logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JTAG a programowanie BIOS E82802AC – czy możliwe bezpośrednio, bez procesora?

Calineczka* 30 Gru 2004 09:05 1784 10
REKLAMA
  • #1 1096868
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam Panowie. Mam nadzieje, ze mnie tu nie zjecie...bo przychodze do Was z prostymi zapewne pytaniami-ale nie z mojej dziedziny.Ale do rzeczy:dostalem do naprawy laptopa w ktorym podejrzewam uwalony BIOS.Kosc to intelowska E82802AC i nie moge znalezc do niej pdf-a.Zastanawiam sie, czy moglbym uzyc do tego celu jtaga-do zaprogramownia jej bez wyciagania...ale o jtagu nie wiem w sumie za wiele.Panowie, czy tym interfejsem programuje sie tylko procesory...ew. za posrednictwem procesorow czy mozna rowniez bezposrednio pamieci?Bez posrednicta zadnego procka...mikrokontrolera..czy znacie jakies dobre zrodlo not aplikacyjnych?Z internetem i wyszukiwarkami zazwyczaj sobie radze, ale tego cuda E82802AC znalezc jakos nie moge...z gory serdeczne dzieki za odpowiedzi...i prosze o wyrozumialosc;-) .Pozdrawiam.Arek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1097114
    ko_rex
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Dobre źródło not aplikacyjnych masz na serwerach Politechniki Śląskiej:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/
    Co do JTAG'a: nie mam dużej wiedzy nt. temat, dlatego ograniczę się do tego, że wykożystywany jest do debugowania pracy mikrokontrolerów w rzeczywistych urządzeniach i nie jestem pewnien, czy można mówić o JTAG'u jeśli nie ma mikrokontrolera. Jeśli się mylę... z góry przepraszam.
    Acha, na elenocie znalazłem coś takiego (chyba o to chodziło):
    Załączniki:
    • 82802.pdf (471.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1097149
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ko_rex, swietna witrynka ta elenota, wielkie dzieki!!sciagnalem sobie od nich tego pdf-a, punkciki wole dac Tobie;-).Co do tego jtaga rzeczywiscie...ja tez tak sadze-ze bez mikrokontrolera sie nie da....ale tu prosil bym specjalistow o wypowiedz...ew. czy da sie pogadac z chipsetami w laptopach jtagiem??ktos probowal??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1097516
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jtag służy z założenia do debugowania w systemie, czyli zatrzymywania, podglądu rejestrów, pracy krokowej procesora. Z czasem projektanci stwierdzili że bez możliwości programowania flasha jest to kłopotliwe narzędzie i tę opcję dodali.

Niestety do pamięci nie stosuje się Jtaga, bo nie ma tam czego debugować, a Jtag jest dość skomplikowaną konstrukcją.

Tą pamięć można zaprogramować tylko równoległym programatorem, albo za pomocą specjalnie zmajstrowanego na szybko programatora :)

Może z chipsetem w laptopie dałoby się dogadać przez Jtag, ale nie słyszałem o czymś takim i raczej twórcom laptopa nie byłoby na ręke żeby userzy tak robili.

Na Twoim miejscu wylutowałbym/wyciągnął BIOS i sprawdził czy laptop zachowuje się bez niego tak samo jak z nim, wtedy to na pewno padaka, a jak już wyciągniesz tą kość to i na pewno ją gdzieś zaprogramujesz (nawet na allegro są oferty :) )
  • #5 1097545
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Dzieki McRanor.To sporo wyjasnia. Ciekawy jest ten pomysl z wylutowaniem biosu.Chyba wyprobuje.W notach aplikacyjnych jest napisane, ze ta kosc ma interfejs firmware-hub. Slyszeliscie o czyms takim?Jak z programowaniem tego w plycie?
  • Pomocny post
    #6 1097565
    McRancor
    Firmware - Hub (FWH)
    to określenie sposobu komunikacji.
    Kość posiada 4-bitową multipleksowaną linię danych i adresową, przez co można ją łatwo programować (ponoć) Pamięci tego typu stosowane przy chipsetach intela z lini 800

Jest adapter Firmware Hub do Willema! (tani programator do zrobienia w domu) i z zaprogramowaniem na pewno nie będzie problemu

Programowanie w systemie - niestety, ale będzie problem :(
  • #7 1097595
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...ponownie dziekuje;-). Mam willema, nawet sporo adapterkow w tym firmware/hub, ale problem jest taki, ze jest to kosc smd-w obudowie TSOP40 o ile wiem, a takowych na rynku nie widzialem.Innym problemem jest to, ze nie mam wsadu do biosa, jedyny bios jaki znalazlem na witrynie producenta to aplikacja...ktora po rozpakowaniu ma jakis pliczek com dlugoscia zblizony do wielkosci pamieci-ale troche dluzszy...wiec nie bardzo wiem jak niby to wsadzic w kosc...a wolal bym zaprogramowac ja pewniakiem (lutownie smd ...etc) ...ew. poprogramowac jakims interfejsem...jesli bym takowy znalazl-w plycie.Chyba bedzie ciezkawo...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1097638
    McRancor
    Dorobić adapter do adaptera, czy nowy adapter - oto jest pytanie :)

Napisz co to konkretnie za model, a pokołujemy bios!

Mój plan jest taki:
    Otwierasz ten programik (BIOS) hexeditorem albo czymś w tym stylu i patrzysz jak wygląda - powinien nie być szyfrowany, a poznasz to po napisach, będą normalnie dały się przepisać.

Znajdyjesz podobnego kompa z tym samych chipsetem i najlepiej takiej samej wielkości Biosem.

Korzystając z innego biosu określasz jak wygląda początek i koniec biosu (koniec można policzyć, nieistotne) Początek powinien być taki sam.

Jeżeli będzie problem trzeba wziąść jakiegoś potężnego debuggerra i rozje..ć coma na asemblera, a potem go podpuszczać modyfikacjami pamięci do których się odwołuje i wytrzepać z niego bios, a coma zostawić rozwalonego haha, haha, haahaaahaaa! ;)

Na bank jest to do zrobienia!
  • #9 1097657
    Calineczka*
    Poziom 31  
    No no no...powiem Ci, ze dokladnie tak samo myslalem jesli chodzi o ogladanie tego coma/przerabianie.Tym bardziej, ze rozni sie od oryginalnej wielkosci pamieci bodajze kilkudziesiecioma bajtami...mysle, ze jak wygrzebie skads podobny bios...zobacze jak zczytam jak wyglada poczatek/koniec...widzisz, gdybym mial programator na miejscu-moglbym sie bawic, ale scalaka musze wysylac...a laptop to Toshiba Satellite Pro 4600, plik wyglada jak w zalaczniku ...co o tym sadzisz??Zawartosc ma nawet otwarty tekst...chyba wystarczy uciac to to z glowa...co?;-)
    Załączniki:
    • Biofc5at.zip (172.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1097749
    McRancor
    Wyciąłem 4Mbity z tego pliku i wszystko wychodzi całkiem jasno, bios zawiera procedury uaktyualniające przez co ten com zawiera na początku tylko kilka głupkowatych instrukcji. Wydaje mi się że wszystko się zgadza i ja bym wtrzepał do kości tego bina. Jest to pamięć ośmiobitowa, więc nie ma obracanych połówek hexa (często jest z tym problem, dlatego wrzuciłem to jako bin)

Teraz tylko kwestia jak zaprogramować kość - poza tym że trzeba by ją wylutować.

Jest jeszcze inny cwancyk!
    Ta pamięć ma bootblocka, może wystarczy wrzucić programik na dyskietkę itp. i sam się załaduje! Trzeba poczytać o tej toshibie i sprawdzić czy nie ma samozasysacza, bo mnie się wydaje że w biosie od adresu 0x050000 siedzi taki mały proramik, który nic nie wyświetla, ale coś robi, poszukaj w manualu jak wykorzystać to udogodnienie!

Spróbuj odpalić laptopa z przyciśniętym klawiszem F12, jeśli zapiszczy to tędy droga!
    Załączniki:
    • Toschiba.zip (171.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1097791
    Calineczka*
    Poziom 31  
    McRancor, gratuluje wiedzy-naprawde.I serdeczne dzieki!!!Mysle, ze to ma spore szanse powodzenia-ten pliczek zmajstrowany przez Ciebie to pewnie 99,9% to co powinno tam siedziec.Co do jakich startow z dyskietki-chyba niemozliwe, napedy milcza, ekran ciemny-zadne napiecia nie ida na matryce...dlatego chce zaczac od biosu-bo tak poza tym inne napiecia sa...3,3V, jakies 5V, 1,4V....procek, chipset delikatnie sie grzeja...jakby uspione.Najdziwniejsze jest to, ze napedy milcza-a ten wlasnie uklad ktory po starcie czyta flasha biosu-steruje bezposrednia IDE, dysk-ma zasilanie.No coz, chyba wyciagne scalaczka i wysle do zaprogramowania...bardzo Ci dziekuje za zainteresowanie tematem i pomoc!!!Poprosze tylko szefostwo o pozwolenie i zakasuje rekawy....dam znac jak poszlo;-)
    Pozdrawiam serdecznie...Arek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania kości BIOS Intel E82802AC metodą JTAG bez udziału procesora. Uczestnicy wyjaśniają, że JTAG jest głównie interfejsem do debugowania mikrokontrolerów i procesorów, a bezpośrednie programowanie pamięci flash tym interfejsem jest praktycznie niemożliwe. Kość E82802AC posiada interfejs Firmware Hub (FWH) z 4-bitową multipleksowaną linią danych i adresową, co umożliwia jej programowanie za pomocą specjalistycznych programatorów, np. Willema z odpowiednim adapterem. Problemem jest obudowa TSOP40 SMD, która wymaga wylutowania układu do zaprogramowania. Dostępny BIOS w formacie .com zawiera dodatkowe procedury aktualizujące, ale po ekstrakcji 4Mbitowego obrazu binarnego można go wgrać do pamięci. W laptopie Toshiba Satellite Pro 4600 sugerowano sprawdzenie możliwości uruchomienia z dyskietki (bootblock w BIOS-ie), jednak brak reakcji napędów i matrycy wskazuje na uszkodzony BIOS. Ostatecznie rekomendowane jest wylutowanie kości i zaprogramowanie jej zewnętrznym programatorem. Wskazano także źródło not aplikacyjnych na serwerach Politechniki Śląskiej (elenota) jako pomocne w dalszych działaniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA