logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 114L 340 - ciężko działające sprzęgło, trudności z wciskaniem pedału

adamusali 24 Kwi 2012 12:46 4373 8
REKLAMA
  • #1 10827792
    adamusali
    Poziom 9  
    Witam Was, mam problem z sprzęgłem bardzo ciężko jest wcisnąć pedał sprzęgła biegi wchodzą normalnie jak się już wciśnie sprzęgło. Proszę Was o pomoc Scania 114l 340

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam jeszcze że muszę się zapierać żeby wcisnąć sprzęgło
  • REKLAMA
  • #2 10828557
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    Winne jest raczej serwo, ale po kolei.
    Na wszelki wypadek trzeba sprawdzić, czy dochodzi odpowiednie ciśnienie powietrza do do niego.
    Albo wymiana, (ok. 1200zł) albo zabawa z odwróceniem kilku podkładek rozprężnych atakujących tłok główny, ale to ktoś kumaty w branży potrafi.
    Czasem trzeba odwrócić 8 w jedna stronę a dwie w stronę tłoka, fabrycznie są ustawione 4 w jedną stronę, 4 w przeciwną.
    Po takim zabiegu, sprzęgło wciska się małym paluszkiem.
    Przy takich działaniach warto zaopatrzyć się w zestaw naprawczy i wymienić gumowe tłoczki, bo po latach kąpieli w agresywnym oleju, puchną jak gąbka, co prowadzi do innych awarii.

Nie słyszałem, aby zatarł sie tłok w siłowniku wysprzęgnika, ale spotkałem się z przypadkiem uszkodzenia przewodu ciśnieniowego w ten sposób, że kawałek oberwany wywijał się wewnątrz przewodu i blokował przepływ.

Należy też wspomnieć o utrąconej sprężynie łączącej wycisk ze słoneczkiem, wtedy tłok jest wypełniony po brzegi płynem i twardy, całkowity brak wysprzęglania.
    Ot i cała biblioteka na ten temat.
  • #3 10828770
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1238
    kwantor napisał:
    Ot i cała biblioteka na ten temat.

Pozostało jeszcze kilka innych przyczyn. Np. przewód dorobiony z dziadowskiego materiału z "metra" rozszerza się powodując brak wspomagania.
    W tym opisywanym przypadku należy zacząć od sprawdzenia ciśnienia powietrza. I od sprawdzenia tak jak w poście powyżej.
  • REKLAMA
  • #4 10828801
    kwantor
    Poziom 38  
    serwis_gh napisał:
    Np. przewód dorobiony z dziadowskiego materiału z "metra" rozszerza się powodując brak wspomagania.

Który masz na myśli, ten hydrauliczny wysokiego ciśnienia? Musi być z teflonowym wkładem, zbrojony, najlepiej oryginał, ale i tak pedał był by normalny, natomiast nie wysprzęglało by do końca i borował by trybami przy wkładaniu biegów.
  • REKLAMA
  • #5 10830307
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1284
    do pompy dochodzi sprezone cisnienie powietrza-z pompy cisnienie oleju hydraulicznego (dot 3/4)-przewodem biegnie na dol i dziala na pompe w skrzyni biegow zobacz czy jak ktos u gory wciska pedal s. czy tlok na dole jest wypchany(rozlanczanie/zalanczanie) tarczy sprzegla. jezeli nie to, wina pompy serva (8 gum w tloku nie widzialem), zagiety przewod - moze puchnie, moze problem w pompie na dole? gumowy kolnierz na laczeniu? lub podczas suwu pompy dostaje sie powietrze do ukladu, odpowietrzysz za chwile znow twardy pedal. napisz, ile kosztuje nowa pompa servo po naprawie pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #6 10830398
    kwantor
    Poziom 38  
    kakibara napisał:
    (8 gum w tloku nie widzialem)

Nie gum, tylko podkładek i pisałem, że to dla kumatych- trzeba wiedzieć gdzie ich szukać.
    Trochę treba rozebrać.
  • #7 10836867
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1284
    byla prawie 1 w nocy, powody byly podane co moze byc przyczyna od glupiego zapowietrzania - nie zapowietrzenia...co nalezy sprawdzic itp , wiem sam ze jestem glupi i duzo mi brakuje zeby byc madrym ....czytam wyraznie to co PAN napisal (atakujacy....)- sam sie dziwilem ze tyle tam tego jest ooo i ze tylko ktos potrafi to zrobic- nie mowie ze dal bym rade, ale jezeli nie sprobuje to nie wiem, potrafie sobie to wyobrazic bo lubie rozbierac zuzyte elementy nie po to zeby zawiesc aluminium czy braz na zlom tylko, zeby nikt nie nazywal mnie wymieniaczem tylko mechanikiem(pobozne zyczenie).ale trwam w tym bo co mam innego robic? a to wytlumaczenie tylko tej jedynej osoby ktora to potrafi wydaje mi sie ze auto stalo na placu brak roboty -lub pieniedzy na nowe (czesta przyczyna wynalazku) czesci i pan wiesiu bawil sie przekladal podkladki i wyszlo ze servo zaczelo pracowac, i chwala mu za to bo jezeli ktos przyjezdza do servisu to zaden kierownik na takie cos nie pozwoli, czas pracy mechanika, i ile to pojezdzi-gwarancja renoma a i najwazniejsze sprzedaz nowych czesci. takie jest zycie albo praca w szopie albo servis.
  • #8 10837077
    kwantor
    Poziom 38  
    Tego typu modyfikacja trwa 1 godz wraz z wymianą zestawy naprawczego, wymontowaniem, zamontowaniem i odpowietrzeniem sprzęgła.
    ASO łapie tylko 40 % roboty, bo jest zbyt drogie i korzysta się tylko w przypadkach super trudnych, lub awaryjnych.
    Taki banał może kosztować 2000 zł, lub 200. ( bez obrazy, jednak te części są sprytnie zakamuflowane i trzeba pomyśleć jak się do nich dostać)
    Wybór należy do klienta.
    Problem najpierw trzeba zdiagnozować, żeby wiedzieć co robić dalej.
    Zasadą dla kreatywnego mechanika, powinna być wrodzona ciekawość- Ja wszystko zanim wyrzucę, najpierw rozbieram, aby poznać zasadę działania, w szkole nie nauczą.
    A w serwisach tylko się wymienia..
  • #9 10839735
    adamusali
    Poziom 9  
    Dziękuje za pomoc zatarł się tłok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ciężko działającym sprzęgłem w Scanii 114L 340, gdzie pedał sprzęgła jest trudny do wciśnięcia, mimo że biegi wchodzą normalnie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie serwa, niewłaściwe ciśnienie powietrza, zatarcie tłoka w siłowniku wysprzęgnika, czy problemy z przewodami ciśnieniowymi. Wskazano na konieczność sprawdzenia ciśnienia powietrza oraz ewentualną wymianę podkładek rozprężnych. Użytkownik potwierdził, że problemem było zatarcie tłoka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA