Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla e11, 98r 1.3. 4e-fe. Łożysko koła czy coś innego?

epi92 23 Mar 2012 00:22 5857 6
    epi92
    Level 16  
    Witam.
    Mam problem z samochodem jak w temacie, gdyż od momentu jak uderzyłem przednim prawym kołem o krawężnik mam dziwne objawy. Huczy i wydaje dźwięki, jakby o coś nierównomiernie ocierało. Myślałem na początku że skrzywiłem felgę, lecz to nie to. Wymieniłem na letnie opony z alufelgami, lecz problem się powtarzał. Klocki nie blokują tarczy, wstawiłem nowe oryginalne przy wymianie ogumienia. Opony wyważone, ciśnienie ok, na łożyskach kół nie ma żadnych luzów. Na 90% jestem pewny, że to przednie prawe koło, ale co z nim jest nie tak. Huk wydobywa się przy 40-80 km/h i to nie zawsze. Przy mniejszych prędkościach zawsze jest ok. Zauważyłem, że pojawia się i nasila się przy skręcie przy większych prędkościach.
    Myślałem nad sprawdzeniem zbieżności, ale nie wiem czy to coś da.
    Proszę o pomoc, bo boje się wyjeżdżać w miasto ;D
    Pozdrawiam. Epi92.
  • Helpful post
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Łożysko koła uszkodzone, przy zmianie obciążenia (skręcanie, hamowanie) zmieniają się dźwięki. Masz punktowo uszkodzone bieżnie na skutek uderzenia.
    epi92
    Level 16  
    Wlasnie tez tak myslalem.
    Lecz czytalem ze nie koniecznie musi byc to,
    Jutro wymienie i zobaczymy czy to lozysko kola.
    Co jeszcze przy takim udezeniu moglo sie uszkodzic?
  • Helpful post
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Felga, piasta koła, czop. To jeśli chodzi o dziwne dźwięki, zostaje geometria zawieszenia...
    epi92
    Level 16  
    Witam ponownie.
    Właśnie wymieniłem łożysko w kole i niestety hrubot i huk nie ustaje.
    Felga na pewno nie, bo tak jak napisałem wyżej została od razu wymieniona, łożysko teraz, piasta jest w bardzo dobrym stanie. geometria nie ma nic do tego, bo tak jak napisałem odgłosy nasilają się przy skręcie.
    Przegub zewnętrzny jest w super stanie, zastanawiam się nad wewnętrzną stroną przeguba, bo niestety nie sprawdziłem.
    Na pewno ten dźwięk wydobywa się z sekcji napędowej, ale skąd to nie mam pojęcia.
    Skrzynie również wyeliminowałem, bo nie po tej stronie dźwięki wychodzą, oraz nie ustają po wrzuceniu na luz.
    Jakieś może jeszcze sugestie co to może być, bo już nie mam siły na ten samochód.
    Pozdrawiam. Epi92.
    DooSHeK
    Level 9  
    Wiem, że odgrzewam temat ale czy udało się rozwiązać problem? Z opisu wygląda, ze mam dokładnie to samo ale przy skręcie w lewo i dźwięk dochodzi z lewej strony z przodu. Mam zamiar wymienić łożysko ale nie wiem czy warto jeśli to coś innego.
    epi92
    Level 16  
    Witam.
    Proszę mi wybaczyć ze z takim opóźnieniem odpowiadam, lecz z braku czasu nie miałem kiedy zajrzeć na forum.
    Musze powiedzieć, że wymiana łożyska w niczym nie pomogła.
    Przypuszczam, że problem tkwi w przegłubie. Jak wjechałem na podnośnik, zauważyłem, że po tym zdarzeniu dostał dziwnych luzów. Tylko nie w ruchu okrężnym, a luzy zwiększyły się ruszając nim w stronę od skrzyni do koła. Możliwe, że jakaś blokada przeskoczyła, albo coś. Po pewnym czasie przestałem zwracać uwagę na to i nie zauważyłem, aby się powtarzał ten problem. Jedynie po tym zdarzeniu musiałem zrobić geometrie kół oraz wyważyć koła.
    Pozdrawiam.
    Epi92.