logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obwody drukowane. Szukam materiałów i informacji. Co jest mi potrzebne?

SATAn_ 08 Sty 2005 11:26 1881 8
REKLAMA
  • #1 1120031
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Szukam wszelkich informacji dotyczacych wynonywania,rodzajów i sposobów wykoniania obwodów drukowanych.Jest to mi naprawde potrzebne,z góry wielkie THX :-)
  • REKLAMA
  • #2 1120060
    Jethro
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Jest kilka sposobów wykonywania obwodów. W amatorskich warunkach najłatwiej wykonać obwód za pomocą flamastra np pentel paint pen lub edding 404 permanent marker. Inny sposób którego ja najczęściej używam to poprzez folię tzw. TES lub zwykłą z xero.Drukujesz schemat płytki na papierze potem xero na folie i żelazkiem do laminatu. Bardzo dobre są tego efekty. Jest jeszcze metoda foto która polega na naświetlaniu laminatu pokrytego wcześniej warstwą światłoczułą. Więcej na pewno znajdziesz w archiwum elektrody.
  • REKLAMA
  • #3 1120088
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam

Polecam poszukać w Google.
    Wpisz w wyszukiwarkę Elektrody obwody drukowane i podobne, a masz masę materiału. Temat był naście razy wałkowany na forum, a nie zakładać nowy temat.
    Temat nadaje się do kosza.

Używaj funkcji
    szukaj

SATAn_ -> tam też powinny być takie materiały. W poście piszesz wszystkich, a teraz piszesz profesjonalnych - zdecyduj się.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #4 1120108
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Nieszukam domowych sposobów wykoniania tylko profesionalnych:P
  • REKLAMA
  • #6 2631690
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #7 2632257
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    I właśnie o to chodzi, że chodzi o co innego. Jak się wytrawia płytki różnymi metodami – to wiem, a znalezienie opisu tego to minuta. Mi (i chyba koledze SATAn_ też) chodzi o PROFESJONALNE wytwarzanie płytek. Czyli od samego początku: Co to jest laminat, jak się go produkuje, jak pokrywa się go miedzią, kiedy był wynaleziony, jakie metodu są używane na taśmach produkcyjnych, na czym polega maszynowe montowanie elementów, jak producenci sprzętu elektronicznego produkują na szeroką skalę płytki do swoich urządzeń, a nie jak pomazać jakąś kupną płytkę mazakiem i wytrawić. Nie zaszkodziło by też kilka słów o taśmowej produkcji. TEGO na elektrodzie nie znalazłem, google też okazało się ubogie.

Kolega nas po prostu nie zrozumiał.
  • #8 2632338
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    na discovery byl material filmowy w programie "Zwykłe rzeczy niezwykłe wynalazki" opisujace produkcje kart graficznych byl to dosc szczegolowy opis prowadzony pokoleii, od wytwarzania plytki poprzez montaz skonczywszy na lutowaniu i testach karty graficznej. moze bedzie jeszcze raz leciec w powt.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania informacji i materiałów na temat profesjonalnych metod wytwarzania obwodów drukowanych (PCB). W amatorskich warunkach popularne są metody takie jak nanoszenie wzoru flamastrami (np. Pentel Paint Pen, Edding 404) czy transfer schematu na folię (TES lub kserokopia na folii) i wytrawianie żelazkiem. Jednak autorzy podkreślają, że poszukiwane są informacje o profesjonalnej produkcji PCB, obejmujące procesy od produkcji laminatu, pokrywania miedzią, metod naświetlania światłoczułego, aż po taśmową produkcję i automatyczny montaż elementów. Wskazano, że takie szczegółowe dane są trudne do znalezienia na popularnych forach i w Google. Jeden z uczestników polecił materiał filmowy z programu Discovery „Zwykłe rzeczy niezwykłe wynalazki”, który szczegółowo opisuje produkcję kart graficznych, w tym proces wytwarzania płytek, montaż i testowanie. Podkreślono potrzebę źródeł opisujących przemysłowe technologie produkcji PCB, a nie tylko amatorskie metody wytrawiania i nanoszenia wzorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA