logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytniki książek elektronicznych kolejnej generacji z podświetlaniem ekranu?

pseven 08 Kwi 2012 13:28 3226 5
REKLAMA
  • Czytniki książek elektronicznych kolejnej generacji z podświetlaniem ekranu?Brak podświetlania ekranu to jednocześnie największy atut i jedna z największych wad czytników opartych o technologię elektronicznego papieru. Spekulacje na temat tego jakoby producenci czytników książek elektronicznych eksperymentowali z rozwiązaniami podświetlania ekranu pojawiły się już w 2010 roku tuż po tym jak Amazon przejął trudniącą się opracowywaniem dyfuzorów światła (light guides) firmę Oy Modilis.

Z nieoficjalnych informacji wynika, że kolejna, piąta generacja czytników Kindle posiadać będzie zaimplementowane podświetlanie ekranu. Jeden z dziennikarzy serwisu TechCrunch Davin Coldewey twierdzi, że został mu zademonstrowany prototyp nowej rewizji czytnika. Według Coldeweya urządzenia nie było oparte o hybrydowy, bistabilny ekran ciekłokrystaliczny, a wciąż ten sam, tradycyjny wyświetlacz EPD, lecz z bocznym podświetlaniem diodowym. Wszystko wskazywało na to, że została zastosowana dodatkowa, patentowa warstwa ekranu służąca do dyfuzji światła. Rozproszenie światła zapewnić ma komfort użytkownika niemożliwy do osiągnięcia przy zastosowaniu ekranu ciekłokrystalicznego.

Czy czytniki EPD powinny posiadać podświetlanie ekranu?

Źródło:
    http://techcrunch.com/2012/04/06/next-generation-of-e-ink-kindle-to-sport-new-front-lit-screen/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 10771290
    Malarz1996
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Podświetlenie przyda się tylko w ciemnym. Uważam brak podświetlenia czytnika za najwiękkszą zaletę, ponieważ nie męczy oczu. Będzie to bardzo dobre urządzenie, ale musi posiadać możliwość wyłączenia podświetlenia, inaczej na pewno bym tego nie kupił.
  • REKLAMA
  • #3 10771429
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Zgadzam się z przedmówcą. To urządzenie ma zastępować książkę. Czy w książce jest zamontowane oświetlenie? Z tego co mi wiadomo to nie... Oczywiście taka opcja zawsze może być, pod warunkiem, że jest to OPCJA. Jeżeli jest to fabrycznie włączone, nie do wyłączenia to w takim wypadku nie ma to sensu niezależnie, czy jest to mega-super-nowa technologia (czyli nie męczy oczu), czy też nie. Diody pobierają prąd, a w tego typu urządzeniach chodzi o to, by tego prądu nie zużywać.
  • REKLAMA
  • #4 10773415
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    Malarz1996 napisał:
    Uważam brak podświetlenia czytnika za najwiękkszą zaletę, ponieważ nie męczy oczu.

ale skąd oczy miałyby "wiedzieć" że światło pochodzi z podświetania a nie jest rozproszonym światłem lampki oświetlającej książkę? wygląda mi to na jakąś nowoczesną bajeczkę ery cyfrowej. męczyć może słaby kontrast, miganie, zła rozdzielczość. nie ma jakiejś zasadniczej różnicy która powodowałaby ze ekran w technologii "świecącej" nie może wyglądać dla oka tak samo jak kartka książki.

XaFFaX napisał:
    To urządzenie ma zastępować książkę. Czy w książce jest zamontowane oświetlenie? Z tego co mi wiadomo to nie...

no to zwykłe czytniki e-ink też musisz odrzucić, bo czy książka potrafi zmieniać treść na stronie? albo pobrać nową treść z sieci? z tego co mi wiadomo to nie :)
  • REKLAMA
  • #5 10775634
    cmasterb
    Poziom 9  
    Nie mogę się zgodzić. Jeśli masz podświetlenie ekranu, patrzysz na świetlówkę/zespół diod/inne źródło światła. Przez filtr, ale zawsze. Inaczej - czy patrzenie na żarówkę przez klosz Twoim zdaniem nie męczy wzroku?
    Jako opcja, świetny pomysł, ale gdyby podświetlenie miało działać na okrągło - kiepski pomysł.
  • #6 10775677
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 2020
    Z pewnością podświatlanie będzie opcją, którą będzie można włączać i wyłączać w zależności od potrzeb.

Od siebie dodam, że od kiedy nabyłem okładkę Kindle Lighted Leather Cover przestałem używać lampy bezpośrednio do czytania. Lampa zapewnia dodatkowe oświetlenie pomieszczenia, tymczasem okładka z podświetlaniem umożliwia komfortowe czytanie niezależnie od pozycji ciała i bez konieczności przestawiania lampy. Ponadto barwa światła wytwarzana przez diody wydaje się być bardziej optymalna do ekranu EPD, na którym wyświetlany tekst cechuje się mniejszym kontrastem w stosunku do tła aniżeli w przypadku tradycyjnego druku i wysokiej jakości papieru.
REKLAMA