logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jawa CZ 350 12V – niestabilne ładowanie, spadki napięcia, kontrolka mruga

Emilus456 03 Kwi 2012 21:20 4778 8
REKLAMA
  • #1 10753938
    Emilus456
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam Serdecznie zakupiłem Jawe CZ 350 wszystko jest już ok bo była do roboty instalacja wszystko już działa tylko ładowanie ;/ mianowicie objaw jest taki ze jak zapale motor to ładowanie mi skacze od 8v do 12v czasem i 13v nie wiem czy tak ma być ale po jeździe około 2 godzi nie włączę świateł bo motor gaśnie a jak mam wysokie obroty to przerywa i zaświeca się ładowanie. Dodam jeszcze ze po przekręceniu kluczyka kontrolka tylko mrugnie i nie świeci na włączonym tylko zapłonie nie wiem czy to normalne. regulator oryginalny czeski i zastanawiam się czy elektroniczny załatwi sprawę. Proszę o jakąś poradę

Instalacja 12V Oryginał nie przerabiana
    Regulator oryginał czeski
    Mostek prostowniczy Pod Zbiornikiem
  • REKLAMA
  • #2 10754368
    mirek517
    Poziom 1  
    Witam. Z tego co pamiętam można regulować ładowanie w tym regulatorze śrubką. Spróbuj może pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 10754433
    Emilus456
    Poziom 13  
    Ale on Jest nie rozbieralny (zanitowany)
  • #4 10754684
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1836
    Napisałeś że instalacja była do zrobienia. Ale nie popisałeś się przy jej naprawie. Skoro masz 12V czyli masz już alternator który powinien ładować 14V. Kontrolka od ładowania musi się świecić po włożeniu kluczyka, aż do uruchomienia silnika. Nie pamiętam czy w tych jest tak samo jak w TS i czy ma przekaźnik kontrolki ładowania. Jeśli tak to może warto by było do niego zajrzeć.
  • REKLAMA
  • #5 10756741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10757826
    Emilus456
    Poziom 13  
    OK Mam mój Pierwszy motor wiec proszę o zrozumienie motor dokładnie To Cezet 350 na silniku pisze JAWA Zajmuje się elektryką maszyn budowlanych wiec wiedziałem co i jak i dlaczego mniej więcej szczotki nowe same szczotki przylutowane bo szczotko trzymacz chcieli mi sprowadzić na wtorek po świętach wiec dokupiłem na miarę. Instalacje robiłem Ale dokładnie chodziło o światła i z kierunkami miałem problem ale dałem rade z ładowaniem było tak od początku myślałem ze tak ma być na regulatorze platynkowym, i dziś co zauważyłem to to ze jak włączam zapłon mrugnie kontrolka od ładowania i słychać ten przekaźnik który jest obok regulatora a jak odepnę przewód D+ kontrolka się normalnie zaświeca i nie słychać przekaźnika D+ jest to sygnał ładowania na kontrolkę wiec nie wiem czy regulator ma jakieś zwarcie na platynkach czy coś
  • REKLAMA
  • #7 10757915
    miachu
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak masz możliwość to zmień stacyjkę. U mnie było podobnie w cz175 tylko tam jest 6V i regiel trochę inny.
  • #8 10758046
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2797
    Nie jestem specem od wersji Jawy/CZ, ale wersje 12V miały alternator z regulatorem elektronicznym a nie wibracyjnym (kol miachu nazwał go zabawnie platynkowym).
    Proponuję sprawdzić połączenia masy. Nawet dorobić masę regulatora i prostownika kablem.
    Podejrzanym jest niewydarzony prostownik wzięty od włochów z alternatora malucha przez knedli do Jawy/CZ. Katastrofa jak cała knedlowa elektryka/elektronika z tamtych czasów.
    A Jawowską kontrolkę wspieraną półkilowym przekaźnikiem wyrzuć daleko za siebie i po prawdopodobnej wymianie prostownika na nowy lub własnoręcznie robiony dołóż 3 diody z zrób sobie układ samowzbudny - 9 diod.
  • #9 10758641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem w motocyklu Jawa CZ 350, gdzie napięcie ładowania waha się od 8V do 13V, co prowadzi do gaśnięcia silnika przy włączonych światłach. Kontrolka ładowania mruga po włączeniu zapłonu, co sugeruje problemy z regulatorem. Użytkownik rozważa wymianę na regulator elektroniczny, ponieważ obecny regulator czeski jest oryginalny i nie rozbieralny. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak luźne połączenia, uszkodzony prostownik, a także konieczność sprawdzenia szczotek i przekaźnika kontrolki ładowania. Wskazano, że wersje 12V powinny mieć regulator elektroniczny, a także podano link do bazy wiedzy dotyczącej problemów z ładowaniem.
REKLAMA