logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TV cyfrowa uniemożliwia nagrywanie na magnetowid i DVD?

rysiu5555 16 Mar 2012 11:21 2874 11
REKLAMA
  • #1 10684201
    rysiu5555
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam . Mam pytanie odnośnie urządzeń nagrywających typu magnetowid i DVD wydaje mi się , że po wejściu tylko TV cyfrowej można się z tymi urządzeniami pożegnać a to jest nie ładnie ze strony TV gdyż dużo starszych ludzi nie przestawi się na nagrywanie programow na dyski . Bo z tego co rozumiem to nie bedzie mozna zmieniac kanalow magnetowidem tylko tunerem a tu juz odpada nagrywanie na tasmie wideo z zaprogramowaniem. Wiem , że duża rzesza odpowie mi że to przezytek . Tylko ze tych urządzeń i nosnikow jest miliony a starszych ludzi nie latwo nauczyc nowego. Ale kto nie czuje blusa to niech sie nie wypowiada na ten temat. No chyba ze jestem w bledzie, Jak to bedzie niech mi osoba kompetetna odpowie na powyzszy temat. Z pozdrowieniami
  • REKLAMA
  • #2 10684358
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Zmieniać kanałów nie będzie można przy pomocy magnetowidu, co nie zmienia faktu że nagrywać programy się da. Co do zaprogramowania nagrywania również będzie problem. Takie życie, świat się zmienia i nic na to nie poradzisz.
  • #3 10684474
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    korrus666 napisał:
    Co do zaprogramowania nagrywania również będzie problem. Takie życie, świat się zmienia i nic na to nie poradzisz.

Dlaczego? Przecież większość tunerów nagrywa z możliwością programowania. Funkcja PVR.
  • #4 10684629
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    płetwa napisał:
    korrus666 napisał:
    Co do zaprogramowania nagrywania również będzie problem. Takie życie, świat się zmienia i nic na to nie poradzisz.

Dlaczego? Przecież większość tunerów nagrywa z możliwością programowania. Funkcja PVR.

Ale chodzi o programowanie nagrywania przy pomocy magnetowidu a nie tunera cyfrowego. I więcej (w użyciu) jest raczej tunerów bez możliwości nagrywania niż z nią.
  • REKLAMA
  • #5 10684743
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Z tunerów jakie znam wszystkie maja nagrywanie na USB/dysk zewnętrzny.
    Na rynku są już nagrywarki z wbudowanym tunerem DVB-T MPEG4, np DMR-EX645, DMR-EX795.
    Oddzielna sprawa jest koszt pamięci USB- w hurcie (nie w Polsce!) są poniżej 1$ za 4Gb.
    Niewątpliwie niebawem pamięć USB będzie tańsza od płyty DVD, nie mówiąc o BR.
    A jak trzeba coś nagrać na DVD czy VHS-a po analogu to i tak trzeba mieć oddzielny tuner.
  • #6 10684745
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jeżeli ktoś musi się przestawić na NTC to musi albo kupić nowy tv albo tuner jak kupi tuner to po no ma nagrywać na dvd czy vcr jak za pomocą np. pendrive może mieć dodatkowe funkcje np. może nagrywać co innego a co innego w tej samej chwili oglądać w ramach tego samego mux. Można używać stop klatki i później oglądać dalej od miejsca przerwania żadne dvd czy też vcr tego nie umożliwia. Powiem tak też mam nagrywarkę dvd i vcr od czasu jak kupiłem tuner mpeg4 nie włączyłem innych urządzeń a nawet je wyłączyłem aby nie potrzebnie nie pobierały prądu a stoją jeszcze tylko dlatego że przerzucam czasami zasoby vcr na dvd moje i znajomym. Jak ktoś kupił by nowy tuner i nagrywał by na dvd czy vcr to musi oglądać to co nagrywa a prawie każdy tuner umożliwia co innego oglądanie a co innego nagrywanie w ramach tego samego mux ja osobiście już się zastanawiam nad zakupem tunera twin gdzie można nagrywać 2 rużne programy z 2 różnych mux a oglądać 3 inny w ramach tych 2 mux . Powiem tak jak ktoś pozna możliwości tunera dvb-t to szybko poleci do sklepu po duży dysk twardy a stare dvd czy vcr co najmniej odstawi w kąt. Co też ważne zawsze takie zasoby nagrane z tunera łatwo przerzucić do komputera co często przy podłączeniu dydku twardego do tv nie jest możliwe bo dysk wtedy jest specjalnie formatowany i nie jest widoczny przez system komputerowy.
  • #7 10685415
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko . A kto komu zabroni posiadać jeszcze jeden tuner DVB-T . Proszę rozejrzeć się ,,po'' cenach tunerów .

A po jakiemu to "Siemanko"?
    Polecam regulamin!
    [_P_]
  • #8 10692302
    rysiu5555
    Poziom 11  
    wszystko co piszecie to prawda ale jest jednak jedno ale nośnik pamięci typu płyta zrysujesz i koniec po nagraniu , nośnik typu usb ( tzw pendraiwe ) nawali - a sie zdarza i to juz nie raz mialem taki przypadek wszystkie filmy poszły .... a jak byly bardzo wazne !!!!!. Kazdy powie to zrób kopię drugigo pena i jest oki ale po co . A taśma - i nikt temu nie zaprzeczy- może być pozwijana pokiereszowana ale zawsze pojdzie w najgorszym przypadku w kolorach czarno-białe ale jest. I co koledzy na to . Dyski lubią sie tez zepsuć a odzyskac dane nie zawsze sie da. Ale też wspomialem o ludziach starszych ich jest ciezko przestawic na nowoczesnosc.Dzis jak 80 latek ma komorke to juz sukces . Uwazam ze sygnaly powinny byc nadawane i analogowo i cyfrowo przynajmiej przez pare lat.Jest to chyba lwia przysluga rzadu dla emerytow za Radio M... Z pozdrowieniami .
  • REKLAMA
  • #9 10698025
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Ja myślę, że szukasz dziury w całym.
    Po za tym, przecież można podłączyć analogowo tuner DVB-T i magnetowid, bez żadnego problemu.
  • REKLAMA
  • #10 10777577
    rysiu5555
    Poziom 11  
    Musze sam sobie odpowiedzieć po licznych próbach bo niestety instrukcja na ten temat jest zdawkowa. A wiec- nagrywa-jest programowanie na cały tydzień i może jeszcze dłużej tego nie sprawdziłem jeszcze . Podłączyłem do niego w wejście USB duży dysk od kompa z własnym zasilaniem i wszystko jest ok. Przy nagrywaniu daje nazwę nagrywanego programu , choćbyś nagrywał kawałek od środka. Jest jeden mankament - jak trwa nagrywanie zaprogramowanego programu to nie można oglądać innych programów w ty czasie chyba że ktoś podłączy dodatkowe urządzenie z tunerem - ja dołożyłem DVD i przez niego oglądam w tym czasie . Programy nagrywane na dysk są cyfrowe dobrej jakości. Mam tylko pytanie "Czy jak kupię dysk przenośny bez własnego zasilania - czy TV sobie z tym poradzi - czy raczej kupić dysk z własnym zasilaniem. TV podczas nagrywania może być wyłączony. Podczas nagrywania na ekranie TV nie pojawia się żadna informacja . Chyba że się wejdzie głębiej w TV. Czy ktoś jeszcze ma jakieś informację z tym TV. Ogólnie z tego TV jestem zadowolony. Czasem z anteny naziemnej na ekranie pojawiają się kwadraciki- zrywa obraz lub głos - ale to już wina anteny bo w kablówce jeszcze cyfry nie mam. Mją dopiero zmieniać . Z pozdrowieniami .
  • #11 10778044
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 10897177
    rysiu5555
    Poziom 11  
    zakupiłem dysk twardy przenośny 2,5 cala 750 giga bez obcego zasilania i wszystko jest ok . TV nagrywa nawet jak jest wyłączony TV i od kaset video można już odejść. Tak więc temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem nagrywania programów telewizyjnych na urządzeniach takich jak magnetowidy i nagrywarki DVD w kontekście przejścia na telewizję cyfrową. Użytkownicy zauważają, że tradycyjne magnetowidy nie będą mogły zmieniać kanałów, co utrudnia programowanie nagrań. Wskazano, że nowoczesne tunery DVB-T, w tym modele z funkcją PVR, umożliwiają nagrywanie na dyski USB, co może być korzystniejsze niż tradycyjne nośniki. Wspomniano również o problemach z trwałością nośników, takich jak płyty DVD i USB, oraz o potrzebie dostosowania się starszych użytkowników do nowych technologii. Użytkownicy podkreślają, że posiadanie tunera z dwiema głowicami pozwala na jednoczesne nagrywanie i oglądanie różnych programów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA