logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer do gier (jaki wybrać, co polecicie, budżet do 2000zł?)

manio1908 25 Lut 2012 19:21 4134 18
REKLAMA
  • #1 10598029
    manio1908
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam.
    Chciałbym się was poradzić. Mianowicie w niedługim czasie chciałbym zakupić komputer.
    Ma on służyć do gier (jak i internetu), takich wiecie już bardziej nowych jak np. Fifa 12 lub GTA 4 (wiemy jakie stare dobre GTA jest wymagające).
    Dodam, że nie potrafię podkręcać sprzętu.
    Części po starym komputerku raczej nie wykorzystam bo u niego nie ma z czego korzystać no, ale napiszę wam krótko opis mojego PC-ta:

-Procesor AMD Sempron 2400+ 1.6 Ghz
    -Ram 512MB DDR SDRAM
    -ATI Radeon 9250 Series 128MB
    -Płyta Główna AS Rock K7UPGRADE-880
    -Zasilacz 60W
    -Dysk Twardy 80GB

Obojętne mi w sumie jakiej pojemności ma być nowy dysk myślę, że od 160GB w górę.Dysponuje nie dużą kwotą 1600zł.Czekam na wasze propozycje dotyczące kupna sprzętu.

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
    P.S Jeśli mam coś Wam dopisać to piszcie? :)
  • REKLAMA
  • #3 10598160
    vixy
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Za tę cenę nie złożysz komputera do GTA4, niestety :( zważywszy na to że ostatnio bardzo podrożały dyski HDD. Mogę podać Ci ogólne wskazówki. Nie ma sensu inwestować w przesadnie drogi procesor jeśli zamierzasz używać dysku talerzowego. W takim przypadku wystarczy w zupełności Intel Core i3-550 3,20 GHz 4MB cache s. 1156. (350 zł) a i tak jego pełną moc poczujesz dopiero jeśli zdecydujesz się na dysk SSD. Pamięć RAM polecam Kingston 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 KVR1333D3N9K2/4G (85 zł). Karta graficzna hmm... ASUS GT240 1024MB 128bit PCI-E DDR3 (250 zł) pozwoli Ci cieszyć się maksymalną płynnością w grach takich jak Modern Warfare 3, ale już Mafia 2 momentami przytnie. Jak dodasz do tego cenę płyty głównej, napędu DVD, zasilacza, obudowy i dysku twardego to wyjdzie ok 1600 zł, ale nie będzie to "porywający" zestaw. Osobiście bardzo mocno polecam Ci mniejszy pojemnościowo dysk SSD niż większy talerzowy.
  • REKLAMA
  • #4 10598206
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    vixy napisał:
    Za tę cenę nie złożysz komputera do GTA4, niestety :( zważywszy na to że ostatnio bardzo podrożały dyski HDD. Mogę podać Ci ogólne wskazówki. Nie ma sensu inwestować w przesadnie drogi procesor jeśli zamierzasz używać dysku talerzowego. W takim przypadku wystarczy w zupełności Intel Core i3-550 3,20 GHz 4MB cache s. 1156. (350 zł) a i tak jego pełną moc poczujesz dopiero jeśli zdecydujesz się na dysk SSD. Pamięć RAM polecam Kingston 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 KVR1333D3N9K2/4G (85 zł). Karta graficzna hmm... ASUS GT240 1024MB 128bit PCI-E DDR3 (250 zł) pozwoli Ci cieszyć się maksymalną płynnością w grach takich jak Modern Warfare 3, ale już Mafia 2 momentami przytnie. Jak dodasz do tego cenę płyty głównej, napędu DVD, zasilacza, obudowy i dysku twardego to wyjdzie ok 1600 zł, ale nie będzie to "porywający" zestaw. Osobiście bardzo mocno polecam Ci mniejszy pojemnościowo dysk SSD niż większy talerzowy.

Z tą grafiką to żartujesz ?
    Mobo na 1156 też nie jest najlepszym wyborem
    KIngstony to mają już swoją świetnośc za soba :cry:
    A oferowanie SSd do tej konfiguracji to mnie załąmało :D
    Obudowa zostaje ? jaki zasilacz moc model ?
  • #6 10598223
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    PC za 1600zł nie można nazwać komputerem do gier ale coś może "wyjdzie".

Obudowe i napęd musiałbyś wykorzystać ze starego komputera. Ewentualnie dysk kupić taniej z allegro to zostanie na napęd albo obudowę.
  • #7 10598280
    vixy
    Poziom 12  
    karolark napisał:
    A oferowanie SSd do tej konfiguracji to mnie załąmało :D

Dysk HDD może uzyskać maksymalnie 5.9 w Indeksie wydajności systemu Windows. Procesor, RAM i grafika które zaproponowałem będą miały znacząco wyższy indeks. Tamującym wydajność zestawu elementem będzie dysk twardy. I tutaj teoria doskonale pokrywa się z praktyką - wydajność komputera determinuje jego najsłabszy element, w tym przypadku chroboczący dysk talerzowy rodem z poprzedniej epoki. Przed powodzią w Tajlandii zaletą dysków HDD była ich cena - 500 GB za niecałe 200 zł, teraz ten argument padł, kupno dysku talerzowego zwyczajnie się nie opłaca.
  • REKLAMA
  • #9 10598326
    wariato
    Poziom 43  
    vixy napisał:

Dysk HDD może uzyskać maksymalnie 5.9 w Indeksie wydajności systemu Windows.

A co kogo obchodzi jakiś indeks wydajności ? Dysk ma spełniać swoje zadanie. Poza tym autor nie bawi się w obróbkę 3D czy rendering gdzie dysk SSD naprawdę się przydaje.
    vixy napisał:
    Procesor, RAM i grafika które zaproponowałem będą miały znacząco wyższy indeks. Tamującym wydajność zestawu elementem będzie dysk twardy.

jw. Poza tym co ma ram do wydajności ? Bawisz się w benchmarki czy jak ? Grafikę to naprawdę wielki Fail z twojej strony. GT240 na pamięciach DDR3 to wydajnościowo poziom kart z przed 5 lat.
  • #10 10598370
    vixy
    Poziom 12  
    wariato napisał:
    co ma ram do wydajności ?

nic xD
  • #11 10598415
    manio1908
    Poziom 9  
    Oj ! Dziękuje , że tylu was odpisało , hmmm budżet TAK DO 2000zł mógłbym zwiększyć tu raczej problemu nie ma , zasilacza ze starego komputera nie wykorzystam bo strasznie coś w nim harczy (raczej wiatrak) , jakiś chiński (nie odczytam wam nazwy bo naklejka strasznie podrapana) jest moc napisałem 60W to nie pociągnął by za długo...Wykorzystanie obudowy ze starego złomka to nie żaden problem... :) Czekam na dalsze wskazówki.

P.S Tak na marginesie czy polecili byście zestaw, który napisał kolega perlit ?
    Aha jeszcze jedno ! Napęd DVD wykorzystam ze staruszka.
  • #12 10598443
    vixy
    Poziom 12  
    manio1908 napisał:
    jest moc napisałem 60W to nie pociągnął by za długo...

pewnie nawet nie ma odpowiednich złączy; weź 500W (tylko nie 480, tylko 500) ;)
  • #13 10598454
    manio1908
    Poziom 9  
    No możliwe , napewno bym nie wykorzystał starego zasilacza. :)
  • #14 10598481
    vixy
    Poziom 12  
    manio1908 napisał:
    hmmm budżet TAK DO 2000zł mógłbym zwiększyć tu raczej problemu nie ma

o :) no to możesz wziąć grafikę na DDR5, albo dysk SSD :) tylko nie decyduj się na procesor AMD + grafika Radeon, wybierz Intel + nVidię, zdecydowanie
  • #15 10598503
    manio1908
    Poziom 9  
    Za Radeonem nie przepadam , podobno karty nVidii są lepsze jeżeli chodzi o gry . Ale nie wiem niech się wypowiedzą Ci co się lepiej znają ode mnie.
  • REKLAMA
  • #16 10598520
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    vixy napisał:
    manio1908 napisał:
    hmmm budżet TAK DO 2000zł mógłbym zwiększyć tu raczej problemu nie ma

o :) no to możesz wziąć grafikę na DDR5, albo dysk SSD :) tylko nie decyduj się na procesor AMD + grafika Radeon, wybierz Intel + nVidię, zdecydowanie

Chłopie ty masz jakąś fobie z tym SSD :D
    Jakieś uzasadnienie dlaczego intel nie może być z radkiem ?
    KOnfiguracje kolegi Wariato zmienił bym grafike na HD 6850 przy cenie 2000
  • #17 10598531
    wariato
    Poziom 43  
    vixy napisał:
    tylko nie decyduj się na procesor AMD + grafika Radeon, wybierz Intel + nVidię, zdecydowanie

To już jakaś kompletna bzdura. Pewnie powtarzasz zasłyszane gdzieś tam wśród gimbusów takie stwierdzenie i rozpowszechniasz po forach.
    Jak masz tak doradzać to lepiej w ogólnie "zacichnij" i nic nie pisz.

To jest max za 2000pln:
  • #18 10598558
    manio1908
    Poziom 9  
    Ok. Widzę , że kolega wariato chyba zna się na rzeczy i mogę mu zaufać , także najprawdopodobniej zakupię taki zestaw jaki podał . Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś propozycje to proszę pisać , a tymczasem dziękuje wszystkim za poświęcony czas na odpisywanie :)
  • #19 10598625
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    vixy napisał:
    o no to możesz wziąć grafikę na DDR5, albo dysk SSD tylko nie decyduj się na procesor AMD + grafika Radeon, wybierz Intel + nVidię, zdecydowanie

każda obecna grafika jest na GDDR5, i były już nawet 3 lata temu. Dysk SSD nie ma racji bytu przy tym budżecie.

Rady odnośnie dobierania procesora do grafiki nie skomentuje...kolega chyba pomylil się i naczytał o dawnych chociaż i tak malo licznych problemach ze współpracą chipsetu z grafiką które obecnie w ogóle nie występują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje komputera do gier w budżecie do 2000 zł, zdolnego uruchomić tytuły takie jak FIFA 12 i GTA 4. W odpowiedziach podano różne konfiguracje sprzętowe, w tym procesory Intel Core i3-550 oraz karty graficzne ASUS GT240 i MSI ATI Radeon HD6850. Zwrócono uwagę na znaczenie dysku SSD dla wydajności, chociaż niektórzy użytkownicy sugerowali, że w tym budżecie lepiej postawić na tradycyjny dysk HDD. Użytkownik rozważał również wykorzystanie części ze starego komputera, ale zasilacz wymaga wymiany. Wskazano na konieczność zwiększenia budżetu, aby uzyskać lepszą wydajność w grach.
REKLAMA