logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa tunery zakłócają się wzajemnie podczas zmiany kanałów.

musculus 03 Mar 2012 23:20 2784 8
REKLAMA
  • #1 10630313
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    Witam,

Mam taki problem (niezbyt poważny, ale chciałbym coś z tym zrobić). Mam antenę z zezem z dwoma konwerterami Quad (Golden Interstar). Wykorzystane są z nich tylko po 2 wyjścia, idą na 2 Diseki (nie wiem, jakiej firmy) i do dwóch tunerów. Pozostałe wyjścia są niewykorzystane.

Gdy na jednym tunerze jest przełączany program to na drugim czasami występuje chwilowe przycięcie obrazu. Działa to w obie strony i nie zależy od tunerów - miałem już Echolite, Arivę 120, testowo jakiegoś Opticuma czy coś podobnego (z TNK do wypróbowania - nie pamiętam, co to było) oraz dwie karty Skystar 2. Na wszystkim sytuacja wygląda podobnie. Czasami jest OK, a czasami przy przełączeniu programu na jednym z odbiorników na drugim jest chwilowe przycięcie. Następuje to zarówno, jak przełączam między satelitami, jak również wtedy, gdy przełaczam programy z tego samego satelity.

Taka sytuacja była od samego początku. Przypuszczam, że muszę zmienić albo konwertery, albo diseki. Jednak nie wiem, co. Czy taki objaw świadczy o kiepskiej jakości konwerterów, czy diseków? A może problem tkwi w czymś jeszcze innym? Jak to sprawdzić?

I ostatnia sprawa - jakiej firmy produkty polecacie? Nie chciałbym kupić czegoś, na czym ten problem dalej będzie występował...
  • REKLAMA
  • #2 10630442
    wpat
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Podłącz tunery bezpośrednio do jednego konwertera, przełączając kanały sprawdź czy jest dobrze, potem do drugiego. W ten sposób wyeliminujesz ewentualną awarię konwerterów. W przypadku korzystania tylko z 2 tunerów polecałbym Twiny, mniejszy pobór mocy z tunera i mniejsza awaryjność. Używam Favali z 5 letnią gwarancją i jak dotąd na kilkadziesiąt sztuk 1 siadł po pół roku.
  • REKLAMA
  • #3 10630820
    musculus
    Poziom 17  
    wpat napisał:
    Podłącz tunery bezpośrednio do jednego konwertera, przełączając kanały sprawdź czy jest dobrze, potem do drugiego. W ten sposób wyeliminujesz ewentualną awarię konwerterów. W przypadku korzystania tylko z 2 tunerów polecałbym Twiny, mniejszy pobór mocy z tunera i mniejsza awaryjność. Używam Favali z 5 letnią gwarancją i jak dotąd na kilkadziesiąt sztuk 1 siadł po pół roku.

Dzięki - faktycznie, pomysł z przyłaczeniem bezpośrednio do konweterów jest dobry. Nie wiem, czy dzisiaj uda mi sie wyjść do anteny, ale jak już coś spróbuję to dam znać, jak poszło.
    Wolałbym konwertery quad - w tej chwili mam tylko 1 komputer z mythtv i 1 tuner, ale docelowo mam zamiar kupić jeszcze jeden tuner, więc podwójny konwerter będzie za mały. Na awaryjność quad-ów nie narzekam - nie psują sie, tylko od samego początku coś źle działa i chcę dojść do tego, co to jest.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

06.03.2012 Dzieki za wpisy, które trafiły jednak do kosza. Dla wyjaśnienia poruszonych tam kwestii - mam aluminiową antenę 90cm. Wolałbym po prostu wymienić konwertery lub DiSEqC niż wymieniać całość na monoblock (z jednej strony chodzi mi o koszt, a z drugiej - instalację mam całą już poprowadzoną, wszystkie kable i wszystkie uchwyty już mam, więc po prostu wymiana elementów powodujących ten problem na coś lepszej jakości jest najprstszą rzeczą, którą można zrobić).

Jeszcze nie zrobiłem tej próby z pominięciem Diseków (przepraszam za kaleczenie języka polskiego, ale nie wiem, jak to słowo odmieniać). W trakcie prób padła mi płyta główna w komputerze (to już stara płyta i chyba kondensatory dały o sobie znać) i w tej chwili mam tylko jeden sprawny tuner, więc nie mam na czym eksperymentować. Zanim naprawię lub wymienię płytę i całość uruchomię musi upłynąć jakiś czas - mythtv konfigurowałem już dość dawno temu i muszę sobie wszystko poprzypominać, a było z tym sporo zabawy...

W każdym razie gdyby ktoś miał taki problem, jak ja mam i z tym sobie poradził to bardzo proszę o napisanie, co pomogło. A jeśli pomogła np. wymiana konwertera to prosiłbym też o informację, jaki konweter był początkowo i na jakim konwerterze problemy ustąpiły.
  • REKLAMA
  • #4 10687520
    musculus
    Poziom 17  
    Odświeżam temat.

Juz uruchomiłem ten komputer z MythTV i mam na czym eksperymentować. Przy okazji się okazało, że nie musiałem czekać aż do uruchomienia tego komputera, bo zakłócanie na tunerze TV pojawia się również przy samym starcie komputera (jak karta TV SAT dostaje zasilanie).

Mam problem z podłączeniem bezpośrednio do konwerterów: Antena jest nad balkonem i muszę wejść na drabinę, żeby się do niej dostać. O ile regulacja anteny nie sprawia mi problemów (jestem przodem do ściany), o tyle zrobić cos przy konwerterach - jest gorzej. Wtedy muszę być przodem na zewnątrz, a mam lęk wysokości i od razu robi mi się niedobrze...

Chyba będę musiął poprosić o pomoć kogoś przyzwyczajonego do wysokości, ale naprzód chciałbym jakoś zdiagnozować problem i ustalic, co kupić. Na logikę zakładam, że problem leży w konwerterach, a nie w disekach (bo każdy tuner ma swój DiSEqC, a dopiero przy konwerterze się łączą - więc konwerter przy obsłudze jednego kanału powinien ignorować wszystko, co sie dzieje na innych kanałach), ale oczywiście moge się mylić.

Czy ktoś ma doświadczenia z konwerterami quad - może ma to w swoim domu, ma dwa lub więcej tunerów i działa to u niego bez zakłóceń? Można prosić o markę takich bezproblemowych konwerterów?
  • REKLAMA
  • #5 10689813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10690092
    musculus
    Poziom 17  
    _cheetah_ napisał:
    Inverto Black - nie miewam problemów.

Nie musisz dobierać się od razu do konwerterów - wypnij przełączniki Diseqc (pewnie są gdzieś od tyłu anteny) i zamiast nich połącz kable "beczkami" -czyli przejściówkami FF-FF. Na początek podłącz oba dekodery pod konwerter HotBird, potem pod Astrę - wyeliminujesz wpływ przełączników i, jeśli to któryś z konwerterów - namierzysz go.
    Przypuszczam, że moje konwertery nie są jakoś uszkodzone, tylko "ten typ tak ma" - bo sytuacja ma miejsce zarówno przy oglądaniu czegoś na Hotbirdzie, jak i na Astrze.
    Do jednego z Diseków już się dobrałem - do niego mam łatwy dostęp (sprawdziłem firmę - tak samo, jak i konwertery jest to Golden Interstar). Gorzej z dostępem do drugiego, jest z drugiej strony i tam już nie sięgnę...

W sumie problem nie jest wielki i przy oglądaniu można go przeboleć (przy zmianie kanałów na drugim telewizorze na chwilkę pojawiają się kwadraty zamiast ruchomych obiektów). Problem jest wtedy, gdy w jednym pokoju nastawię nagrywanie, a na drugim w tym czasie ktoś skacze po kanałach, żeby znaleźć coś, co go zainteresuje...

Po namyśle zdecydowałem się zwrócić do zawodowego "antenologa" - niech tam wejdzie i zmienia, aż będzie dobrze. Ale wolałbym zawczasu wiedzieć, co może być lepsze od moich, żeby nie zmieniać na ślepo kilka razy. Dzięki za tę informację o Inverto Black, ale jeśli jeszcze ktoś ma jakieś sprawdzone to prosiłbym o dalsze informacje.

A swoją drogą dzisiaj zobaczyłem, że Golden Interstar to polska firma. Trochę żałuję, że się nie sprawdza, bo lubię popierać polski przemysł, ale trudno. Jeszcze napiszę do nich maila - może znają jakiś patent na takie zachowanie konwerterów i podadzą rozwiązanie bez wymiany tych elementów.
  • #7 10690518
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    musculus napisał:
    Przypuszczam, że moje konwertery nie są jakoś uszkodzone, tylko "ten typ tak ma" - bo sytuacja ma miejsce zarówno przy oglądaniu czegoś na Hotbirdzie, jak i na Astrze.
    Tak to nie powinno wyglądać, prawdopodobnie są uszkodzone lub mają wady fabryczne.
    musculus napisał:
    A swoją drogą dzisiaj zobaczyłem, że Golden Interstar to polska firma.
    Produkcja i tak w Chinach.
  • #8 10692914
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10694092
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    musculus napisał:
    Po namyśle zdecydowałem się zwrócić do zawodowego "antenologa" - niech tam wejdzie i zmienia, aż będzie dobrze.

Na tym temat zakończymy. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami obrazu podczas zmiany kanałów na dwóch tunerach podłączonych do anteny z konwerterami Quad (Golden Interstar) przez przełączniki DiSEqC. Problemy występują niezależnie od używanych tunerów, co sugeruje, że przyczyna leży w konwerterach lub DiSEqC. Użytkownik rozważa wymianę konwerterów lub przełączników, ale ma trudności z dostępem do anteny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują podłączenie tunerów bezpośrednio do konwerterów w celu diagnozy oraz wymianę na konwertery Inverto Black, które nie sprawiają problemów. Użytkownik planuje skonsultować się z profesjonalistą w celu rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA