logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest rzeczywista impedancja głośnika w kolumnach Audion 3-drożne 1200W Model 08?

hifishop17 17 Kwi 2012 12:14 1642 9
REKLAMA
  • #1 10803731
    hifishop17
    Poziom 2  
    Witam, jaka jest rzeczywista impedancja jednego głośnika .... dziękuję z góry za informacje :)

Przepraszamy za ortografii - Nie mogę pisać polskich
  • REKLAMA
  • #2 10803960
    DXDcore
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Weź miernik do ręki i zmierz.
  • REKLAMA
  • #3 10804005
    hifishop17
    Poziom 2  
    Proszę ... impendaci zna rzeczywistej kogoś .... mogą korzystać z tych głośników do wzmacniacza hi-fi imendací 4 ohm .. dziękuję bardzo :)
  • #4 10804023
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Te głośniki to chińszczyzna i tam z impedancją nic nie wiadomo jak się jej osobiście nie zmierzy. Bywa tak że na nalepce piszą 4 Ω a głośniki mają zbliżoną do 8Ω.

Jeśli posiadasz wzmacniacz 4Ω to możesz podłączyć i 4 i 8 nic się nie stanie. Ale jeśli ich nie kupiłeś to nie kupuj.
  • #5 10804063
    hifishop17
    Poziom 2  
    Dziękuję :) ... W przeciwnym razie, mam zamiar podłączyć do wzmacniacza z wyjściem 2x40W

ale każdy przypadek musi być 4 Om. (.

i znalazłem recenzje intrnetu .... że te głośniki mają niższą impedancję mniej niż 4ohm

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam pisowni -:)
  • REKLAMA
  • #6 10824823
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10826463
    hifishop17
    Poziom 2  
    Nie uszkodzi wzmacniacz?

Przykro mi, ale nie wiem, wiele polskich :)

Jaki jest więc prawdziwy impedancja?
  • #8 10826717
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Jeżeli wzmacniacz pracuje od 4Ω a na kolumnach pisze 4Ω to podłączając je, nie uszkodzisz wzmacniacza.

To że głośniki mają nieco mniej przy pomiarze miernikiem, jest całkiem normalne - nigdy jeszcze nie spotkałem się aby głośnik 4 czy 8Ω miał idealnie taką impedancję.
  • #9 10829602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o rzeczywistą impedancję głośnika w kolumnach Audion 3-drożnych 1200W Model 08. Odpowiedzi sugerują, że pomiar impedancji za pomocą miernika jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ producent często podaje wartości, które mogą być nieprecyzyjne. Wiele osób zauważa, że głośniki mogą mieć impedancję niższą niż deklarowane 4 Ω, co może być problematyczne przy podłączaniu do wzmacniacza. Wzmacniacze mogą pracować z obciążeniem nie mniejszym niż 4 Ω, a podłączenie głośników o niższej impedancji nie powinno uszkodzić wzmacniacza, ale jakość tych kolumn jest krytykowana, a ich rzeczywista moc jest znacznie niższa niż podawana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA