logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 405 - na przechylach zapala się lampka STOP

kucharzb 01 Sty 2005 19:07 3880 13
REKLAMA
  • #1 1102323
    kucharzb
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!

mam nastepujcy problem w moim aucie Peugeot 405 1,6 gaznik +LPG. Gdy auto mocniej sie przechyla na zaketach (szczegolnie w miescie np 90stopni) albo mocno sie zahamuje, na tablicy rozdzielczej zapalaja sie lampki STOP, olej, temp i wszystkie te ktore sa zapalone gdy silnik nie jest wlaczony (pozycja kluczyka przed zapaleniem silnika). Gdy auto wroci do poziomu wszystko z powrotem jest jak trzeba.

Poprawcie mnie jesli sie myle lub potwierdzcie hipotezę prosze. Moim zdaniem to wina alternatora ktory przy silnych przechylach nie podaje napiecie ladowania (14,4V?) a lampki sa ustawione tak, ze badaja to napiecie ladowania i gdy spadnie ponizej okreslonej wartosci to sie zapalaja, sygnalizujac ze silnik zgasl.
    Czy to sluszna hipoteza? czy tez moze byc inna przyczyna. Czy taka sytuacja jest "grozna" dla silnika lub innych ukladow? Prosze o odpowiedz,

Pozdrawiam
    krzych k.
  • REKLAMA
  • #2 1102615
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Nie to nie jest slyszna hipoteza stawiam na jakies kiepskie lacza.
  • REKLAMA
  • #4 1103687
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    staszekk7
    ortografia !!!!!!!!!!!!! hamulec, a nie chamulec.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 1103755
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Domyślam się, że posprawdzałeś stany płynu i oleju w twoim aucie. Przyczyną może być właśnie czujnik któregoś z elementów lub jakieś kiepskie złącze. Polecam sprawdzenie wszystkich wtyczek i złącz pod maską i potraktowania ich np. kontaktronem. Kiedyś miałem podobną sytuację w fordzie ale niestety z mojej nieuwagi było mało oleju ;-) POZDRAWIAM.
  • #6 1110737
    kucharzb
    Poziom 12  
    Witam!

hmm... no tych polaczen pod maską to tak mnostwo tam nie ma, sprawdze tak jak radzicie, ale tam jest tylko pare przewodow :p.

plyny sa okej - przynajmniej byly 2 tyg temu - ale tez sprawdze :).

jutro sprawdze i zoabczymy czy dalo to efekt :)

pozdr
    krzych

Dodano po 2 [minuty]:

Aha - jeszcze jedno tylko, bo piszecie ze to moze czujniki np oleju czy cos, ale zapalaja sie WSZYSTKIE lampki :] i olej i temperatura i stop - co tylko sie da zapalic :). Ale sprawdze lepiej ....

krzych
  • REKLAMA
  • #7 1111138
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Taki objaw dają czujniki: ciśnienia oleju, temperatury silnika i może być stanu alternatora (raczej w wyskokoprężnych). Skoro płyny w porządku to faktycznie trzeba sprawdzić, czy instlaacja nie zwiera do masy, ale te instalacje mają mało okazji do takich sytuuacji. Jest to stan awarii i dlatego łącznie ze STOPuruchamiane są wszyskie lampki. Najbarzdiej przychylałbym się do zbyt niskiego poziomu oleju silnikowego i marnego stanu silnika.
  • #8 1112132
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    plyn hamulcowy,brak albo czujnik do dupy...olej by sie palil na wolnych. jak sie pali od plynu to zapobiegawczo zapala olej,olej zapala temp. i STOP,tak byo w 405,406 itd. daje 99,9% za to.
  • #9 1134008
    kucharzb
    Poziom 12  
    bo nie bardzo rozumiem, tzn pali sie plyn hamulcowy czy olej? -> mam wymienic plyn hamulocwy na nowy? czy instalacja hamulcowa jest nieszczelna?

pozdr
    krzych
  • #10 1134805
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    ja w peugocie mialem tak przy malym stanie oleju w silniku troche mi wyciekal z zimeringa przy walku rozrzadu swiecenie przy ostrym skrecie przypominalo mi ze mam dolac olejku do silnika ja tak mialem w 1.9d ale przy malym stanie plynu hamulcowego tez tak jest
  • #11 1135080
    yasiu.brzeg
    Jeżeli chodzi o płyn hamulcowy to po pewnym czasie traci swoje właściwości. i jest żadszy więc może to być przyczyną. A olej to sprawdzić stan na bagnecie i będzie jasne. POZDRAWIAM
  • #12 1852159
    gzesp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    u mnie jak walnal czujnik oleju to wogole lampki sie nie zapalaly nawet przy zgaszonym silniku, w sumie zalezy jak sie zepsuje...
  • #13 1852227
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    kucharzb napisał:
    bo nie bardzo rozumiem, tzn pali sie plyn hamulcowy czy olej? -> mam wymienic plyn hamulocwy na nowy?

Nie. Przedewszystkim sprawdź poziom płunu hamulcowego w zbiorniczku przy pompie hamulcowej.Jeśli jest OK to odłącz jeden z przewodów w korku od tego zbiorniczka, tak sprawdzisz czy cujnik w korku nie szwankuje.
  • #14 1852243
    yasiu.brzeg
    Po co odgrzewacie temat ze stycznia? Z powodu braku reakcji samego zainteresowanego temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 405 1.6 z gaźnikiem i LPG pojawia się problem zapalania się na desce rozdzielczej wszystkich kontrolek (STOP, olej, temperatura) podczas silnych przechyłów na zakrętach lub gwałtownego hamowania. Objaw ustępuje po powrocie auta do poziomu. Hipoteza o niewłaściwym działaniu alternatora przy przechyłach została odrzucona na rzecz problemów z połączeniami elektrycznymi lub czujnikami. Zalecane jest sprawdzenie stanu płynu hamulcowego, poziomu oleju silnikowego oraz dokładna kontrola wtyczek i złącz pod maską, w tym czujników ciśnienia oleju i temperatury silnika. Możliwe jest zwarcie instalacji lub uszkodzenie czujnika płynu hamulcowego, co powoduje zapalanie się wszystkich kontrolek ostrzegawczych. Wskazano również, że płyn hamulcowy z czasem traci właściwości, co może wpływać na działanie czujników. Problem nie jest jednoznacznie związany z alternatorem i wymaga diagnostyki układu elektrycznego oraz kontrolnych pomiarów poziomów płynów eksploatacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA