logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koparko-ładowarka AHLMANN-MASCHINENBAU - niska prędkość i słaba moc układu hydraulicznego

aron20000 28 Kwi 2012 12:18 18874 12
REKLAMA
  • #1 10840433
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 293
    Witam mam mały kłopot z leciwą koparko ładowarką AHLMANN-MASCHINENBAU.
    Maszyna wygląda tak:
    Koparko-ładowarka AHLMANN-MASCHINENBAU - niska prędkość i słaba moc układu hydraulicznego Koparko-ładowarka AHLMANN-MASCHINENBAU - niska prędkość i słaba moc układu hydraulicznego

Próbuję rozkminić gdzie są elementy do sprawdzania np. choćby ciśnienia w układzie, ale bez jakiejś rozpiski lub pomocy ciężko dojść tołku.
    Od razu sorki za niefachowy język, ale nie miałem jeszcze do czynienia z tego typu maszyną.
    Objawy są takie, że maszyna ledwo jedzie. Posiada przełącznik, stycznik elektryczny, "żółw - królik <---> przód - tył". Po przełączeniu "żółw - zając" lekko czuć różnicę. Na "żółwiu" jest trochę silniejsza, ale niewiele. Prędkość przy przełączeniu na "królika" to ok. 3-4km/h. Dodatkowo podczas pracy jest bardzo słaba jeśli nabieżemy materiału w przednią łyżkę ledwo można ruszyć z miejsca i robi się jeszcze bardziej ociężała.

Trochę czytałem na jej temat i jest tam chyba napęd hydrauliczny, hydrokinetyczny. Jest jedna cewka na pompie lub hydrosilniku (nie wiem jak to nazwać fachowo) umieszczonym przy wale napędowym:
    Koparko-ładowarka AHLMANN-MASCHINENBAU - niska prędkość i słaba moc układu hydraulicznego
    Nad wałem napędowym widoczny jest ten hydrosilnik lub pompa z poprzedniego zdjęcia:

Dwie kolejne cewki są na pompie nr2 przy silniku:
    Koparko-ładowarka AHLMANN-MASCHINENBAU - niska prędkość i słaba moc układu hydraulicznego Koparko-ładowarka AHLMANN-MASCHINENBAU - niska prędkość i słaba moc układu hydraulicznego

Sprawdzałem filtry są jakby czyste i wyglądają tak:

Może ktoś podpowiedziałby gdzie szukać przyczyny tego ze maszyna jest bardzo wolna i słaba (jeśli chodzi o napęd, hydraulika łyżek jest ok.), ogólnie jeśli chodzi o te objawy o których pisałem. W którym miejscu jest wyjście do sprawdzania ciśnienia oleju w ukł. napędowym i jak to prawidłowo wykonać, jaka powinna być wartość? Z góry dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10845981
    stan2300
    Poziom 17  
    Ocena: 147
    witam pracowałem na takiej maszynie allman al8 i za szybkosść odpowiedzialny jest zawór pionowo wkręcony ma pompie jazdy ,a z pompy wychodzą dwa króćce do pomiaru ciśnienia i pompa jazdy powinna dawać 400atmosfer ,a układ pracy narzędzi jest zasilany z dwóch pomp zębatych napędzanych jedna paskiem klinowy a druga z rozrządu,i tam jest ciśnienie 200atmosfer ,natomiast układ sterujący pracuje na ciśnieniu 170at,podstawą jest wymiana filtrów oleju hydraulicznego jak równiez okresową wymianą oleju
  • REKLAMA
  • #3 10846121
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6698
    Sprawdz czy hamulec odbija i czy cofa się dzwignia na pompie - sprężyna. Sprawdzić cisnienie wspomagające kołyski 28-31bar, potem cisnienie główne.
  • #4 10847791
    aron20000
    Poziom 22  
    Więc dzięki za cenne podpowiedzi ale właśnie spytałem, żeby dowiedzieć się gdzie te ciśnienie się mierzy (po to mn. są zdjęcia:) )
    Która to pompa jazdy, 1, 2, czy 3 tak na prawdę, bo spotkałem się z różnymi opiniami. Gdzie dokładnie mierzy się ciśnienie i które, bo wcale nie jest to takie oczywiste. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10848055
    kkknc
    Poziom 43  
    Na pierwszym zdjęciu masz silnik jazdy i elektromagnes do zmiany biegu. Na drugim też to samo. Na trzecim zdjęciu masz pod numerem 1 i 3 pompy pomocnicze do zasilania orbitra ładowarki i koparki. Główna pompa to numer2 i do niej masz przykręconą pomocniczą pompę wspomagania kołyski. Na czwartym masz wszystko. Piąte zdjęcie to flirty hydrauliczne, do których powinieneś mieć podłączone zegary wskazujące zapchanie, z czego jak widzę ten po prawej jest zaślepiony.

Tu masz opis
    1. Kostki a pod nimi elektromagnesy jazdy przód, tył
    2. Dzwignia hamulca – to musisz sprawdzić czy odbija najlepiej ściągnij linkę i przekręć w dół, dzięki czemu sprawdzisz czy maszyna ma więcej mocy
    3. Zawór regulacji mocy wspomagania kołyski
    4. Tu mierzysz ciśnienie na kołysce podczas jazdy do tyłu i do przodu
    5. Tu masz szybkozłączki do pomiaru ciśnienia głównego mierzysz podczas jazdy obciążonej do przodu i druga po nią do tyłu.
    6. To pompa dodatkowa służąca do wytworzenia ciśnienia wspomagającego kołyskę.
    Gdzieś powinieneś mieć jeszcze złączkę do pomiaru ciśnienia wspomagania kołyski
    Złączki lub zaślepki oznaczone Y lub X to pomiar wystarczy podłączyć zegar, a jak nie masz złączki to wykręcasz zaślepkę i wkręcasz złączkę manometryczną do pomiaru.
  • #6 10856695
    aron20000
    Poziom 22  
    Dzięki mistrzu, jesteś wielki!!!
    Mógłbyś podpowiedzieć jeszcze, żeby przybliżyć nieco trochę specjalistyczne terminy, co tak właściwie oznaczają "orbitra ładowarki i koparki" i pojęcie "kołyski".
    Czy orbitra to po prostu rozdzielacze?
    Kołyska kojarzy mi się z mechanizmem skrętu, ale zapewne chodzi o mechanizm napędowy, tak czy inaczej trochę ciężko jest skojarzyć co oznacza ta nazwa:)?
    Z góry dzięki za podpowiedź.
  • #7 10866126
    kkknc
    Poziom 43  
    Mój drobny błąd brakło przecinaka. Orbitro masz na poziomie kolan służy do skrętu maszyny. Koparka i ładowarka wiesz gdzie, więc nie muszę tłumaczyć.
    Kołyska to cześć pompy, która odpowiada za sterowanie wydatkiem pompy tłoczkowej.
  • #8 13946327
    Foxtrott
    Poziom 34  
    Ocena: 944
    By nie dublować tematów zwracam się z pytaniem : w które miejsce dochodzi przewód zasilający siłownik hamulca w tej maszynie ? Czy jest podłączony do bloczku sterującego przód tył, poniżej widocznych tych zdublowanych?
  • #9 13948275
    kkknc
    Poziom 43  
    Na lewo od kostki elektrozaworu oznaczonej nr 4. Masz tam podwójną śrubę przelotową. Jeden przewód stalowy idzie wyżej drugi w gumowy w oplocie idzie do hamulca. Tak to wygląda jak mnie pamięć nie myli.
  • #10 13958924
    Foxtrott
    Poziom 34  
    Ocena: 944
    Dziękuję za odpowiedź , w moim przypadku jak opisałeś jeden metalowy przewód idzie w dół do pompy "wspomagającej" a drugi gumowy do "joystika" funkcji .Postaram się w poniedziałek porobić dokładne zdjęcia .
  • REKLAMA
  • #11 16841696
    Kubixon1325
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam posiadam koparko ładowarkę ahlmann al 6 i mam pytanie jaki olej hydrauliczny do niego lać i jaki ma mieć kolor?
  • #12 16841715
    kkknc
    Poziom 43  
    HLP lub lepszy. Lepkości od 32do 68. U nas uniwersalny jest 46 chociaż zimą jak się nie rozgrzeje to ciężko jechać.
    Kolor oczywiście lekko żółty.
  • #13 16841876
    Kubixon1325
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dziękuję za odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z koparko-ładowarką AHLMANN-MASCHINENBAU, która ma niską prędkość i słabą moc układu hydraulicznego. Objawy obejmują trudności w poruszaniu się oraz niską wydajność podczas pracy z materiałem. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia w układzie hydraulicznym, które powinno wynosić 400 atmosfer dla pompy jazdy oraz 200 atmosfer dla układu roboczego. Wskazówki dotyczą również lokalizacji elementów do pomiaru ciśnienia oraz konieczności wymiany filtrów oleju hydraulicznego. Dodatkowo, omawiane są terminy techniczne, takie jak "orbitra" i "kołyska", które odnoszą się do mechanizmów sterujących w maszynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA