logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio do samochodu osobowego – które tanie modele są warte uwagi?

henryk 59 31 Gru 2004 18:59 3481 5
  • #1 1101115
    henryk 59
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam chciałbym zamontowac radio CB w samoch. osobowym i mam pytanie co warto kupić mam na myśli raczej te tańsze radia. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. pozdrawiam
  • #2 1101122
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jak tylko do samochodu to nie ma co kombinować - wystarczy dość proste np. przysłowiowa Onwa lub któryś z małych presidentów (np. Harry) z w miarę głośną modulacją. Podkreślam że są to radia dobre do auta a nie pod antenę stacjonarną.
  • #3 1101774
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Koniecznie zwróć uwagę, żeby radio miało oznaczenie CEPT PR27. Nie będzie wtedy problemów przy ewentualnej kontroli i kłopotliwych pytaniach o homologację, zezwolenie itd.
  • #4 1101963
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Do samochodu to waściwie wystarczy podstawowe radyjko, do tego antenka dość długa i bedzie to ładnie chodzić, ceny radyjek nie są dość wysokie np Alan 100+ na Allegro 250zl z homologacja w sklepie 290zl posiada 40 podstawowych kanałów następca starych radyjek typu Onwa i Cobra, bardzo proste w obsłudze dość nie zawodne, ale nie pieniądze i nie radio, dużo szumów. (po zamontowaniu wzmocnienia w gruszce już jakoś to się sprawuje przy nadawaniu). Jeszcze tańsze radyjko to Alan 199A to samo co Alan 100+ ale ma tylko AM (stosowane w Polsce) i jest to najtańsze radyjko z Firmy Midland zgodne z normami (można mieć w samochodzie i nikt nie może się doczepić-mamy homologacje) Innymi podstawowymi radyjkami są President Harry lepszy w odsłuchu od Alana i teoretycznie lepsze ale co za tym idzie i droższe (w sklepie 490zl) z regóły na jakąś podstawe w samochodzie stosuje się tego typu radyjka (nie drogie a już coś tam słychać :) ) Lepiej jest kupić nowe radyjko z homologacją i gwarancją (jeśli często używasz) i można już działać w eterze i będzie wszystko w porządku. Należy pamiętać że samo radio nie jest wszystkim, tsza pamiętać o jakiejś dość dobrej antence, to właśćiwie ona ma bardzo duże znaczenie pracy radia. Jedną a już cąłkiem z możliwymi osiągami jest np. Magnum 27 (cena w sklepie 130zl, 150 cm długa), nie ma co oszczędzać na antenie bardzo bo później nie będziesz miał to czegoż oczekujesz. Nie bierz pod uwage bardzo antenek magnesowych typu Midland 18-240 (coś tego rodzaju) bo to się nie nadaje, innymi antenkami tanimi to: AT 900, Lemm 1200 nawet w miare, dobra antenka to: Alaska New Mexico, Sirtel 1600 (no już kosztują). Do samochodu i podstawowego użytkowania taki zestawik sprawuje się dość dobrze nawet do 25km :) (a byw że więcej) Tego typu radyjka które wymieniłem należa do podstwa CB i nie należy wymagać od nich za wiele, można kupić używane radio ale należy pamiętać o homologacji (by mieć przy sobie podczas kontrolii) nigdy nie ma pewności że stare radyjko pochodzi rok, a może rozchodzić się w częstotliwości, nie mieć mocy na wyjściu, ale daje rade się wtrafić naprawde dobre radyjka za małe pieniądze)napisz w jakiej sumie i co byś konkretnie chciał mieć w mobilku to coś konkretnie się doradzi.

Pozdrawiam
    Sadek Radom
    5/8 6 przeciwwag + President Grant i Magnum 27MHz + Onwa MK1
  • #5 5422426
    rafnett
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kup sobie Midland Alan 199A, jest to proste radio i bardzo dobrze odbiera, ja go uzywam i jestem z niego bardzo zadowolony
  • #6 5422711
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    rafnett napisał:
    Kup sobie Midland Alan 199A, jest to proste radio i bardzo dobrze odbiera, ja go uzywam i jestem z niego bardzo zadowolony

Myślę że w ciągu 3,5 roku już temat nieaktualny :D
REKLAMA