00 lub 04 (często opisanego jako wew. 10/14), po odblokowaniu programowania kluczykiem/stacyjką; potem wybiera się 987, a przy gorącej linii Flash+987 [#1451487][#3916709][#6770468] Do taryfikatora i bufora rozmów wchodzi się z tego samego typu aparatu przez 988/989, a w menu można skasować bufor przez 7 i potwierdzenie 1 [#4044577][#4301423] Nieużywane translacje miejskie wyłącza się w menu 2→2, następnie 1 przewija kolejne translacje, 4 ustawia wyłączenie, a 0 zatwierdza [#6770468]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 112383
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Wszedłem w posiadanie centralki Slican CMT 8/64 - niestety zajmowałem się dotychczas Digitexami i Panasonicami - ze slicanem nie miałem kontaktu. Potrzebowałbym podstawowych informacji o programowaniu. W zamian mogę podzielić się wiedzą i materiałami z centralek Panasonica i Digitexu.
  • #2 251529
    mkkuz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam !

Bardzo stary post. Ja za to jestem tu nowy . Gdybyś potrzebował instrukcji programowania do tej czy tez innych modeli. To chętnie udostępnię
  • #3 252579
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    na dzień dzisiejszy interesowało by mnie coś o PMS 08 - mam taka centralkę, chcę ją sprawdzić czy wszystko z nią OK.
  • #4 254120
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Instrukcje obsługi i programowania zamieszczam w dziale Schematy Telefonów.
    Jeszce ciepła bo przed chwilą skanowana:)

Pozdrawiam!
  • #5 273438
    zazul
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A mnie sie trafiła do zwalczenia centralka jak w tytule - CMT 8/64. Instrukcja programowania bardzo mocno porządana ;-)
  • #6 273534
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Witam,
    Zdaje sie ze mam takowa instrukcje.
    Postaram się ją w najbliższym czasie Tobie zeskanować.
    No chyba ze bredzej ktoś inny Ci pomoże...
  • #7 285997
    aklak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jeżelijesteś zainteresowany nadal instrukcją do slicana to służę pomocą proszę o info posiadam również (Microtel ,Panasonic,Alcatel)
  • #8 1448491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1449953
    adamtbg
    Poziom 12  
    Centralę programujesz z wew 10 lub 14 po odblokowaniu programu (przełacznik na prawej stronie lub kluczyk.

Dodano po 7 [minuty]:

Podaję kod programowania. Podnieść słuchawkę na wew 10 wybierz 987 i dostajesz się do meni centrali.
    Napisz co chcesz zaprogramować
  • #10 1451487
    ttoip
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    raczej powinno być : centralę programujesz z aparatu podpietrgo do zacisków 00 lub 04
    Załączniki:
    • IPCMT3.EXE (301.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1470471
    bogdanM
    Poziom 12  
    Wszystko jest dobrze i fajnie, jezeli centralka nie byla zabezpieczona haslem. W takiej sytuacji nalezy wykonac tzw "twardy reset" ktory likwiduje wszystkie ustawienia uzytkownika i pozwala dostac sie do menu.
  • #12 1997614
    ericsson8
    Poziom 12  
    Witam All mam te centralke i nagralem wiadomosc i takie tam na centralce ale nie moge ustawic wlaczyc numerow wewnetrznych jakby mi kto opisal jak aktywowAc wlaczyc numer wewnetrzny od podstaw no i jak wlaczyc to nagranie na centralce informujace np o numerach werwnetrznych siedze nad tym juz jakies 3 godziny i mam dosc Pozdrawiam i z gory dziekuje ...Pozdrawiam All
  • #13 1997803
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Zapowiedz nagrywasz w parametrach natomiast uaktywnienie jej robisz w liniach miejskich. Jeśli na zapowiedzi zle wybiera numey wewnętrzne to trzeba powtórzyć nagranie komunikatu (ciszej nagrać).
  • #14 1998303
    ericsson8
    Poziom 12  
    Wielkie Dzięki zaraz będę testować mam nadzieję że sobie dam rady ;) Pozdrawiam
  • #15 3307294
    malcolm84
    Poziom 2  
    Wszedłem w posiadanie Centralki Slican CMT 8/64, Czy można ją sprzężyć z technologią VoIP?
    Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #16 3307341
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    ta centralka nie ma karty voip, ale jak każda z DTMF może współpracować z voip. wpinasz router do linii miejskiej i np. po wybraniu 8 wychodzisz przez voip. w pozostalych przypadkach (np. przez 0) przez innego operatora.
    tak przy okazji - zwykle zaczyna się nowy temat bo dotyczy innego problemu
  • #17 3473421
    kons
    Poziom 11  
    Cieszę sie że poruszony został ten temat. Ale kto mi powie co jest grane jeśli po przestawieniu centralki na wybieranie tonowe rozłącza po kilkiu sekundach połączenie. Można powiedzieć "dzieńdobry" i się rozłącza. Rozmowy przychodzące działają bez zarzutu. Na wybieraniu impulsowym wszystko jest OK. Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie. Bardzo proszę o pomoc. Też chciałbym podpiąć to pod VoIP ale jeśli ma rozłączać to e-e. Może to wina centrali nadrzędnej, nie mam bramki VoIP więc nie moge sprawdzić :(.
  • #18 3474037
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Sprawdź czy również rozłącza gdy podepniesz aparat bezpośrednio do linii miejskiej. Ponadto sprawdź czy rozłącza Slican czy centrala nadrzędna i jak jest z poprawnością wybieranych numerów w DTMF-ie

Pozdrawiam
  • #19 3476075
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Można jeszcze przetestować przy włączonej symulacji sygnału zgłoszenia centrali miejskiej (menu kasowania, 7)
  • #20 3477221
    kons
    Poziom 11  
    Dzięki za posty. POdpięłem pod linię miejską sam telefon z tonowym wybieraniem. chodzi jak należy, więc centrala miejska nie rozłącza. próbowałem włączać symulacje sygnału z menu "kasowanie" nic nie pomogło. drugą translację tez sprawdzałem. wygląda na to że centralka jest uszkodzona, albo to jakiś chochlik o którym najstarsi indianie nie wiedzą. MImo to bardzo dzieki za odpowiedzi. Zajrzę tu jeszcze, może ktoś da radę temu problemowi.
  • #21 3916305
    Pajhiwo
    Poziom 11  
    witam. mam taki problem. Przejąłem w pracy super nowoczesną centralkę Slican CMT (zakupioną w 1992), i nie posiadam do niej instrukcji w jakis sposób moge ją zaprogramować. Podpinając się pod linię 10 albo 14 i wpisujać 987 prosi mnie o "odblokowanie zapisu", niestety nie wiem jak to zrobić.

Prosiłbym o jakąś pomoc, lub instrukcję do tej cetralki.

Pozdrawiam i zgóry dzięki.
  • #22 3916709
    miroslawm
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Zapis odblokowujesz przekręcając kluczyk obok włącznika sieciowego centralki (prawa strona centralki na wysokości wyświetlacza) jeżeli nie posiadasz kluczyka zrób poprostu zwarcie na przewodach które idą do gniazda kluczyka.

Dodano po 1 [minuty]:

instrukcję masz wyżej, 10-ty post od góry
  • #23 3916793
    Pajhiwo
    Poziom 11  
    Aha, ok, dzieki. A powiedz jeszcze gdzie mam szukac tego przekierowania. Chodzi o to, ze Jak sekretarka rozmawia, to kolejne polaczenia, przekierowuje na aparat prezesa, a to nie jest najlepsza sytuacja :) Chodzi mi o to, jak to sie nazywa w menu, bo w instrukcji wyczytalem, ze to jest "abonent zapasowy", ale jakos nie bardzo moge to znaleźć.
  • #24 3919942
    Pajhiwo
    Poziom 11  
    ok, juz zrobiłem. Było włączone przekierowanie na sekretarke i na grupe uzytkowników, gdzie był prezes. I w z poziomu edycji grupy, go usunąłem.

Dzieki za pomoc z tą instrukają
  • #25 4002720
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Witam
    Czy ktoś z kolegów byłby łaskaw udostępnić mi instrukcję do centralki Slican CMT 8/64. Mam taką sprawną centralkę i z tego co wyczytałem to jest to niezła centralka i chciałbym wykorzystać jej mozliwości, ale bez instrukcji nic nie będę w stanie zrobić. Centralkę zamierzam wykorzystać w dużym mieszkaniu i zaprogramować ją odpowiednio do potrzeb mieszkańców. Będę wdzięczny za pomoc.
  • #26 4003430
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Panda02 - tyle postów o punktach nie wspomnę, wieloletni staż a instrukcja kilka postów wyżej w TYM wątku.

Pozdrawiam
  • #27 4044248
    pcpr
    Poziom 2  
    Mam ogromną prośbę, w firmie mojej stoi Slican 8/64, i ma przepełniony bufor rozmów a to powoduje, że telefon do niej podłączony co jakiś czas dzwoni i dzwoni i informuje że trzeba wykasować rozmowy z bufora. TYLKO ŻE JA ZGUBIŁEM informację jak to się robi. POMOCY, jaki numer trzeba wstukać żeby dostać się do pamięci bufora i wykasować rozmowy.
  • #28 4044577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 4044668
    ttoip
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    dostęp do taryfikatora to 988 lub , jeżeli gorąca linia to Flash 988 ;), dalej menu prowadzi za rękę
  • #30 4047070
    pcpr
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie, wykasowałem, i w końcu jest CISZA. Dzięki raz jeszcze za pomoc (przypomnienie) i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy centralki telefonicznej Slican CMT 8/64, obejmując podstawy programowania, konfiguracji oraz obsługi. Użytkownicy wymieniają się informacjami o odblokowywaniu programowania za pomocą kluczyka lub zwarcia stacyjki, dostępie do menu programowania przez wewnętrzne numery 10 lub 14 i kod 987. Poruszono kwestie nagrywania i aktywacji zapowiedzi głosowych, z uwzględnieniem ograniczeń modelu – standardowo jedna zapowiedź, możliwość dokupienia modułu DTMF i dodatkowej zapowiedzi (MZS-DISA). Omówiono problem braku wybierania tonowego (DTMF) w przypadku braku modułu DTMF, a także sposoby resetu twardego (hard reset) w sytuacjach zabezpieczeń hasłem lub błędnej konfiguracji kart. Wskazano metody kasowania bufora rozmów (kod 989) oraz dostęp do taryfikatora (kod 988). Poruszono integrację z VoIP poprzez podłączenie routera do linii miejskiej, mimo braku natywnej karty VoIP. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z konfiguracją przekierowań, grup dzwonienia, wyłączaniem translacji miejskich oraz problemami sprzętowymi, takimi jak uszkodzenia centrali czy konieczność wymiany elektrolitów. Wskazano kompatybilność z drukarkami Centronics (np. HP LJ 6, Star LC10) oraz konieczność stosowania konwerterów dla drukarek szeregowych. Podano informacje o podłączeniu pulpitu sterowniczego HPT-0535T do centrali przez zaciski sygnalizacyjne i zasilanie. Dyskusja zawiera także porady dotyczące lokalizacji i podłączenia przełącznika programowania (stacyjki) oraz sugestie dotyczące serwisu i modernizacji centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA