logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk USB 2.5 widoczny jako Invalid w menadżerze dysków - jak odzyskać dane?

harv24 28 Kwi 2012 02:03 1335 5
REKLAMA
  • #1 10839819
    harv24
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Mam wielki problem ponieważ niespodziewanie dzisiaj mój dysk po podpięciu pod USB nie chce się otworzyć. Dysk jest 2.5 cala w obudowie USB.
    Jest widziany w menadżerze dysków ale jako "Invalid". Czy istnieje jakiś sposób abym odzyskał z niego dane? Bardzo proszę o pomoc ponieważ mam na tym dysku bardzo istotne dane. Załączam jeszcze screany:

Dysk USB 2.5 widoczny jako Invalid w menadżerze dysków - jak odzyskać dane? Dysk USB 2.5 widoczny jako Invalid w menadżerze dysków - jak odzyskać dane?
  • REKLAMA
  • #2 10840444
    dark_skeleton
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Być może będziesz potrzebował jakiegoś programu do odzyskiwania utraconych partycji, jak np. O&O DiskRecovery
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10840705
    harv24
    Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedzi, właśnie robię kopie dysku do pliku programem DMDE, po zakończeniu spróbuję użyć programu O&O DiskRecovery.
    Cały czas mam dusze na ramieniu, ponieważ na tym dysku mam dużą cześć mojego informatycznego życia:(
  • REKLAMA
  • #5 10842241
    harv24
    Poziom 2  
    UPDATE:
    Zrobiłem kopie dysku, przeskanowałem programem O&O ale niestety wszystkie pliki jakie wykrył mają dziwne nazwy. Mogę je odczytać, ale mam np 1500 plików w formacie *.doc i żeby coś znaleźć potrzebowałbym wieków.
    Szukając rozwiązania zauważyłem że partycja którą próbuję odzyskać nie ma systemu plików. Czy jest jakiś sposób aby przywrócić system plików NTFS?
    Dodatkowo w Managerze dysków mogę wybrać opcję "konwertuj na partycję podstawową". Czy mogę spróbować tej opcji?
  • #6 10842257
    dark_skeleton
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Niestety w tym momencie (kiedy partycja nie jest już poprawnie widziana), tego typu operacje mogą tylko pogorszyć sytuację. Oczywiście mógłbyś spróbować jakimś niskopoziomowym programem (np. fdisk pod linux'em) zmienić system plików partycji na NTFS - wtedy istnieje 10% prawdopodobieństwa, że będzie działać. Niestety taka zwykła konwersja spod Windows najprawdopodobniej zakończy się fiaskiem - ale skoro masz już kopię zapasową, to nie musisz się przejmować - próbuj ;)
REKLAMA