Witam, zakupiłem najzwyklejszy miernik uniwersalny - mogę mierzyć za jego pomocą napięcia, natężenia .itp prądu stałego jak i zmiennego.
I teraz mam pytanie jak można sprawdzić za pomocą miernika czy kabel zasilający odkurzacza (składający się z 3 przewodów - fazowy, neutralny, ochronny) jest sprawny ?
Te 3 przewody wchodzą dalej do kostki połączeniowej.
Jak można sprawdzić czy kabel zasilający jest sprawny ?
Mierząc napięcie pomiędzy przewodem fazowym a neutralnym powinno być ok.230V ?
Czy można sprawdzić działanie kabla jakimś innym pomiarem aniżeli poprzez sprawdzenie napięcia ?
Przepraszam za moją niekumatość, ale chciałbym się dowiedzieć podstawowych rzeczy, co i jak mierzymy - i jakie wnioski na podstawie pomiarów wyciągać - możecie polecić jakąś literaturę dla zupełnych nowicjuszy w dokonywaniu pomiarów ?
Pozdrawiam.
I teraz mam pytanie jak można sprawdzić za pomocą miernika czy kabel zasilający odkurzacza (składający się z 3 przewodów - fazowy, neutralny, ochronny) jest sprawny ?
Te 3 przewody wchodzą dalej do kostki połączeniowej.
Jak można sprawdzić czy kabel zasilający jest sprawny ?
Mierząc napięcie pomiędzy przewodem fazowym a neutralnym powinno być ok.230V ?
Czy można sprawdzić działanie kabla jakimś innym pomiarem aniżeli poprzez sprawdzenie napięcia ?
Przepraszam za moją niekumatość, ale chciałbym się dowiedzieć podstawowych rzeczy, co i jak mierzymy - i jakie wnioski na podstawie pomiarów wyciągać - możecie polecić jakąś literaturę dla zupełnych nowicjuszy w dokonywaniu pomiarów ?
Pozdrawiam.
) jest sprawny ?