logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja Xsara 1.9TD 1998 - rzadko się załącza, możliwa nieszczelność chłodnicy?

nawrokrz 05 Sty 2005 12:49 3068 4
REKLAMA
  • #1 1111602
    nawrokrz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Mam Xsarę 1. Problem polega na tym, że bardzo rzadko załącza się klimatyzacja. Wcześniej każdorazowe użycie przycisku klimatyzacji powodowało od razu uruchomienie dwóch wentylatorów oraz charakterystyczny dźwięk jakby załączenia jakiegoś przekaźnika (docelowo jakiegoś urządzenia). Czy ktoś orientuje się czy przy ewentualnej nieszczelności chłodnicy klimatyzacji po użyciu przycisku "klimy" wentylatory nie będą pracować? Teraz tak najczęściej się właśnie dzieje. Dodam, że układ chłodzenia wodnego załącza prawidłowo wentylatory w temperaturze około 90 stopni. Pytam z tego powodu, że kupując auto w całym układzie klimatyzacji była pustka. W serwisie sprawdzono szczelność układu itd. oraz napelniono układ. Klimatyzacja pracowała prawidłowo około 2 m-ce.
    Proszę o rady i podpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1128234
    nawrokrz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeszcze jedna sprawa. Szukałem informacji na temat opisanej przeze mnie przypadłości mojego auta i znalazłem taką informację:
    "Klima się włączy gdy:
    - po pierwsze temperatura na zewnatrz auta jest powyżej około 5-8 stopni Celcjusza
    - po drugie gdy naciśniesz przycisk włączający klimę i w/w warunek zostanie spełniony
    - po trzecie gdy temperatura w aucie (jesli klima połautomat lub automat) będzie wyższa od tej żądanej na regulatorze temperatury oraz gdy zostaną spełnione oba w/w warunki
    - po czwarte klima się uruchomi gdy spełnione są wszystkie w/w warunki a sama klima jest sprawna (gaz w instalacji, sprężarka sprawna itd)".
    Napisałem powyższe informacje z tego powodu, że obecnie klimatyzacja załącza się u mnie coraz częściej może z racji tego, że powyższe warunki są częściej spełniane. Mamy właściwie temperatury wiosenne.
    Czy ktoś mający Xsarę 1, 1.9TD może potwierdzić, że klimatyzacja ma zachowywać się w tym modelu w sposób przeze mnie opisany?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1580064
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    moja xsara jak była nowa to klima włanczała się kiedy tylko chciałem , a teraz po prawie 4 latach klima chodzi tylko wtedy jak się jej zachce ;-) (czynnik chłodzący jest w instalacji) myślę że jest to wina jakiś czujników
  • REKLAMA
  • #4 1580161
    jpc5575
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Jednym z warunków by sprężarka się włączała jest odpowiednie ciśnienie w instalacji. W przypadku gdy mamy zbyt małą ilość czynnika to klimatyzacja może włączać się w "kratkę" tym samy jeżeli się włączy zaczyna przepompowywać czynnik z strony niskiego ciśnienia na stronę wysokiego i gdy gazu jest za mało po stronie niskiego ciśnienia to wyłącznik ciśnieniowy nam wyłączy sprężarkę do momentu wyrównania ciśnień. Zalecam w aucie gdzie nie była robiona obsługa wymiany czynnika przez okres 2 lat wykonanie jej a w pojazdach z świeżo nabitą klimą znalezienie nieszczelności (najlepiej poprzez napełnienie układu z kontrastem ultrafioletowym)
  • #5 1581449
    psit
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    brak gazu w ukladzie w xsarze,po wlaczeniu klimy wentylatory nie zadzialaja,podjedz do kogos konkretnego co nabija gaz(nie z spraya)sprawdzi wczesniej szczelnosc ukladu,stawia na nieszczelnosc w ukladzie
REKLAMA