logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

corolla e11 - Wyskakujące biegi i blokowanie koła

szymbaga 06 Paź 2012 20:49 2625 5
REKLAMA
  • #1 11384160
    szymbaga
    Poziom 2  
    Witam,
    Moje auto to Corolla e11 1,4 86km 98r
    Jadąc normalnie usłyszałem jakieś wycie ze skrzyni i po przejechaniu ok 500m zaczęło blokować koło jakby ktoś na hamulec nacisnął po czym zablokowało kompletnie na szczęście udało się zjechać na pobocze. Silnik ok, nie dało się natomiast wrzucić wszystkich biegów i ruszenie z jakiekolwiek było problemem-zablokowane koło. Udało się jednak ruszyć i zaparkowałem na parkingu. Po miesiącu odpaliłem furę i rozpocząłem testy jazda do przodu i do tyłu i przy jedzie do tyłu jak się rozpędziłem i wcisnąłem sprzęgło przyblokowało mi na chwilę lewe koło, wg świadka prawe też stanęło ale to teza nie potwierdzona. Najbliższy zakład naprawczy - rzeznicy stwierdzili że skończyły się klocki i tarcze no z jedenj strony mieli racje bo był ich koniec ale watpiłem w to że to był problem.Zgodziłem się po wymienie tyle pomogło że po przejechaniu 10 km nie zablokowało koła ale skrzynia wyje jak wyła i nie wyskakuje bieg nr 2 i 3 też chce wyskoczyć.
    Więc tak: wyje przy przyśpieszaniu ale przy spowalnianiu na biegu też wyje. 2 bieg wyskakuje podczas przyspieszania, po wciśnięciu sprzęgła jest cicho na luzie też jest ok.
    Co to może być? Skrzynia do wymiany?
    Moje autko ma przejechane ok 300 000 i nie miało jeszcze wymienionego sprzęgła a obecne jest na wykończeniu, biegi ciężko wchodzą itd. Czy sprzęgło stanowi tu problem czy to będzie wina skrzyni?
  • REKLAMA
  • #2 11385348
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ocena: 458
    Bez wyjęcia skrzyni (i jej rozebrania) raczej się nie obędzie.
  • REKLAMA
  • #3 11385433
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4431
    A takie egzotyczne coś, jak olej, w skrzyni biegów jest?
  • REKLAMA
  • #4 11387483
    darkotkt
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    A to brak oleju może powodować takie dolegliwości? Muszę do swojej zobaczyć:)
  • REKLAMA
  • #5 11394534
    szymbaga
    Poziom 2  
    Oleju nigdy nie lałem. Myślisz że to wina oleju?
  • #6 11394707
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ocena: 458
    Skoro piszesz, że sprzęgło jest na wykończeniu to i tak skrzynia musi być zdemontowana. Przed tym dobrze by było gdybyś spuścił stary olej ze skrzyni do jakiejś zlewki, w której będziesz mógł ocenić jego stan, kolor itp. ewentualnie przy wątpliwościach wrzuć zdjęcia.
REKLAMA